Nasa - Lika Forum

Književnost => Verin kutak => Autor teme: Mile - Siječanj 21, 2017, 07:36:15

Naslov: Vera Matovina-Biondić predstavila novu zbirku poezije “Mirisi zavičaja”
Autor: Mile - Siječanj 21, 2017, 07:36:15
[attach=2] [attach=1] [attach=3]

Jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana promocija druge zbirke pjesama Vere Matovine Biondić „Mirisi zavičaja“. Predstavljanje zbirke otvorila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitice, Višnja Romaj, ističući važnost stvaralaštva zavičajnih pjesnika za virovitički kraj. Svi prisutni mogli su uživati u stihovima pjesama koje pričaju priču o autoričinom ličkim krorijenima, te godinama života koje provodi u Slavoniji.
Zbirka pjesma “Mirisi zavičaja” tematski je podijeljena u tri ciklusa. Prvi ciklus čine zavičajne pjesme, dok je drugi ciklus obilježen s nekoliko običajnih pjesama, a treći pak ciklus zaokružuju pejsažni pjesnički tekstovi.
Nadamo se još koje zbirke jer tema u Lici i Slavoniji ima svakoga dana u izobilju i kako kaže autorica “Slavoniju i Liku,sjedinjene u mom odgoju i odrastanju te urezane u srce i dušu, sada ostavljam zapisane na papiru za generacije koje dolaze.”
Promociju su svojim plesom i glazbom Like, Podravine i Slavonije upriličilo je i Kulturno umjetničko društvo Virovitica.

Text: Iva Biondić
Foto: Đurđica Banić

[attach=4] [attach=5] [attach=6]
[attach=7] [attach=8] [attach=9]

Naslov: Odg: Vera Matovina-Biondić predstavila novu zbirku poezije “Mirisi zavičaja”
Autor: Mile - Siječanj 21, 2017, 07:51:04
[attach=1] [attach=2] [attach=3]
[attach=4] [attach=5] [attach=6]
Naslov: Odg: Vera Matovina-Biondić predstavila novu zbirku poezije “Mirisi zavičaja”
Autor: Vera - Siječanj 21, 2017, 17:47:06
Dragi moji,
prošao je i dan predstavljanja moje nove knjige, zbirke pjesama „Mirisi zavičaja“. Nakon treme i nervoze od javnog nastupa, od mogućeg fjaska, od mogućeg zbunjivanja i trenutka kada emocije nadjačaju razum pa poteku suze, nastupilo je veliko olakšanje jer je sve proteklo kako je i trebalo.

Reći će oni koji su prisustvovali, i bilo je na rubu suza, i tresle se ruke nekontrolirano ali kako je moj govor odmicao tako sam se i smirila. Na kraju programa zaista sam bila ponosna na sve Vas koji ste se odazvali i učinili me ponosnom, koji ste došli da me podržite i ohrabrite u daljnjem pisanju. Ne mogu vam opisati taj osjećaj kada vam dođe nepoznati slušatelj i kaže kako je i njemu navrla suza na oko, zar to nije posebno odavanje časti, zar to nije posebno priznanje mojem pisanju? Ja mislim da je a ujedno mi je i veliki poticaj za dalje.

Nadam se kako ste i vi bili zadovoljni cjelokupnim programom i da nitko nije otišao razočaran što je po ovoj cići - hladnoći dolazio! Još jednom hvala Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, ravnateljici gospođi Višnji Romaj na predivnom domaćinstvu i samom uvodu u predstavljanje kao i svim djelatnicima knjižnice na velikoj pomoći. Hvala mojoj lektorici  gospođici Andrei Delić na lektoriranju i predgovoru, gospođici Leni Sabo na lijepom čitanju, gospođici Željki Francetić za predivnom vođenju ovoga predstavljanja, KUD- u Virovitica na stvaranju predobre atmosfere i prezentaciji nošnji kao i pjesama ova moja dva zavičaja. Posebno se zahvaljujem svima vama koji ste došli i uveličali ovo predstavljanje svojim dolaskom.

Od srca svima hvala!


Ako netko želi nabaviti moju knjigu neka mi se obrati na fejsu u poruci.
Naslov: Odg: Vera Matovina-Biondić predstavila novu zbirku poezije “Mirisi zavičaja”
Autor: Jadranka - Siječanj 22, 2017, 19:49:31
Draga moja Vero ni tren nisam sumnjala u tebe.Pokusala sam ti biti moralna podrska vise na duhovit nacin nego onaj klasicni
(neznam dali sam uspjela u tome), a to sad vise nije ni bitno.Vjerovala sam u tebe da ces ti to odradit kako treba,a da si i
koju suzu spustila ili ti glas zadrhtao nitko ti nebi zamjerio.Sve je to ljudski i normalno.

Sto jos da ti kazem, osim jednog nemoj stat,imas ti jos materijala i i inspiracije za dalje.
E da,hvala za knjigu procitana od A do Z i moram priznat da mi je poneka suza kanula,a nekima sam se od srca nasmijala. herz; herz; herz;
Naslov: Odg: Vera Matovina-Biondić predstavila novu zbirku poezije “Mirisi zavičaja”
Autor: Vera - Siječanj 24, 2017, 10:11:12
Hvala Jadranka.
Evo u cijelosti moj govor i još malo slikica.

Dobra večer i dobro došli.
Prije svega pozdravljam :
Ravnateljicu gradske knjižnice i čitaonice Virovitica gospođu Višnju Romaj bez koje ovo predstavljanje ne bi bilo ovako lijepo i sadržajno osmišljeno kao i njene djelatnike koji su pomogli u organizaciji.
Pozdravljam moju rodbinu, moje drage prijatelje i sve prisutne koju su došli uveličati ovo predstavljanje.
S obzirom kako nisam osoba od javnih istupa i kako bih najradije sve ovo promatrala negdje iz prikrajka, zapisala sam par svojih razmišljanja  o cijelom tijeku moga pisanja koje ću sada podijeliti sa vama.
Razmišljajući što vam reći pomislila sam kako vas sigurno zanima kako i od kuda sam se sad pojavila s pjesmama, od kuda sad knjige, od kuda ta inspiracija.
Postoji u životu period kada čovjeku treba ispušni ventil, rame za plakanje, za smijanje, za razbibrigu, rame koje će istrpiti baš sve i koje je baš uvijek pored tebe, gdje god da se nalaziš.  To moje rame je bio komad papira i olovka. Bila vesela, tužna, zadivljena, očarana, sretna, zamišljena svaki taj trenutak ima svoju inspiraciju koja je ostala upisana na papiru i koji se jednim dijelom nalaze i u ovoj zbirci.
Lika, od kuda Lika u mom promišljanju, opisivanju i zapisivanju.? Korijeni, okruženje od djetinjstva pa do zrelih godina Lika, Ličani pa čak oba prezimena, moje djevojačko i ovo preuzeto udajom, oba su Lička. Baka po majci i djed po ocu rođeni su Ličani. Baka Anka Kosinjski Bakovac a djed Marko Saborsko. Od tuda pola ljubavi moja Slavonija, moj Levinovac, moja Virovitica a druga polovica Lika, Saborsko, Velebit, Gacka.
Veliku podršku, poticaj kako i inspiraciju, upravo sam pronašla u svojoj naj biližoj obitelji i mojim dragim prijateljima i malo brojnoj rodbini u Lici.
U prvo vrijeme nisam razmišljala kako moje pjesme imaju neku vrijednost da bi bile objavljene, mislila sam to su samo pjesmuljci jednog stihoklepca. Nisam vjerovala kada su mi govorili : dobre su, lijepe su dok ih nije zapazila moja prva lektorica prve zbirke „Lika u srcu“ gospođa Dijana Klarić 
prof. hrv. jezika i knjiž. i dipl. knjižničar a isto potvrdila ravnateljica gospođa Romaj. Tako uz pomoć nekolicine prijatelja objavljena je moja prva zbirka „Lika u srcu“ u 2012. godini  a sada i druga „Mirisi zavičaja“ a postoje materijali i za treću, no  o tom potom!
U svakom slučaju koristim svaki trenutak inspiracije upisati jer vjerovali ili ne pobjegne!
Nadam se kako će ponekad netko možda slučajno zabunom, uzeti moju zbirku i pročitati koju pjesmu o Slavoniji, o Lici o običajima koju su također zastupljeni kao i o pejzažima i godišnjim dobima.
Slavoniju i Liku, sjedinjene u mom odgoju i odrastanju te urezane u srce i dušu, sada
ostavljam zapisane na papiru za generacije koje dolaze.
Možda sam malo odužila ali dopustite mi da se još zahvalim mojim dragim prijateljima Ličanima koji žive u Švicarskoj na pomoći pri izdavanju ove zbirke, obitelji Dujmović Milana koji je ujedno i autor naslovnice kao i slika iz Like, te obitelji Jovanović Ivana.
Zahvaljujem se gospođici Andrei Delić na lektoriranju i predgovoru, gospođici Leni Sabo na lijepom čitanju, gospođici Željki Francetić za predivnom vođenju ovoga predstavljanja, KUD- u Virovitica na  stvaranju predobre atmosfere i prezentaciji nošnji kao i pjesama ova moja dva zavičaja, te gospođi Višnji Romaj na lijepim riječima u samom uvodu kao i svima vama koji ste došli i uveličali ovo predstavljanje svojim dolaskom.
Od srca svima hvala!

I na kraju bih pročitala pjesmu: Miris djetinjstvaMIRIS DJETINJSTVA
Svakoga dana iz sjećanja
ispliva poneka slika,
najčešće majko sjetim se tebe
tvojega miloga lika.
Miris djetinjstva mi se javlja
posvuda ga još njušim,
sjećanja tužna, veselja-slavlja,
u suzama se gušim.
Ničega više zapravo nema
sve otišlo je s tobom
samo još slike - miris djetinjstva
odišu cijelom sobom.
Prozori, oči kuće u svijet
sklopljeni tuguju - bdiju,
šuškanje krošnje staroga duuda
razbija čaroliju!

[attach=1]  [attach=2]


[attach=3]  [attach=4]
Naslov: Odg: Vera Matovina-Biondić predstavila novu zbirku poezije “Mirisi zavičaja”
Autor: Mile - Veljača 07, 2017, 21:30:45
Evo i malo video snimka i slika.

Promocija zbirke pjesama   "Mirisi zavičaja" Vere Matovine - Biondić u Gradskoj knjižnici Virovitica 20.01.2017.

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=1fm9zeWSI14&feature=youtu.be#)


http://www.youtube.com/watch?v=K4o1xonpRCQ&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=K4o1xonpRCQ&feature=youtu.be)