Prije nego što je postao hobi, lov je čovjeku značio održanje. S jednakim se poštovanjem prema njemu odnosi i Slavko Brozović, koji sebavi lovnim turizmom na obroncima Kapele, gdje je Vegetinoj ekipi otkrio tajnu ovoga lovačkog specijaliteta.
(http://www.srnachicago.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/gulasoddivljaci.jpg)
Sastojci za 10 osoba
2 kg mesa od divljači (jelen, vepar)
100 ml kiselog vrhnja
2-3 žlice Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka
lovorov list
100-200 ml bijelog vina
2 para domaćih kobasica
sol
1 žlica ljute crvene paprike u prahu
150 g peršinova korijena
150 g celerova korijena i lista
250 g mrkve
5 češnjeva češnjaka
50 g sušene slanine
1 kg luka
100 ml ulja
2 žlice Vegete
Priprema
1. Meso divljači narežite na veće komade.
Popecite ga sa svih strana na ugrijanom ulju. Izvadite ga i čuvajte u zatvorenoj posudi na toplom.
2. Na istoj masnoći popecite nasjeckani luk, češnjak, narezanu mrkvu, peršin, celer i slaninu. Kada povrće omekša, vratite meso, dodajte lovorov list, malo soli, crvenu papriku i Vegetu.
3.Sve dobro promiješajte, kratko popecite i dalje pirjajte povremeno podlijevajući vrućom vodom.
4.Za vrijeme pirjanja dodajte kobasice. Pred kraj, kad meso omekša, dodajte koncentrat rajčice, zalijte gulaš vinom i umiješajte kiselo vrhnje.
Posluživanje
Kao prilog uz gulaš od divljači možete pripremiti palentu, okruglice od kruha ili kuhani krumpir.
Savjet
Nakon što ste meso očistili i oprali, prije pečenja ga svakako posušite.
Mala tajna
Meso divljači stavlja se u rasol samo za vrijeme parenja. Inače nije potrebno, jer se tako bolje sačuva miris divljači.