Nasa - Lika Forum

Lika => Lička kuhinja => Autor teme: Vera - Rujna 05, 2010, 20:42:17

Naslov: Pekmez od šljiva
Autor: Vera - Rujna 05, 2010, 20:42:17
Jesen je najljepše godišnje doba. Obiluje plodovima koje treba samo ubirati i spremati na pravi način da bi se očuvalo i bilo za upotrebu. Od svih plodova jeseni ja sam se ovih dana bavila šljivama.
Oko Male Gospe zriju šljive pekmezarke koje su najbolje za spremanje domaćeg pekmeza a naravno ni rakija od njih nije loša. Da bi uopće bilo pekmeza prvo je potrebno zasukati rukave i potresti šljive, pokupiti ih, iskalati, samljeti na mašinu sa sitnijom rešetkom (ručni multipraktik).
Za kazan od 50 litara potrebno je;

50 kg šljiva
2 l vinskog octa
7 kg šećera
10 vrećica vanili šećera

Kada šljive u kazanu provriju potrebno je zbog bržeg zgušnjavanja uliti 2 litre vinskog octa. Dobro miješati šljive da se nigdje ne zapali. Kada se nakon 3 – 4 sata šljive počnu zgušnjavati dodati šećer (po vlastitom ukusu – ja sam stavila 7 kg), vanili šećer. Miješati i peći do željene gustoće.
Za ovu količinu od 50 kg, potrebno je na dobroj vatri peći oko 5 sati da bi pekmez bio dobar i da ne dolazi do kvarenja.
Pekmez vruć stavljati po malo u flašice, da bi se one zagrijale i da staklo ne prsne. Zatvoriti celofanom ili poklopcem.
Ovako me je učila moja mama, ako netko zna bolje neka slobodno doda.
Evo malo i slikica kako sam to radila!  huhu;jj

[attach=1]  [attach=2]  [attach=3]

[attach=4]  [attach=5]  [attach=6]

[attach=7]  [attach=8]  [attach=9]

[attach=10]  [attach=11]  [attach=12]

[attach=13]  [attach=14]  [attach=15]
Naslov: Odg: Pekmez od šljiva
Autor: Vera - Rujna 06, 2010, 20:17:14
ŠLJIVA PEKMEZARKA

Ima jedna šljiva pekmezarka kažu,
najbolja za pekmez, vjerute ne lažu.
U mjesecu rujnu oko Gospe zrije,
nekad malo prije a nekad kasnije.
Starinska je sorta kaleti se može,
mesnata i slatka, žuta ispod kože.
U rakiju isto, vole je ispeći
jer rakija vele ljute rane lijeći.
A vole je znadem i staro i mlado  
u rakiji i pekmezu uživaju rado.
V.B
.

© by nasa-lika, all rights  reserved