Nasa - Lika Forum
Lika => Lička kuhinja => Autor teme: Sanja - Lipnja 18, 2007, 18:03:46
-
KISELI KUPUS
Za kiseljenje kupusa su vam potrebni slijedeći rekviziti: http://nasa-lika.com/images/Svasta/Licka%20Vecera1.swf
1. Bačva
2. Kupus onaj pravi lički
3. Sol
4. Poteži kamen
5. Okrugla daska, poveči tanjur
6. Kratak, uzak, i čvrst nož za vadjenje srca kupusa
7. Voda
Kupus kiselite na slijedeči nacin:
1. Kupus kiselimo kad je vec hladnije vrijeme. Topal preiod može da pokvari kupus u bačvi.
Friško ubrani kupus se ostavi da odstoji 2-3 dana vani, da se provjetri.
(http://i33.tinypic.com/29e15oh.jpg)
Nakon što je kupus 2-3 dana "sazrio", kupus pripremamo za soljenje.Uzmemo nož i kratkim potezima izvadimo srce kupusa koje može da se sitno isjecka i napravi friška salata. Srce kupusa je bogato vitaminima, i mineralima.
Poskidamo prljave i oštećene listove kupusa, manje fleke odstranimo nožem.[/b]
(http://i35.tinypic.com/2q8va51.jpg)
U udubljenje iz kojeg smo izvadili srce napunimo soli. Tako pripremljen kupus ostavimo još jedan dan da upije so. U najveću padelu uspemo ostatak soli i prokuvamo uz mješanje. Cilj ovoga je da vodu najoptimalnije zasitimo solju. Vodu ostaviti preko noći da se ohladi
(http://i36.tinypic.com/10yicmg.jpg)
Kupus pažljivo poredamo u bačvu do vrha, da ga ne ozlijedimo naglim pokretima, jer svako utučeno mjesto sagnjije, što kupus čini gorkim
(http://i33.tinypic.com/t5k31c.jpg)
Bačvu napunimo slanom vodom pazeći da je so u vodi dobro promješana, da ne padne na dno. Kupus pritisnemo kamenom. Bačvu još ne možemo poklopiti, ali za dva dana se kupus dovoljno slegne.
(http://i34.tinypic.com/2pq0x1d.jpg)
Ovako izgleda kupus nakon dva dana. Dovoljno sabijen da se može poklopiti.
(http://i38.tinypic.com/vzc7s2.jpg)
GOTOVO!
(http://i34.tinypic.com/6fy41x.jpg)
-
Evo ovako izgleda gotov proizvod
(http://i34.tinypic.com/2pr8j1j.jpg)
-
Volis li " kiseli " kupus, znaci da ti je zivot sladak ? smijem
Fino fino i ti ces biti dobra zena.
-
E baš bi mi trebalo večeras jedna kila, al pojili se zimus i čaš sad nego kupit
smijem
-
Ma daje sada sarmu pojesti sa ovim kiselim zeljen jojojojojojo