Nasa - Lika Forum
Lika => Lička kuhinja => Autor teme: Josa - Ožujka 09, 2013, 21:30:46
-
Basa je nacionalno jelo „našije" Ličana i priprema se jedino u Lici. Priprema se tako da se mlijeko izlije u čistu prozirnu platnenu krpu ili vrećicu - gazu, krpu - gazu, koja se zaveže i objesi na zgodno mjesto, a najčešće za ladicu od stola, te se tako cjedi dan i noć (24 sata). Kad se surutka ili sirutka potpuno iscjedi, krpa se izvrati i basa u sud istrese.
Surutka se obično daje svinjama. Za jelo, basa se pravi na način da se u nju ulije ledene vareni¬ke, metne skorupa, ulije jaje, zacukri, zera po¬soli, dobro izmješa i jede sa uštipcima, kajganom, pršutom i policama.
Basa se spremala u drvene kačice, pa se ozgo zalije sa skorupom ili putrom, a ostavljala se za dane kad se ne posti ili kad krave zasuše.
U ljetno vr'jeme, da ne prokisne ili kako Ličani kažu da se ne ,,uzvrišti", stavljala se u kamre. O basi su ispjevane mnoge pjesme, šale i anegdote, poput one: „Evo Vase, koji voli base" ili „Bi li zera poje base", pa kad se r'ječi „poje" i „base" izgovore brže, šala ima sasvim drugo značanje odnosno željeno značenje.
-
ja sam iz pazarista i kod nas basa nije poznata,nije mi jasan ovaj tvoj recept, kazes da se mljeko ulije u gazu,sudeci po tome mljeko ce cjelo proci kroz nju i u gazi/krpi ce ostat nista.
-
Ugnji, pitanje ti je na mjestu! Ni meni nema logike... pa molim objašnjenje... hehheheeh
-
Je, greška je na početku, normalno ide da se određena količina toplijega mlijeka pomiješa sa 1 dcl kiseloga mlijeka, pokrije poklopcem te zamota krpom, ostavi na toplom mjestu da se kiseli oko 4 – 5 sati kad se ukiseli tj. zgusne onda se saspe u gazu i objesi da se cijedi.........
-
Hvala gazda na objašnjenju! smi jem;- smi jem;- smi jem;- smi jem;-
-
Koliko ja znam basa se radi u Gornjoj Lici( Korenica,Udbina i onaj dio) mozda Ognji zato nisi do sad znala za to jelo.
-
kekek; kekek; kekek; Po ovome receptu od Jose,moga bi danonočno izlijevati kroz gazu,a nikada ne dobit basu kekek; kekek; kekek;
-
Milane, Hvala sto si ti to nako slikovito rastumacio,ali mi nije jasno sto tu kiselinu treba muciti , nekako mi ta kobasa izbleda ko pokvarena kiselina,dok se liva kroz krpe pa visi uza stol kako to Josa kaze jos ako je toplo u kuci ta ce basa/ kobasa malo tuknuti, nije ni cudo da nije doprla do Pazarista. kekek; kekek; kekek;
-
Josa je na pocetku malo pobrkao loncice pa evo jos jednom.
KARAKTERISTIKE AUTOHTONE TEHNOLOGIJE LICKE BASE IZ OKOLICE VRHOVINE I OTOCCA
Svježe pomuzeno mlijeko procijedi se kroz dvostrulku gazu u čistu posudu. Mlijeko se kuha na laganoj vatri. Nakon kuhanja od oko 15 min. posuda
se pomakne na kraj štednjaka i ostane tamo dok se ne ohladi na temperaturu
od otprilike 45°. Nakon što se mlijeko ohladilo obere se izlučeni skorup, a djelomično obrano mlijeko prelije se u lonac u kojem se obično podsiruje mlijeko za
basu. Na jednu litru mlijeika dodaje se pola »žlice za juhu « »kvasca« (kiselo mlijelko od prethodnog dana). »Kvasac« se dobro promiješa sa mlijekom. Lonac
se pakuje i »umata« sa svih strana, te ostavi na toplom mjestu u blizini štednjaka.
Gruš se dobije za oko 3—4 sata. Zrelo mlijeko stavi se u hladnu prostoriju, da se što bolje »stisne«. Ohlađeno kiselo mlijeko pretrese se u čistu lanenu krpu i cijedi se sirutka. Mlijeko se cijedi gotovo 18 sati. Bijeli meki sir, koji se dobije nakon cijeđenja promiješa se sa skorupom (prema želji) i
posoli (prema želji). Svi dodaci se dobro umiješaju u sir, te se tako dobiveni proizvod naziva u ovim krajevima licka basa.
Ovako pripremljena basa se u zimskim mjesecima može čuvati i do 20 dana .
A basa nije nista drugo nego svjezi sir!
[attach=1]