Iz mamine kuhinje ....Ovaj je pekmez nezamjenjiv po svom ukusu.Kod ovakvog pripremanja obicno ostanu komadi ljuske koja se urola i u pekmezu je poput nekakvih mekih stapica, a da bi se to izbjeglo dobro je oprane i od kostica ociscene sljive samljeti u masini za mljevenje mesa probajte puno je bolje.
PEKMEZ OD ŠLJIVA
Sastojci
šljive
šećer
Priprema
Zrele šljive oprati, izvaditi koštice i staviti u posudu. Kuhati bez vode (bez i jedne kapi) uz neprestano mješanje. Pri kraju kuhanja (kada se vidi dno pusude pri mješanju) staviti šećer. Na 5 kg šljiva staviti 2 kg šećera.
Vruć pekmez sipati u vruće tegle. Zatvoriti odmah zatvaračem i umotati da se pasterizira prirodnim putem.
(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlhnvrBJArYUbKRqdTrey3XoDEp6LT2DS3cjxdlhmMgSwU_USs)
(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlhnvrBJArYUbKRqdTrey3XoDEp6LT2DS3cjxdlhmMgSwU_USs)
Sastojci
šljive
šećer
Priprema
Zrele šljive oprati, izvaditi koštice i staviti u posudu. Kuhati bez vode (bez i jedne kapi) uz neprestano mješanje. Pri kraju kuhanja (kada se vidi dno pusude pri mješanju) staviti šećer. Na 5 kg šljiva staviti 2 kg šećera.
Vruć pekmez sipati u vruće tegle. Zatvoriti odmah zatvaračem i umotati da se pasterizira prirodnim putem
Gazda, recepti su ti za prste poist ne samo oblizat! Kak se ono veli - Svaka ti čast il Svaka ti... dala!? kekek; kekek;