Nasa - Lika Forum

Lika => Lička kuhinja => Lički specijaliteti i kolači => Autor teme: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:21:14

Naslov: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:21:14
(http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/c/e/ce205cae18a932b9dcb60a34003c1a7e_header.jpg)

PITA OD JABUKA

 Tijesto -
- 40 dag brasna ostrog
- 30 dag maslaca ili margarina
- 7 dag secera, 2 zumanka
- 2 zlice kiselog vrhnja, sol
- Nadjev -
- 15 dag marmelade od marelica
- 1 kg jabuka, 6-8 dag secera,
  cimet, vanilin secer,
  5 dag grozdjica, secer za posipanje



- brasno i ohladjeni, na listice narezani maslac razmrvite, pa dodajte secer, zumanjke, vrhnje i malo soli te umijesite tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu 1-2 sata. Tijesto razdijelite na 2 dijela i razvaljajte. Jedan dio polozite na pobrasnjeni pleh /oko 40x25cm/ i stavite peci. Napola peceno tijesto premazite marmeladom i rasporedite nadjev, prekrijte drugim dijelom tijesta, povrsinu nabodite viljuskom i nastavite peci do kraja na 200°C. Toplu pitu pospite secerom u prahu i narezite na kocke. PRIPREMA NADJEVA:- oguljene jabuke narezite na manje ploske, dodajte secer, cimet, vanilin secer, sok limuna i kratko prodinstajte a zatim umijesajte grozdjice. http://nasa-lika.com/images/Svasta/kolacici.swf
Naslov: - CICVARA -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:32:28
(http://www.kuvarica.net/stari/images/cicvara.jpg)


- 150 g kukuruznog brasna
- 1,2 l mlijeka
- 100 g maslaca
- 600 ml kiselog vrhnja
- zlica soli


- u kipuce mlijeko dodajte polovinu maslaca, sol i umijesajte kukuruzno brasno. Stalno mijesajuci kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Drugu polovinu maslaca umijesajte u gotovu cicvaru.  Posluzite sa kiselim mlijekom, kiselim vrhnjem ili bijelom kavom!
Naslov: - SOK OD DRENJINA -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:49:17
(http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/3/f/3f8d3b067d987bf4112b7b51852a03c3_content_medium.jpg)

4,5 l vode
2 kg zrelih drenjina
1 kg šećera

Priprema
U lonac sipati 3 l vode i staviti da provri. Drenjine oprati, isjeckati i dodati provreloj vodi. Kuvati 20 min. i ostaviti da se ohladi i ispasirati ih (tečnost ne bacati). Drenjine tj. masu koja ostane u presi, ili gazi, naliti s ostatkom vode, vratiti da se kuva još 15 min.

Ostaviti da se ohladi i ponovo ispasirati. Pomješati obadvije tečnosti, dodati šećer i na smanjenoj temperaturi, uz mješanje sačekati da se šećer rastopi. Pojačati temperaturu i kuvati još 10 min. Flaše oprati, sterilizirati i u njih, još vruć, sok sipati. Zatvoriti hermetičkim zatvaračima i ostavi do upotrebe.

P. S. Kada se flaša otvori, držati je u frižideru. Sok u otvorenoj flaši (onaj koji se upotrebljava) može dvije nedjelje da stoji da se nepokvari. Zato je najbolje male flaše puniti. Pri piću, sok se rastvara običnom ili mineralnom vodom.

Naslov: - SOK OD BAZGE -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:52:35
(http://www.elalmanaque.com/aficiones/fotos/lemonade.jpg)

25 velikih cvjetova bazge
4 l prokuvane hladne vode
3 kilograma šećera
sok od 10 limuna (može i limuntus)

Cvjetovi se namoče u vodi i ostave 24 sata. Nakon toga se cvjetovi ocijede, a u tekućinu se doda šećer.
Dobro izmješati, dok se šećer ne istopi. Zatim dodamo limunov sok. Ako sirup napunimo u sterilizirane boce,
možemo ga skladištiti duže vrijeme.
Naslov: - Knedle sa šljivama -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:56:01
(http://www.novine.ca/razno/kuvar/Slatkisi_kolaci/slike/knedle%20sa%20sljivama.jpg)

Skuvati 1kg krumpira. Kada je krumpir skuvan, izgnječiti ga (najbolje presom) i dok je još topao umjesiti tijesto sa otprilike kilom brašna i nikako ne dodavati soli ili jaja. Tijesto dobro umjesiti, odvajati komadiće tijesta i na sredinu staviti šljivu ( kajsiju ili višnju). U "bogatijoj" varijanti, iz šljive ili kajsije izvaditi košpicu i umjesto nje staviti jezgro oraha. Tako oblikovane okruglice skuvati u širokoj šerpi vode. Kada knedle same isplivaju na površinu vode, ocijediti ih, poređati u posudu iz koje ćete ih služiti i posuti sa malo ulja (maslaca).
Posebno u tavi ispržiti otprilike 100gr prezli (mrvica) i kada dobiju smeđu boju pomješati ih sa šećerom (otprilike 200gr) i posuti knedle.



P.S....hmmmm u to VP bi mogla lec :-)   Pozdrav licanima

Naslov: - PEKMEZ OD ŠLJIVA -
Autor: velebitska-plava - Lipnja 11, 2007, 00:59:42
(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlhnvrBJArYUbKRqdTrey3XoDEp6LT2DS3cjxdlhmMgSwU_USs)

Sastojci

šljive
šećer


Priprema

Zrele šljive oprati, izvaditi koštice i staviti u posudu. Kuhati bez vode (bez i jedne kapi) uz neprestano mješanje. Pri kraju kuhanja (kada se vidi dno pusude pri mješanju) staviti šećer. Na 5 kg šljiva staviti 2 kg šećera.
Vruć pekmez sipati u vruće tegle. Zatvoriti odmah zatvaračem i umotati da se pasterizira prirodnim putem

Naslov: Odg: Recepti
Autor: VonDeUrsa - Lipnja 12, 2007, 16:09:46
Citat:
Iz mamine kuhinje ....

PEKMEZ OD ŠLJIVA

Sastojci

šljive
šećer


Priprema

Zrele šljive oprati, izvaditi koštice i staviti u posudu. Kuhati bez vode (bez i jedne kapi) uz neprestano mješanje. Pri kraju kuhanja (kada se vidi dno pusude pri mješanju) staviti šećer. Na 5 kg šljiva staviti 2 kg šećera.
Vruć pekmez sipati u vruće tegle. Zatvoriti odmah zatvaračem i umotati da se pasterizira prirodnim putem.

(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlhnvrBJArYUbKRqdTrey3XoDEp6LT2DS3cjxdlhmMgSwU_USs)
Ovaj je pekmez nezamjenjiv po svom ukusu.Kod ovakvog pripremanja obicno ostanu komadi ljuske koja se urola i u pekmezu je poput nekakvih mekih stapica, a da bi se to izbjeglo dobro je oprane i od kostica ociscene sljive samljeti u masini za mljevenje mesa probajte puno je bolje.
Naslov: MAKOVNJACA ILI OREHNJACA
Autor: Sanja - Lipnja 18, 2007, 17:47:18
(http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/d/b/dbbaa467c03892ed3145a607987516e5_content_large.jpg)

MAKOVNJACA ILI OREHNJACA

Pripremite punjenje (za dvije rolade) na slijedeci nacin.
Uzmite 60 dag mljevenog maka (ili 80 dag mljevenih oraha).
Dodaje vruce mlijeko (pola litre) i promijesajte. Namocite 13 dag grozdjica u rumu i dodajte u makovu (orahovu) mjesavinu. Dodajte 10 dag secera, limunovu koru i cimeta i sve skupa promijesajte.
Tijesto za dvije rolade:
U maloj zdjeli promijesajte dobro 65 ml toplog mlijeka s jednom zlicom secera, 2 paketica kvasca, dvije zlicice brasna i ostavite da se dize na toplom mjestu.
U velikoj zdjeli pomijesajte 1kg brasna, dodajte sol, dva jaja i limunovu koru. U loncicu zagrijte pola litre mlijeka, dodajte 25 dag maslaca i mijesajte dok se malsac ne rastopi. Dodajte 20 dag secera, dobro promijesajte i prelijte preko brasna. Dodajte dignuti kvasac. Promijesajte dobro i razradite u glatko tijesto tako da se ne lijepi za zdjelu. Pokrijte s kuhinjiskom krpom i ostavite da se dize na toplom mjestu, najmanje sat vremena dok se ne poveca na duplu velicinu.
Kad se tijesto digne, razdijelite u dvije polovice. Izvaljajte svaki komad. Rasprostrite punjenje na tijesto, ali ostavite oko 5 cm cistog ruba (za zatvaranje rolade). Zarolajte tijesto u roladu i stavite u namascenu posudu za pecenje. Ponovite za drugi komad tijesta. Ostavite rolade da se dizu pola sata. Pecite na 180 C otprilike 1 sat.
Narezite na kriske prije sluzenja. Uzivajte uz salicu kave, caja ili mlijeka.
Naslov: Liker od visanja!
Autor: Sanja - Lipnja 18, 2007, 17:53:41
(http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/a/a/aaa8c20ddaeba6d48bf9d860e9ce47fc_header.jpg)

Liker od visanja!

Sastojci :
2 kg višanja
2 kg šećera
2 l domaće rakije lozovače
1 kesica vanilin šećera
1-2 velike kašike ruma ili par kapi ekstrakta ruma

Priprema
Uzeti jednu veliku staklenku i napuniti je opranim višnjama očišćenim od
peteljki (košpice možete ostaviti). Staklenku nikad ne punite skroz do
vrha, nego do pola ili nešto malo više od pola. Dodati šećer i sve zaliti
rakijom.
Ostaviti poklopljeno na suncu 40 dana uz povremeno protresanje.
Nakon toga procjediti kroz gazu i sipati u flaše, a višnje koristiti za kolače.

Liker je vrlo ukusan, ali i jak ako se koriste rakije s visokim procentom alkohola.
Naslov: MASNICA
Autor: velebitska-plava - Srpnja 29, 2007, 19:14:28
Specijalitet ličke kuhinje

Sastojci:
vučeno tijesto (brašno, jaje, sol, mlaka voda)
svježi sir i jaja za nadjev
ulje

Opis:
Umijesiti i razvaljati tijesto. Izmiješati jaja, sir i malo šećera, te nadjev premazati preko tijesta. Umotati, premazati uljem, staviti u okruglu limenu posudu premazanu uljem i peći na 180°C. Servirati toplo.

(http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/c/5/c5882b79fd37ae70a8f630a774c943fd_header.jpg)
Naslov: Odg: Štrudel od Jabuk
Autor: Mile - Kolovoza 19, 2007, 12:45:30
Sastojak;

1 kila brašna
malo soli, malo ostike
1 jaje
malo masti (stopljene) ili ulja
2 kile jabuk
mljaka voda
cukar

Pripravljanje;

Od brašna, soli, jaj, ostike i mljake vode treba umisit srednje tvrdo testo.Dobro gatreba isklofat tako da se odlipljuje od zdele, pomazat ga malo mašćon i pokrit.Testo treba počivat oko pol ure.
Jabučine se obilidu i izribljedu.Na pobrašnjen rub  rastače se testo takačicon koliko se more.
Unda ga se razvlači rukami, al se mora pazit da prsti nebi provirili kroz njega (ošiškat nokte prije).Testo obično visi preko stola, niš zato jerbo će se prefrknut nazad.
Po razvučenome testu poljije se mast ili ulje i malo mišajon razmaže da svuda dojde, po tome se rasipljedu izribane jabuke svuda jednako i onda se još pocukri.
kad je to napravno kraji od testa ki visidu van stola presumitidu se po fili i onda se štrudel zatače tako da se podižuje rub s ednoga kraja i on se sam tače.
Zatakan štrudel se more smotat u kolonbar ako je tepsija obla i ako se peče pod pekvon, more se smotat i udugačko za tepsiju a more se izrizat u štruce i vrć u tepsiju peć.
Peče se na srednjemu ognju više od pol ure.Da bi bilo morda lakše delat s teston uno se more podilit u dvi-tri loptice i svaka pose rastakevat i filat, a da bi štrudel bil finiji po jabučinami se more potrusit cimeta.
Za jako važne događaje, kraji testa od štrudela se moredu oštrin nožen odrizat da testo bude ednake debljine.
Ako su jabučine jako mokre preije nego se vržedu na testo treba i ožet.

[attach=1]
Naslov: Pita od sira
Autor: Mile - Kolovoza 19, 2007, 15:38:39
Testo;

50 dek brašna
20 dek masti
20 dek cukra
1 prašak za pecivo
3 žlice mlika  http://nasa-lika.com/images/Svasta/kolacici.swf
2 jaja

Fila;

30 dek samokisa
15 dek cukra
3 žumanca
korica od lemuncina

Na dasku za testo trebaprosijat brašno, u sredini vrpice napravit jamicu u ku se metne mast, jaj, cukar,prašak za pecivo i mliko.Sve se umisi nako glatko, kad je gotovo podili se na dva ednaka dela.
Prvi del se istače takačicon i pretovari u tepsiju, a po tome se razmaže fila.Unda se razvalja drugi del testa i pokre po fili.Metne se peć da lipo pocrljeni, al ne previš.Da ne bi oganj kolaš jako ćapil, frtalj ure pred kraj se pokre novinami.

Za filu se u zdelici razmuti meki sir i ćumanci, cukar i korica naribana od lemuncina da se sve sednači i fila je gotova.

Na kraju kad se speklo malo se ostavi da se proladi pa se potrusi cukron i nariže na kocke.

[attach=2]
Naslov: Odg: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 18, 2008, 20:41:24
LICKA PEKMEZARA

Sastojci

1/2 l brašna
3 velike žlice masti
4 velike žlice šecera
2 cijela jaja
2 žlice ŠLJIVOVICE
mala žlica soli
kvasca prema kolièini brašna
mlijeka po potrebi

Nadjev (fila):
10 velikih žlica domaæeg pekmeza
2 velike žlice krušnih mrvica

Priprema

Sve sastojke dobro izmiješati i ostaviti tijesto ½  sata kvasati. Kad je tijesto gotovo podijeli se u dva dijela. Svaki dio razvaljaj do debljine prsta, premaži ga rastopljenim maslom, nafilaj pekmezom po kojem pospi polovicu krušnih mrvica, Sve savij u štrucu i premaži žumancem. Kad se naprave obje štruce ostavi ih još 1/2 sata kvasati a zatim ih stavi peæi oko 1 sat. Hladan kolac sijeci
Naslov: Odg: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 18, 2008, 20:44:37
LICKI KEKSI

Sastojci

1 kg brašna ( 1 l )
3 cijela jaja
3 velike žice masti (svinjske)
malo soli
mlijeka po potrebi
2 žlice šecera

Sve sastojke izmiješaj i dodaj mlijeka po potrebi Izraðeno tijesto razvaljaj do debljine prsta, sijeci sa staklenom èašom i odmah stavljaj peci.
Naslov: Odg: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: velebitska-plava - Siječnja 18, 2008, 20:48:40
LICKI KUGLOF

Sastojci

1 kg brašna
2 velike žlice masti
2 cijela jaja i 3 žumanjka
3 velike žlice šecera
malo soli
kvasca prema kolièini brašna
mlijeka po potrebi

Priprema

Sve sastojke umijesi i ostavi kvasati, pa ga ponovo premijesi i stavi u posudu za peæi i peci 1 sat na laganoj vatri.
Naslov: Odg: Recepti
Autor: ina7 - Rujna 27, 2008, 22:53:04
    BUHTLE

(http://i37.tinypic.com/2di52ds.jpg)


1kg Brasna , pola kvasca (germe) , šolja od bele kafe secera
1 kasicica soli , 1 soljica ulja , 2 jaja , vode po potrebi 
fil : Licki pekmez od sljiva

Napraviti mekse testo ,razvuci ga debljine oko 1 cm i izrezati
na kvadrate 5x5 cm ! na svaki kvadrat staviti kasiku pekmeza!
Vrhove kvadrata preklopiti prema sredini da se zatvori fil.
Tako nadijevena tijesta slagati jedno do drugog u namascenu
vatrostalnu posudu sa spojevima okrenutim na dno.
Poslozene buhtle premazati uljem, prekriti i ostaviti da se
dizu oko 45 min, pa ih peci u zagrijanoj pecnici na 200 stepeni
oko  pola sata!!!
Naslov: Odg: - Pekmez od šljiva-
Autor: Vera - Kolovoza 27, 2009, 20:02:21
(http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlhnvrBJArYUbKRqdTrey3XoDEp6LT2DS3cjxdlhmMgSwU_USs)
Sastojci

šljive
šećer


Priprema

Zrele šljive oprati, izvaditi koštice i staviti u posudu. Kuhati bez vode (bez i jedne kapi) uz neprestano mješanje. Pri kraju kuhanja (kada se vidi dno pusude pri mješanju) staviti šećer. Na 5 kg šljiva staviti 2 kg šećera.
Vruć pekmez sipati u vruće tegle. Zatvoriti odmah zatvaračem i umotati da se pasterizira prirodnim putem



Samo bih nadodala da se za pravi pekmez od šljiva, šljive moraju samljeti inače kožice ostaju cijele. A ovako vam to izgleda kada pekmez peče slavonka ličkog porjekla:


[attachimg=1]



I da znate to sam radila danas i jako, jako je fin, miriši a sladak ma baš je  ;super
Naslov: Odg: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: Mile - Studenoga 20, 2011, 18:16:05
Gačanski ušćipci

Recept;

1 kila brašna
3-4 jaja
pol žlice soli
malo cukra
2 žlice stopljenog masla
malo germe
po potribi malo mljakoga mlika
1/2 kile masti za peć

Od svega toga se umisi testo, ali da ne bude ni premekano ni pretvrdo i dobro se isklofa mišajon i metne kisat na teplo. Kad se skisa jopet se isklofa mišajon i tako dvaputa.
U padeli se ugrije mast, mora je na dnu bit tako za edno dva prsta, žlicu treba zamočit u tu vruću mast, otkidat š njon testo i mećat u padelu sa vrućon mašćon.

Kad ušćipci pocrljenidu, pinjuron se okrenedu na drugu stranu, vadidu se u zdelu van i posipljedu cukron.
Ako se oće da ušćipci budedu finiji, onda se more peć na ulju i potrusit sa vanilij cukron.

Eto tako smo i mi danas  malo se zabavili  ušćipcima.

[attach=1]
Naslov: Odg: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: Draža - Studenoga 21, 2011, 09:53:42
.Super su.... ;masem;
Naslov: Odg: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: Vera - Srpnja 17, 2012, 16:35:39
Ovo je dizanica ali minijaturna, budem vam napisala recept ali točno kako ide ne znam na pamet. Neki su i probali!


[attachimg=1]

[attachimg=2]

Naslov: Odg: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: Draža - Srpnja 18, 2012, 07:30:20
Jao Vera pa ti baš znaš stavit hoho hoho ;ljubav Slavonkice ličkoga  herz; ;ljubav ;ljubav

http://nasa-lika.com/images/Svasta/kolacici.swf
Naslov: Odg: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: Snježana - Svibnja 29, 2013, 13:43:46

Gazda, recepti su ti za prste poist ne samo oblizat! Kak se ono veli - Svaka ti čast il Svaka ti... dala!? kekek; kekek;
Naslov: Odg: Slatki recepti/specijaliteti
Autor: Draža - Svibnja 29, 2013, 15:11:27
 Gazda, recepti su ti za prste poist ne samo oblizat! Kak se ono veli - Svaka ti čast il Svaka ti... dala!? kekek; kekek;

Snjeska ako ih poides kako ces ih oblizat...