Nasa - Lika Forum
Lika => Lička kuhinja => Autor teme: Jura - Prosinca 16, 2012, 21:22:01
-
Kako je vrijeme od "onih dana u mjesecu" evo par slika izrade čvaraka od prije nekoliko dana.
Slanina (bijeli dio) se izreže na kockice veličine 3x3 cm te se stavi topiti u veliku posudu. Dok se slanina topi potrebno ju je stalno miješati kako se ne bi zapalila. Pred kraj se dodaje soli po želji i mlijeko kako bi čvarci dobili lijepu žutu boju i bili mekani. Nakon topljenja treba iscijediti mast tako da se čvarci prešaju. Ako želimo potpuno suhe i tanke čvarke prešamo ih do kraja, netko voli krupnije i masnije pa se onda samo malo prešaju.
[attachimg=1]
[attachimg=2]
[attachimg=3]
-
Ja bih nadodala kako se kod nas prije nego što se stave na vatru topiti doda stare masti ili podlije malo vode da se ne prihvati za kazan. Isto tako kad se čavaci dignu na mast ulijemo malo vrućeg mljeka da bi čvarci dobili lijepu rumenu boju.
-
Evo Jure mojih čvaraka,žmarica huhu;jj
[attach=1] [attach=2]
-
Lijepo, malena ti je padela pa pripazi da ne iskipi mast ;uhuhu
-
Eh Jura mješala ja cilo vrime,nije iskipilo niš kekek; kekek;
-
Eh Jura mješala ja cilo vrime,nije iskipilo niš kekek; kekek;
hoho hoho hoho zna mala da mješa smjeh smjeh smjeh