Nasa - Lika Forum
Lika => Lička kuhinja => Autor teme: Draža - Rujna 04, 2010, 14:04:55
-
5 kg cikle
1 litra octa
3 litre vode
3 žlice soli
5 dcl cukra
5 kg.cikle skuhate oćistite narežete na tanke ploške.
Kad otopina od octa vode ,soli i šećera zavre u nju stavite
5 kg. očišćenu ,narezanu ciklu i nek sve skupa provri još
5 min.,pa vruće stavljaj u flašice i zatvori.
Odlična je...A paše uz ranu hranu kao što je pečenka,pečena
piletina itd.....
(http://i53.tinypic.com/1zod9ut.jpg)
(http://i51.tinypic.com/10gl99x.jpg)
(http://i55.tinypic.com/10diagw.jpg)
Cikla u sebi sadrži željezo, bakar, kalij, kalcij, jod, fosfor, sumpor, antocijan koji je antikancerozum, ugljiikohidrate, biljne masti, biljne bjelančevine i vitamine B1, B2, C i P. Iz svega toga vidimo koliko je ona važna u našoj ishrani. U cikli se nalazi antocijanin koji djeluje protiv tumora tako da sok sirove cikle zbog visokog postotka željeza obnavlja i aktivira crvena krvna tjelešca, pa njihov hemoglobin prima više kisika i bolje opskrbljuju tkiva kisikom, pri čemu se tumorske stanice smanjuju.
Cikla normalizira prenizak krvni tlak, liječi gripu u početku, leukemiju, oštećenje tijela od rengenskog zračenja te utječe na rad živaca i mozga.
-
Evo jedan starinski recept spremanja cikle za zimu,recept potječe iz Čovića
4 kg kuhane cikle
1 litra alkoholnog octa
pol kile cukra
šaka soli
Ciklu skuhanu i narezanu stavite u padelu i ulijete ocat,šecer i sol,izmješajte i ostavite nekih 3-4 sata da odstoji.Potom stavljajte u teglice ,ali ako vam fali soka samo dodate na vrh malo octa.Ne kvari se bude odlično.