Nasa - Lika Forum
Lika => Lička kuhinja => Autor teme: Josa - Ožujka 09, 2013, 21:36:36
-
Prežgana juva često se spremala u Lici. Priprema se tako što se u sud stavi, prema želji i potrebi, određena količina masti, pa kad je vruća doda se brašno i prži se sve dok ne dobije tamno žutu boju. U uprženo brašno nalije se vruća voda i sve se dobro izmješa, posoli i kuva se deset do petnaest minuta. Servira se sa „udrobljenim" kruvom.
U nekim krajevima zove se amprej ili amprej-juva.
-
Kod nas se isto kuvala prežgana juva, a ja je i dan danas spremam kao moja pokojna baba. Vrlo slično kao i gore opisano, samo zafrig (ono brašno) nikad ne zapečem da bude tamno, nego boje bijele kave. Na kraju u nju ukuham jedno razmućeno jaje. Jedemo je također sa nadrobljenim kruhom, uvijek starim , po mogućnosti skrajcima i svatko si u tanjur po ukusu doda pola ili cijelu žlicu octa (jabučnog) da je blago zakiseli.
-
Hahha ja i Josa imamo isti recept za prezganu juvu.Brasno se przilo do zlatno-zute boje i nije smjela bit rijetka, vec onako malo gusca,
Najcesce se spremala za dorucak. ist; ist;
-
hahahah, i kod mene je za doručak, treba isto biti gusta, al mi se nekad omakne pa se prevarim sa vodom. Pije; Pije; belji se: belji se: belji se:
-
Ej vidim da razglabate o toj juvi. Ja je pravim svaki tjedan jedom barem. Mora se dobro zažutit brašno na masti, dodam jednu žličicu crvene paprike i zalijem vodom. Pazim da bude malko gušća. Navno, poslom i dodam razmućeno jaje. huhu;jj