Nasa - Lika Forum

Lika => Lička kuhinja => Autor teme: velebitska-plava - Lipnja 10, 2007, 22:57:47

Naslov: Recepti
Autor: velebitska-plava - Lipnja 10, 2007, 22:57:47
[attachimg=1]

                                        - LICKA BASA-           http://nasa-lika.com/images/Svasta/Licka%20Vecera1.swf

-1-2 litre mlijeka,
- jogurt,
- vrhnje,
- sol

- stavi malo jogurta u litru, dvije mlijeka - prekri cistom krpom i ostavi dok se ne ukiseli... uzmi gazu 70x70 cm, zavezi krajeve 2 i 2 i naspi u gazu kiselo mlijeko -  objesi negdje iznad padele! Neka tako kapa surutka, otprilike dva dana, dok ne iskapa. Dodaj u taj sir zlicu vrhnja /ili skorup/, malo posoli i evo base i bez krave! Surutku ne bacaj - popij malo - dobro ce ti doci ako imas problema sa jetricom. Basu i surutku cuvaj na hladnom. Basa se posluzuje uz pole, prsut, slaninu, kapulu, cesnjak...
Naslov: - PALENTA -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 10, 2007, 23:30:47
[attachimg=1]

kukuruno brasno /griz/,
- ulje,
- sol


- kad voda prokljuca, posolimo je, naspemo zlicu ulja , smanjimo temperaturu i uz stalno mijesanje dodajemo kukuruzno brasno. Brasno sipamo lagano dok se kasa ne zgusne a onda samo mijesamo 3-5 minuta. Palentu ostavimo da se zgusne. Uz palentu se posluzuje mlijeko, kiselo mlijeko, dinstani zacinjeni kupus, domace kobasice. Lika antivirus Vam predlaze palentu prelivenu sa gulasom,  zelenu salatu i casu crnog vina!
Naslov: - LICKI RUCAK -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 10, 2007, 23:33:51
[attachimg=1]

Sastojci za 6 porcija:
- 1,5 kg kiselog kupusa,
- 1 kg suhog mesa, suha rebra
- 150 g suhe slanine,
- 1,5 kg krumpira


Operite i isjecite  meso i rebra na komade.
Na dno lonca stavite red kupusa a na njega
slozite suvo meso i rebra. Na meso opet slozite
kupus pa  red mesa i tako dok ne potrosite sve.
Na vrh stavite isjeckanu slaninu. Nalijte vode
do pola, dodajte koje zrno kukuruza i bibera
pa kuhajte na laganoj vatri 2,5 sata - poklopljeno.
Posluziti sa kuhanim posoljenim krumpirima.



Naslov: - DINSTANI KISELI KUPUS -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 10, 2007, 23:43:33
[attachimg=1]

- 75 dag kiselog kupusa,
- 4 zlice ulja,
- 3 dag suhe slanine,
- 1 manja glavica luka,
- 2 cesnja cesnjaka,
- borovica, 1 zlica kima
- 1 lovorov list
- 1 zlica Vegete


- na ugrijanom ulju poprzite nasjeckanu slaninu i luk. Dodajte kupus /ako je prekiseo prethodno ga isperite i ocijedite/, borovicu, kim, lovorov list i Vegetu. Sve dobro podinstajte, pa povremeno dolijevajuci vodu, nastavite kuhati dok ne omeksa. Pred kraj umijesajte nasjeckani cesnjak. Dinstani kupus se posluzuje uz kuhani prumpir, palentu, pecene krvavice, pecenice ili cesnjovke, suha rebra...
Naslov: - PECENA JANJETINA - ***** glavna samo ta za VP :-)
Autor: velebitska-plava - Lipnja 10, 2007, 23:51:49
-  janjeci prednji but
  2,5 kg
- 1 glavica luka,
- 3-4 cesnja cesnjaka,
- 100 ml ulja,
- lovor, ruzmarin
- Vegeta, sol, papar

[attachimg=1]

Meso operite, posusite i natrljajte Vegetom.  Razrezite prema unutra
na vise mjesta meso i utrljajte sol i tu ostavite cesnjak da ne ispada.
Neka tako meso odstoji sat-dva. Stavite ga u pleh i prelijte vrucim uljem.
Uz janjetinu stavite grancicu ruzmarina i lovorov list te glavicu luka i
cesnjak. U pleh dodajte 100 ml vruce vode i sve dobro prekrijte folijom.
Pecite u pecnici zagrijanoj na 190°C oko 90 minuta. Pred kraj pecenja
foliju skinite kako bi janjetina poprimila lijepu boju. Po potrebi  je
prelijte sokom od pecenja. Pecenu janjetinu narezite na komade, a sok od
pecenja procijedite i posluzite posebno uz peceni krumpir, mladi luk,
paradajz ili salatu po izboru. Krumpir mozete peci  i zajedno sa  mesom.
Dodajte ga u pleh kada janjetina napola omeksa.

Naslov: - LICKA POGACA SA SIROM -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:02:00
[attachimg=1]

-  3 jaja
- 200 ml kiselog mlijeka
- 1 vrecica praska za pecivo
- 150 ml ulja
- 300 g naribanog sira
- 250 g brasna, sol


- u zdjeli umutite jaja, sol, kiselo mlijeko, prasak za pecivo i sve dobro izmjesajte. Dodajte naribani sir i brasno te sve zajedno prelijte u nauljen i brasnom posut pleh. Pecite na 180°C oko 30 minuta!
Naslov: - Licki Gra -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:42:37
[attachimg=1]

potrebno je:
400 g sarenog gra
1 suvi svinjski gnjat
ili malo suve slanine
2 glavice kapule
malo brašna
crvena paprika
so
papar
zlica masti


Priprema :
Potopite gra u hladnu vodu i ostavite ga da prenoći.
Ocjedite ga, nalijte drugom vodom i kuvajte
dvadesetak minuta. Odlijte i ovu vodu,
nalijte toplom vodom, dodajte oprani
svinjski gnjat i kuvajte dalje dok gra ne
omekša i meso bude kuvano. U toku kuvanja
gra doljevajte toplom vodom. Kapulu sitno
isjeckajte, propržite na masti, dodajte brašno,
propržite, dodajte crvenu papriku, promješajte
i sipajte zapršku u gra. Popaprite i posolite i
pustite da kuva kratko vreme na sasvim
tihoj temperaturi.
Naslov: - SIR SKRIPAVAC -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:46:41
[attachimg=1]


Može se praviti od ovčjega ili kravljeg mlijeka (varenike), a pod zubima škripi dok se jede pa je po tome i nazvan.
Svježe pomuzeno mlijeko (varenika) procijedi se kroz gazu i zagrije na 36 °C. U toku zagrijavanja na 5 - 8 litara mlijeka ubaci se šaka soli i veća žlica tvorničkog sirista. Sve se dobro promiješa i ostavi 45 minuta kako bi se mlijeko podsirilo. Grušelina se usitni velikim kuhinjskim nožem na veličinu kukuruznih zrnaca, promiješa i ostavi 5 minuta. Zatim se ponovo usitni i ostavi da se slegne još 5 minuta.
U cjedilo se stavi gaza i na nju istrese grušelina, kako bi se procijedila. Krajevi gaze prebace se preko grude sira. Obruč od kalupa za tortu stavi se u oprani i osušeni sudoper, a djelomice ocijedjena grušelina s gazom stavi u njega i ostavi 30 minuta. Zatim se gaza sa sirom izvadi, a sir odmota i ponovno stavi u kalup, ali suprotnom stranom. Kalup se pokrije i ostavi jedan dan.
Cijela površina odstajalog sira natrlja se solju i vrati u kalup te ostavi još 24 sata.

Naslov: DŽELADIJA (hladetina)
Autor: Sanja - Lipnja 12, 2007, 13:03:38
DŽELADIJA (hladetina)

[attachimg=1]

Potrebno je:
svinjske nogice
kožice
malo mesa
so i papar
nekoliko zrna češnjaka
voda
Priprema:
Oprane svinjske nogice isjeći, dodati kožice i meso, staviti u dublji lonac, naliti sa dosta vode i staviti da se kuha. Ubaciti češnjak. Žlicom skidati pjenu. Za vrjeme kuvanja ne smije se doljevati voda. Sve se tako kuva nekoliko sati. Kad je meso kuvano sve procijediti, odvojiti meso od kosti i vratiti ga nazad u juhu. Posoliti, popariti i razliti u tanjire. Ostaviti da se ohladi i stegne.
Naslov: SARMA
Autor: Sanja - Lipnja 12, 2007, 13:05:08
SARMA

(http://slike.hr/slika/sarma0th.jpg) (http://slike.hr/slika/sarma0.jpg)

Potrebno je:
veća glavica kiselog kupusa
ribani kupus
mješano mljeveno meso (svinjsko i juneće)
kapula, mrkva
2-3 zrna češnjaka
šalica riže
jaje
vegeta, sol, papar, crvena paprika
malo brašna i mast za zapršku
dimljena rebra i slanina

Priprema:
Odvojiti listove kupusa i oprati ih. Isjeckati sitno kapulu i mrkvu i prodinstati na masti. Dodati mljeveno meso i izdinstati ga. (neko ovu fazu pripreme sarme preskače tj. ne dinsta meso. Ja da. Meni je tako pripremljena sarma mnogo ukusnija. Dakle to vam ostavljam na volju) Ohladiti meso i u ohlađeno dodati jaje, isjeckan češnjak, očišćenu rižu, malo vegete, soli, papra i crvene paprike. Sve dobro izmješati. Uzimati žlicom po malo smjese, stavljati na list kupusa i uviti sarmu. Napraviti blagu zapršku sa malo brašna, masti i crvene paprike. Naliti tople vode i na dno staviti red ribanog kupusa, pa red sarmi, red ribanog kupusa, pa red dimljenog mesa, red kupusa, red sarmi i završiti sa ribanim kupusom. Naliti toplom vodom i sve krčkati oko 4 sata.
Naslov: Domaći kruh
Autor: Sanja - Lipnja 12, 2007, 13:05:59
Domaći kruh

(http://slike.hr/slika/hruh0.jpg)

Potrebno je:
1 kg brašna
0,5-0,6 l vode
0,02 kg kvasca;
0,02 kg šećera
0,03 kg ulja
0,02 kg soli

Priprema:
Kvasac otopiti u mlakoj vodi, dodati malo brašna, izmješati i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U drugoj posudi pripremiti prosijano brašno, vodu, šećer, ulje, sol te dodati kvasac i umjesiti tijesto. Ostaviti oko 30 - 40 minuta da naraste, zatim ponovno malo premjesiti, oblikovati željeni oblik, staviti u posudu za pečenje i ponovno ostaviti da se digne oko 50%.
Tako pripremljeno tijesto za kruh peći u roli na temperaturi 200 – 220°C oko
40 minuta.
Ako odlučite kruh ispeći pod pekom treba ga peći 1,5 – 2 sata
Naslov: Pršut
Autor: Sanja - Lipnja 12, 2007, 13:07:15
PRŠUT

(http://www.minmondo.no/slike/istra/prsut1.jpg)

Lički pršut je prepoznatljiv delikates s ovih prostora, omiljen i cijenjen na svakoj trpezi. Za njegovo pripremanje potrebna je i posebna receptura da bi on ukusom, bojom i mirisom bio to što i jeste.
Početkom zime kada se svinjsko meso sprema za duge i hladne ličke zime, odvoje se plećke i butine za pripremu pršuta. Najprije ih je potrebno usalamuriti. Prokuva se oko 10 litara vode i ostavi da se hladi. Očistiti i samljeti pola kilograma češnjaka. Dodati u ohlađenu vodu. Potopiti šunke u vodu, ocijediti i dobro osoliti, vodeći računa o zasjecima i vrhu kosti. Tu ne štediti so. Redati u drvenu kačicu. Preliti preostalom vodom. Pršut u salamuri treba da stoji oko 3 tjedna. Potrebno ga je povremeno okrenuti. Nakon 3 tjedna izvaditi ga iz salamure i objesiti da se ocijedi. Tad nastupa dimljenje. Pršut se polagano dimi oko 2 mjeseca. Loži se drvima, piljevinom i ponekom borovom granom. Nakon 2 mjeseca ostaviti pršute u podrum ili tavan da zri još najmanje pola godine. Uhvatiće se pljesanj koju ne treba skidati, jer je to prirodna konzervacija. E, u doba zrenja pršuta presudnu ulogu ima lički zrak, koji je karakterističan samo za to podneblje. Strujanja zraka i vjetrovi koji tu pušu čine ga specifičnim i prepoznatljivim.
Sjeći na tanke šnjite i meziti.

Naslov: Lička kuhana rakija
Autor: Sanja - Lipnja 12, 2007, 13:57:37
Lička kuhana rakija

Toplo se preporučuje za predstojeće hladnije dane ...

(http://slike.hr/slika/rakija0.jpg) (http://slike.hr)

Potrebno:
- 1 lit. "meke" ili 0,6 lit. "ljute" rakije i 0,4 lit vode
- 30 dkg šećera
Priprema:
Sipati šećer u lonac i pržiti ga dok ne dobije svijetlu
"karamel" boju a zatim ga preliti rakijom.
Kuhati dok ne provri (jedan ključ).
Služiti:
U debljim čašama (prethodno zagrijanim).
Savjet:
Piti bez udisanja pare!
(http://slike.hr/slika/kuhanarakija0.jpg) (http://slike.hr)
Naslov: JANJETINA NA RAŽNJU
Autor: Sanja - Lipnja 12, 2007, 14:03:42
A, sad ... dobri stari recepti ...


(http://slike.hr/slika/janjetinanaraznju2.jpg) (http://slike.hr)

JANJETINA NA RAŽNJU


Za ovo vam ne mogu dati recept, ovo jednostavno MORATE PROBATI ...  :D   :D   :D 
Naslov: Lički nabod
Autor: velebitska-plava - Lipnja 14, 2007, 21:37:21
(http://www.gastronaut.hr/images/recepti/Licki_nabod.jpg)

Sastojci:

180 g svinjskih odreska (2 kom)
50 g prešane šunke
40 g topljena sir
40 g svježe paprike
300 g krumpira
0,1 l ulja
sol i papar


Opis:
Svinjske odreske posolimo, popaprimo, te napunimo šunkom, topljenim sirom i svježom paprikom. Preklopimo, zatvorimo štapićem.
Punjene odreske stavimo na vruć roštilj, prethodno poliven uljem i pečemo ih dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Uz nabod serviramo pečeni krumpir.
Naslov: Lički lonac
Autor: velebitska-plava - Lipnja 14, 2007, 21:58:09
(http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/b/b/bb2be15df48695706d122f7a71ba3ab7_content_medium.jpg)

Sastojci za 6 osoba

1 kg bravetine (janjetine ili junetine)
2 žlice Vegete
1 list lovora
800 g kupusa
200 g korabice
400 g krumpira
3 češnja češnjaka
250 g rajčice
250 g paprike
100 g peršinova korijena
100 g mrkve
100 g luka
 papar

Priprema

1. Meso operite i narežite na veće komade. Povrće očistite i narežite na veće          kockice, luk ostavite cijeli, rajčice prepolovite, a kupus narežite na šest dijelova.
U lonac najprije stavite meso, zatim povrće i na kraju kupus. Sve zalijte vodom, dodajte lovorov list, Vegetu i papar i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata.


2. U lonac najprije stavite meso, zatim povrće i na kraju kupus. Sve zalijte vodom, dodajte lovorov list, Vegetu i papar i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata.

Posluživanje
Lički lonac poslužite uz domaći kruh.

Savjet
Po želji možete dodati 200 ml bijelog vina, što će ublažiti miris i okus bravetine.

Naslov: Janjeća ragu juha
Autor: velebitska-plava - Lipnja 14, 2007, 22:02:48
(http://www.gastronaut.hr/images/recepti/Janjea_ragu_juha.jpg)


Sastojci:
500 g janjećeg buta
0,5 dl ulja
80 g luka
40 g mrkve
40 g celera
50 g svježe paprike
50 g svježih rajčica
20 g češnjaka
mljevena paprika
limun 11 temeljca
sol
papar
peršin

Priprema:
Meso narežemo na manje kockice. U posudi pirjamo sitno sjeckani luk, dodamo meso, sjeckani češnjak, sol i papar i kratko nastavimo pirjati. Dodamo mrkvu, celer, svježu papriku, krumpir sve izrezano na kockice, te pire od rajčice. Juhu zgusnemo laganom zaprškom a na kraju dodamo limunov sok i još kratko kuhamo. Na kraju juhu posipamo svježim peršinom.



Naslov: Salata od preslica
Autor: velebitska-plava - Lipnja 14, 2007, 22:06:21
(http://slike.hr/slika/salataodpreslica1.jpg) (http://slike.hr)

Sastojci:

400 g preslica
4 svežnja rige
1 limun
grubo naribani sir Ribanac
 maslinovo ulje

Opis:

Preslice očistite - za ovakvu vrstu pripreme, gljive obavezno moraju biti mlade i vrlo svježe - i narežite ih na tanke listiće.
Rigu očistite i operite, prosušite i fino usitnite. Na svakom tanjuru oblikujte piramidicu od rige, na koju ćete postaviti listiće gljiva. Lagano posolite, začinite uljem i nekoliko kapi limuni i ostavite da počiva desetak minuta (nije potrebno stavljati tanjure u hladnjak ako sobna temperatura nije previsoka). Salatu dovršite na način da je pokrijete grubo naribanim ribancem i lagano podlijete uljem.
Ovo je izvrsna i mirisna salata, koju možete poslužiti kao večeru u ljetnim mjesecima.
Ovu salatu možete obogatiti i učiniti je još ukusnijom ako joj dodate mekušce (lignje, sipe, muzgavce i repove račića) koje ste prethodno prokuhali u malo slane vode, ocijedili i narezali.
Naslov: Odg: Recepti
Autor: buki - Kolovoza 16, 2007, 10:10:15
Nije bas da je licki specijalitet ali vrime na ferijama se da provest i uz ovakva jela. Zar ne?

(http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/8/c/8c94a638d44725730579559cd615b30b_content_large.jpg)
Naslov: Odg: Recepti
Autor: mirnonasvome - Kolovoza 17, 2007, 01:01:45
Glede pekmeza :

Za samo pecenje ili kuvanje pekmeza kaze nestavljaj ni kap vode, medjutim zar nebih isti se zapekao na padelu kao np. jaja na tavu tjekom kuhanja ?
Naslov: Čepurke na plehu od šparketa
Autor: Mile - Kolovoza 25, 2007, 14:29:42
Čepurke na plehu od šparketa

Sastojci;

Čepurke
Sol

Priprema;
Naberedu se Čepurke krljačići da nisu veći od tri prsta, a nesmidu bit jako crne ili da iž nji črvi ispadadu.
Onda in se otkinedu nogice i otfrknedu ća, metnedu se napako na vrući pleh od šparketa i u svaku čepurku šćupčić soli.
Čepurka je gotova kad se krljačić napuni sokon, sok se srkne a čepurka poji

Dobar tek   

(http://slike.hr/slika/cepurke0th.jpg) (http://slike.hr/slika/cepurke0.jpg)

Gačanska tradicijska kuharica - povratak zaboravljenih okusa HGK
Naslov: Goveja juva
Autor: Mile - Kolovoza 25, 2007, 14:49:57
Goveja juva

Sastojci;
1 kila govejega mesa od prs
2.3 litre vode
1 kapula
3 merlina
1 koren peršina (ili celera)
2-3 kriške korabe
sol,  5-6 zrni papra

Priprema;
U lončinu se u vodu utovari govedina i prokuva, ako juva jako pini najbolje je man proljat i uljat novu vodu, posolit i kuvat ednu uru vrimena.
Unda se na plehu šparketa prpečije kapula da ponjadi i da nako ča malo zagori eli i to se metne u juvu.
Metne se još po dugljini prerizan merlin, koren peršina, edna deblja šnjita korabe i papar.
Korabe nesmi bit previše jerbo jako prenesije juvu.
Juva se kuva dok meso ni kuvano, e a to je do toga koliko je krava stara i kako je ranjena. Ispaćeno blago ima slabo meso i more se kuvat skoro pa ki žaladija.
Kad je juva gotova procidi se u drugu padelu, pušći da zakuva i onda se u juvu metnedu domaći rizanci, nji netreba dugo kuvat, ku minutu i gotovo.
Kuvano meso se da ist sa kuvanin krunpiron ucelo i sa soson.

(http://slike.hr/slika/govejajuva0th.jpg) (http://slike.hr/slika/govejajuva0.jpg)

Gačanska tradicijska kuharica - povratak zaboravljenih okusa HGK

Naslov: Fažol i zelje
Autor: Mile - Kolovoza 25, 2007, 15:05:02
Fažol i zelje

Sastojci;
1 šalica fažola
1.5 litra vode
1 žlica beloga brašna
1-2 čežnja beloga luka
malo masti ili masla ili ulja
crljena paprika, papar, sol
kiselo zelje

Priprema;
Fažol se preberije, operije i metne kuvat.
Kad zakuva i malo prokuva procidi se voda i baci, a ilje se nova voda i posoli.Kad je skoro kuvano metne se oprano i prokuvano kiselo zelje, pa se kuva još za jedno pol ure.

Zafrig;
U tavu se vrže malo masla, masti ili ulja.Kad se rastopi, doda se žlica brašna, izrizana kapula i friga dok ne dojde.Na kraju se potrusi malo crljene paprike i papra i po potrebi soli.

Ako se ima i suve prasetine, more se utovarit u fažol da se kuva, e to je onda tekar pravo ilo s kin se more pogostit koga oš na svitu.

(http://slike.hr/slika/fazolizelje0th.jpg) (http://slike.hr/slika/fazolizelje0.jpg)

Gačanska tradicijska kuharica - povratak zaboravljenih okusa HGK
Naslov: Frigana Štuka
Autor: Mile - Kolovoza 25, 2007, 15:25:27
Frigana Štuka

Sastojci;
1 veća Štuka
malo brašna
mast (za peć)
malo soli

Priprema;
Uvaćena Štuka se raspara i izvadi drob i onda se operije. Glava , rep i peraje se osičedu i bacidu mački. Onda se Štuka nafraka nožon na dva prsta debelo, nako preko nje i posoli se. Na tavi se zagrije mast da zamiriši, komadi Štuke se uvaljadu u brašno i utovaridu u tavu na mast.
Kad počmije rudit, okrene se i gotovo.
Frigana Štuka se i sa krunpiron na salatu, a dobra je i sa kuvanin orižjen i samokison.
Štuke ima dost, a osobito je bilo puno u manjin potocima i nunde kadi voda ni brza. Lako se vatala na črva, ki je umil i sa sakon, a za rakač se tražil pravi fakman.

(http://slike.hr/slika/stuka0th.jpg) (http://slike.hr/slika/stuka0.jpg)

Gačanska tradicijska kuharica - povratak zaboravljenih okusa HGK
Naslov: Odg: Recepti
Autor: Lipice - Kolovoza 28, 2007, 00:40:11
Lički škripavac

Evo nakratko i u muom frizidieru  hihihihi

(http://slike.hr/slika/skripikz80th.jpg) (http://slike.hr/slika/skripikz80.jpg)
Naslov: Odg: Recepti
Autor: Lipice - Kolovoza 28, 2007, 00:46:40
Lički sirevi


Krasnarski sir

(http://slike.hr/slika/sirwb50th.jpg) (http://slike.hr/slika/sirwb50.jpg)
Naslov: Presnac
Autor: velebitska-plava - Rujna 08, 2007, 21:14:55
Govoriti o tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji, a ne dotaknuti se presnaca, bilo bi kao doći u Hrvatsku, a ne vidjeti more. Obogaćen ličkim sirom škripavcem presnac je i samim pogledom na recepturu neodoljiv. A tek kada kuhinjom zavlada njegov miris.

(http://slike.hr/slika/2453175600f151fac23a0th.jpg) (http://slike.hr/slika/2453175600f151fac23a0.jpg)

Sastojci za 6 osoba

Vrijeme pripreme 1 h i 20 min
                                                                                   
Za tijesto:
450 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
40 g svježeg kvasca
½ žličice šećera
150 g maslaca
2 žumanca
200-250 ml mlijeka
prstohvat soli
Za nadjev:
500 g sira škripavca
4 jajeta
2 bjelanca
 limunova korica
 sol


Priprema

Kvasac razmutite s oko 50 ml toplog mlijeka, dodajte šećer i ostavite dizati nekoliko minuta.
Brašno pomiješajte s pripremljenim kvascem, dodajte žumanca, rastopljeni maslac, sol i toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite neka se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
U međuvremenu pripremite nadjev. Sir naribajte, dodajte razmućena jaja, bjelanca, naribanu limunovu koricu i sol.
Dignuto tijesto razvaljajte tako da ide preko rubova tepsije (veličine 36×22 cm). Po površini ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev, a zatim preklopite najprije kraće, a zatim veće stranice tijesta.
Pripremljeni presnac ostavite na toplom mjestu još oko 15 minuta, a zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45 minuta.
Posluživanje
Presnac narežite na ploške i poslužite kao toplo predjelo.

Savjet
Sir škripavac možete zamijeniti i nekim drugim ovčijim sirom.
Naslov: Pržena pastrva
Autor: velebitska-plava - Rujna 08, 2007, 21:27:31
Početnici u svijetu kuhinjskih čarolija, ovo je recept za vas: jednostavnim ćete postupkom doći do delicije za sva čula! Ribu poslužite samo s aromatičnim umakom, a kuhani/pečeni krumpirići – savršeno će se nadopuniti.

(http://slike.hr/slika/przenapastrva0th.jpg) (http://slike.hr/slika/przenapastrva0.jpg)

Sastojci za 4 osobe
4 pastrve
 sol
 limunov sok
 brašno
 ulje za prženje
Za posluživanje:
 limun
 peršin

Priprema

Pastrve očistite, operite i posušite.
Zatim ih posolite i nakapajte limunovim sokom izvana i iznutra, pa ih ponovo lagano obrišite.
Uvaljajte ribu u brašno, višak otresite i pržite ih u tavi u prethodno ugrijanom ulju.
Posluživanje
Pržene pastrve složite na tople tanjure, pa ukrasite limunom i peršinom. Kao prilog poslužite kuhani ili prženi krumpir.

Savjet
Po želji možete uz pastrve poslužiti nasjeckani češnjak i peršin izmiješan s uljem.
Naslov: Gulaš od divljači
Autor: velebitska-plava - Rujna 08, 2007, 21:36:17
Prije nego što je postao hobi, lov je čovjeku značio održanje. S jednakim se poštovanjem prema njemu odnosi i Slavko Brozović, koji sebavi lovnim turizmom na obroncima Kapele, gdje je Vegetinoj ekipi otkrio tajnu ovoga lovačkog specijaliteta.

(http://www.srnachicago.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/gulasoddivljaci.jpg)

Sastojci za 10 osoba

2 kg mesa od divljači (jelen, vepar)
100 ml kiselog vrhnja
2-3 žlice Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka
 lovorov list
100-200 ml bijelog vina
2 para domaćih kobasica
 sol
1 žlica ljute crvene paprike u prahu
150 g peršinova korijena
150 g celerova korijena i lista
250 g mrkve
5 češnjeva češnjaka
50 g sušene slanine
1 kg luka
100 ml ulja
2 žlice Vegete


Priprema

1. Meso divljači narežite na veće komade.
   Popecite ga sa svih strana na ugrijanom ulju. Izvadite ga i čuvajte u zatvorenoj posudi na toplom.

2. Na istoj masnoći popecite nasjeckani luk, češnjak, narezanu mrkvu, peršin, celer i slaninu. Kada povrće omekša, vratite meso, dodajte lovorov list, malo soli, crvenu papriku i Vegetu.

3.Sve dobro promiješajte, kratko popecite i dalje pirjajte povremeno podlijevajući vrućom vodom.

4.Za vrijeme pirjanja dodajte kobasice. Pred kraj, kad meso omekša, dodajte koncentrat rajčice, zalijte gulaš vinom i umiješajte kiselo vrhnje.

Posluživanje
Kao prilog uz gulaš od divljači možete pripremiti palentu, okruglice od kruha ili kuhani krumpir.

Savjet
Nakon što ste meso očistili i oprali, prije pečenja ga svakako posušite.

Mala tajna
Meso divljači stavlja se u rasol samo za vrijeme parenja. Inače nije potrebno, jer se tako bolje sačuva miris divljači.

Naslov: Odg: Gulaš od divljači
Autor: Likota - Rujna 17, 2007, 11:15:14
Prije nego što je postao hobi, lov je čovjeku značio održanje. S jednakim se poštovanjem prema njemu odnosi i Slavko Brozović, koji sebavi lovnim turizmom na obroncima Kapele, gdje je Vegetinoj ekipi otkrio tajnu ovoga lovačkog specijaliteta.

(http://www.srnachicago.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/gulasoddivljaci.jpg)

Sastojci za 10 osoba

2 kg mesa od divljači (jelen, vepar)
100 ml kiselog vrhnja
2-3 žlice Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka
 lovorov list
100-200 ml bijelog vina
2 para domaćih kobasica
 sol
1 žlica ljute crvene paprike u prahu
150 g peršinova korijena
150 g celerova korijena i lista
250 g mrkve
5 češnjeva češnjaka
50 g sušene slanine
1 kg luka
100 ml ulja
2 žlice Vegete


Priprema

1. Meso divljači narežite na veće komade.
   Popecite ga sa svih strana na ugrijanom ulju. Izvadite ga i čuvajte u zatvorenoj posudi na toplom.

2. Na istoj masnoći popecite nasjeckani luk, češnjak, narezanu mrkvu, peršin, celer i slaninu. Kada povrće omekša, vratite meso, dodajte lovorov list, malo soli, crvenu papriku i Vegetu.

3.Sve dobro promiješajte, kratko popecite i dalje pirjajte povremeno podlijevajući vrućom vodom.

4.Za vrijeme pirjanja dodajte kobasice. Pred kraj, kad meso omekša, dodajte koncentrat rajčice, zalijte gulaš vinom i umiješajte kiselo vrhnje.

Posluživanje
Kao prilog uz gulaš od divljači možete pripremiti palentu, okruglice od kruha ili kuhani krumpir.

Savjet
Nakon što ste meso očistili i oprali, prije pečenja ga svakako posušite.

Mala tajna
Meso divljači stavlja se u rasol samo za vrijeme parenja. Inače nije potrebno, jer se tako bolje sačuva miris divljači.




E kada bi ti ovo spremila i onda da probamo mi to bilo bi lipo  :)
Naslov: Odg: Recepti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 18, 2008, 20:29:06
Rezanci s ovčetinom  

(http://www.gastronaut.hr/images/recepti/Rezanci_ovcetina.jpg)

Sastojci:

400 g rezanaca
350 g nemasne mljevene ovčetine
400 g Vrganja
mrkva
crveni luk
350 g pasirane rajčice
vezana aromatična vezica (lovor, ružmarin, majčina dušica)
bijelo suho vino
ružmarin
ribani parmezan
juha (može i od kocke)
maslinovo ulje [/color]

Opis:
Očišćenu mrkvu, crveni luk i celer narežite i pirjajte na 4 – 5 žlica ulja s vezanom aromatičnom vezicom. Popržite meso, podlijte s pola čaše vina i pustite da ispari. Posolite, dodajte pasirane rajčice i kuhajte 20 minuta, podlijevajući juhom po potrebi. Očistite četkicom gljive od zemlje i obrišite ih vlažnom krpom.
Narežite gljive i stavite ih u umak iz kojega ste izvadili aromatično bilje te kuhajte još 10 minuta, pa ugasite vatru.
Rezance skuhajte, ocijedite i stavite u posudu s umakom pa promiješajte. Poslužite u tanjurima ukrašenim ružmarinom
Naslov: Odg: Recepti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 18, 2008, 20:32:25
Zelena maneštra  

(http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/c/d/cd7eee33d3f257504a9ad4527acf8eba_featured.jpg)

Sastojci:
75 dag suhog svinjskog mesa
30 dag sušene bravetine
10 dag sušene slanine
1 kg raštike
75 dag svježeg kupusa
2-3 režnja češnjaka
sol
papar


Opis:
Sušeno meso prokuhati i prvu vodu ocijediti. Ponovo staviti kuhati meso, a posebno staviti u vrelu vodu kratko prokuhati zeleni kupus - raštiku. Ocijediti ga i narezati na šire rezance. Kuhano meso izvaditi na tanjur, a u juhu staviti krumpir narezan na kocke. Kada je napola kuhan, dodati prokuhanu raštiku i svježi kupus narezan na široke rezance. Dodati nasjeckane slanine i češnjaka. Po potrebi zaliti vodom i kuhati dok sve ne omekša. Sušeno meso odvojiti od kosti i narezati na manje komade. Umiješati ga u maneštru i po potrebi dosoliti i popapriti.  
Naslov: Odg: Recepti
Autor: Danijel - Siječnja 18, 2008, 20:47:28
Gačanska kukruznovica:

(http://slike.hr/slika/2jecj880th.jpg) (http://slike.hr/slika/2jecj880.jpg)

1 kila kukuruznog brasna (ne griza)                               
2 jaja
1 deci skorupa
2 deci mlika
2 deci vode
malo soli
4 - 5 žlic cukra

Na sito od palente prosije se brasno, rukon se razgrne i u sredini se napravi jamica,pomece se sve potrebno ca treba,misi i podljiva sa mlikon i vodon.Kada je testo umisano,metne se u tepsiju,rukon se izgor poravna i metne u pec nesto manje od ure vrimena na srednjoj vatri neka bude.U kukurzovnicu se nekada ni mecalo jaja,skorup,mliko ni cukar pa je bilo tvrdo za kinut sa zubima...  ;zub;.....kako bi ovi stariji licani rekli ni bilo istvin onda...



Gacanski osep:

(http://slike.hr/slika/23tgk6x0th.jpg) (http://slike.hr/slika/23tgk6x0.jpg)

Samo van treba kila sliv...Onda friske slive treba raspolovit i iz nji izvadit koscice,metnut u padelu i kuvat ednu uru.Po potrebi doljat malo vode da ne bude pregusto.U osep se ni mecal cukar, a il se za juzinu i veceru s kuvanin krunpiron,kruvon ili palenton pa ki njemu,ki od njeha....

Trebal bi ki probat malo metnut rakije umjesto vode pa tako se spoji korisno sa ugodnin duda duda


Pecena pastrva iz Gacke u tepsiji:

(http://slike.hr/slika/s0vsl00th.jpg) (http://slike.hr/slika/s0vsl00.jpg)

E ovo jednostavno....posolidu se iznutra i izvana,provaljadu kroz brasno i lipo poslazedu na vruce ulje u tepsiju.......Pecedu se na jacoj vatri.....Nji bi trebalo preljivat sa uljen vec iz tepsije a dodaje se jos izrizan luk i persin,a kao dodatk more jos i kuvan krunpir...

A za one ki je vise volidu na zar bacit ista procedura(samo bez brasna)posolit,luk,persin i neka se sunca na ugljenu  sunce sunce sunce........Evo da van se slatka koza od ribe ne uvati za resetku lipo samo metnet foliju i tako riba opet se kupa u soku hehe

(http://i28.tinypic.com/mn0uit.jpg)

(http://i26.tinypic.com/1zg7set.jpg)




Naslov: Odg: Recepti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 18, 2008, 20:52:11
LICKE POGACICE OD CVARAKA

(http://slike.hr/slika/pogacicesacvarcima1.jpg) (http://slike.hr)

½ l cvaraka
2 jaja
pola žlice papra                             
3 dag kvasca (germe) - domaci
¾ l brašna                       
žlicica soli
šalica mlijeka

Isjeckamo cvarke i promiješamo ih s brašnom, dodamo jaja, sol i papar, a u malo mlakog mlijeka rastopi se kvasac i zamijesi tijesto, Pokrijemo ga i  ostavimo ga pola sata da odmara. Nakon toga razvaljamo ga na debljinu pola prsta, izrežemo okruglim oblikom za pogaèice te stavimo da se ponovo podigne. Kada se pogacice dignu premažemo ih žumancima i pecemo dok ne dobiju svjetlu boju.
Naslov: Odg: Recepti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 18, 2008, 20:57:08
LICKA JUHA OD PRASECEG MESA IZ SALAMURE

Svježe prasece kremenadle stavi u salamuru 10 dana. Kad se izvade dobro ih operi i stavi kuhati. Kad je meso na pola kuhano dodaj manju šalicu riže, oguljeni i izrezani krumpir na kriške - toliko da juha buide gušæa.



Naslov: Odg: Recepti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 18, 2008, 21:00:21
LICKE KIFLE - sa pršutom ili slaninom

Sastojci

1 l brašna                                             
2 velike žlice šeæera                                             
1 jaje
malo soli, kvasca prema kolièini brašna
1/2 l toplog mlijeka
2 žlice ŠLJIVOVICE

Priprema
Zamijesi tijesto od navedenih sastojaka i ostavi da stoji 1 sat. Zatim tijesto razvaljaj do debijine prsta, sijeci u kocke i filaj tankim listiæima slanine ili pršutom. Nafilano tijesto savij u kifle. Premaži žumancem i pospi kimljenom. Peci na laganoj vatri.

Naslov: Odg: Recepti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 18, 2008, 21:09:51
LICKA FRIGALINA

- jelo kada se kolje prase

Priprema
Nareže se svježeg sala, mesa od obrezaka, crne džigerice, bubrezi, (sve od praseta). To se posoli i dinsta dok ne bude mekano jede se sa krumpirom kuhanim pod korom, sa kiselim zeljem iz kace koje se poulji.  

Naslov: Odg: Recepti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 23, 2008, 18:19:08
Licke šnicle

Sastojci

0,5 kg junecih odrezaka od buta
3 jajeta
2 cešnja cešnjaka
2 žlice nasjeckanog lista peršina
1 dl bijelog vina
krušne mrvice
ulje za prženje
vegeta, sol i papar

Priprema

Tanke junece odreske posoliti i popapriti pa dobro uvaljati u krušne mrvice. Tako pripremljene odreske istuci baticem za meso da mrvice dobro udju u odreske. Odreske staviti u razmucena jaja i opet u mrvice i zatim pohati u vrucem ulju. Gotove odreske složiti u posudu za kuhanje i preliti vodom i vinom da budu skroz prekriveni, dodati par žlica ulja od pohanja cešnjak, peršin te po ukusu vegetu, sol i papar. Kuhati 45 minuta na laganoj vatri
Naslov: LIČKI GRAH S KISELIM KUPUSOM
Autor: Paulina - Kolovoza 31, 2009, 23:51:08
(http://lelana.blog.hr/slike/1620863511.jpg)

LIČKI GRAH S KISELIM KUPUSOM

30 dag graha
1 kg kiselog kupusa-ribanog
1 veća glavica luka
3-4 režnja češnjaka
5 dag slanine
list lovora
1 žličica crvene paprike
soli i papra
po želji suha rebra ili kobasice

Grah namočite dan ranije i pustite da nabubri. Odlijte vodu u kojoj se namakao, dolijta novu i stavite ga kuhati.
U međuvremanu nasjeckajte luk i popirjajte ga na ulju. Kad malo požuti dodajte crvenu papriku i na to kiseli kupus.
Promješajte i podlijte sa šalicom vode, dodajte lovorov list.
Neka se kupus polako dinsta.
Sitno iskockajte češnjak i slaninu pa ih još zajedno skroz usitnite i pridodajte ga kupusu.
Kada je grah skoro kuhan pridodajte ga kupusu i sve dobro izmješaje.
Stavite još u lonac suhog mesa ili kobasica i sve zajedno kuhajte na
laganoj vatri oko sat vremena.

Dobar tek....
Naslov: Odg: LIČKI GRAH S KISELIM KUPUSOM
Autor: Paulina - Kolovoza 31, 2009, 23:52:52
(http://lelana.blog.hr/slike/1620910457.jpg)

Police i slanina

- dvadesetak krumpira srednje velicine
- slanina
- sol

Krumpire dobro operi pa prerezi po duzini na
polovice/ nemoj slucajno da ih gulis / vec ih
posoli i protrljaj jednu od drugu! Isjeci na sitno
slaninu i stavi po parce na svaku polovicu.
To sve prebaci u zagrijanu rernu na resetku i
peci 1 sat i 9 minuta na 230°C. Pole su gotove
kad je gornja kora tamno rumena.
Sluze se tople - obavezno uz basu, slaninu,
prsut, skripavac, kapulu, cesnjak...

Naslov: Odg: LIČKI GRAH S KISELIM KUPUSOM
Autor: Paulina - Kolovoza 31, 2009, 23:54:21
(http://lelana.blog.hr/slike/1620941950.jpg)

Stiže i palenta na stol ...

Palenta

Sastojci:
50 dg kukuruznog brašna
2 l vode
5 dg maslaca
2 žlice ribanog parmezana

Opis:
Vodu posoliti, dodati maslac i staviti da prokuha. Kad voda provrije, postupno sipati kukuruzno brašno, stalno miješajući. Paziti da se ne stvaraju grudice. Palentu kuhati otprilike jedan sat, stalno miješajući.
Služiti uz mlijeko, kiselo mlijeko, basu, lički kupus ili grah.
 Dobar tek.
Naslov: Odg: Recepti
Autor: Draža - Rujna 08, 2010, 16:39:59
LIČKA PROŽGANA JUHA




Sastojci:
2 velike žlice svinjske masti
1 žlica pšeničnog brašna
1 l hladne vode
soli po potrebi


Priprema:

Na masti prži brašno da požuti pa dolij hladnu vodu i pusti da prokuha. Tome dodaj soli po potrebi.
Naslov: Odg: Recepti
Autor: Moje ognjište - Studenoga 08, 2010, 22:11:42
 cjepat  cjepat cjepat cjepat cjepat cjepat cjepat
Naslov: Odg: Recepti
Autor: Draža - Rujna 20, 2011, 08:13:49

Lička janjetina na ražnju u Crnom Kalu


Klikni da sliku povečaš


(http://slike.nasa-lika.com/albums/userpics/10545/normal_licka_janjetina.jpg) (http://slike.nasa-lika.com/albums/userpics/10545/licka_janjetina.jpg)