Nasa - Lika Forum

Lika => Lički gradovi i sela => K => Autor teme: velebitska-plava - Siječnja 13, 2008, 18:44:37

Naslov: Karlobag - Velebitsko primorje - Ličko-Senjska županija
Autor: velebitska-plava - Siječnja 13, 2008, 18:44:37


Karlobag sa svojom Rivijerom u dužini od 42 km jadranske obale, smjestio se ispod naše dične planine Velebita. Upravo taj spoj planine i mora, podario je kraju idealnu kombinaciju klime, od mediteranske uz obalu, do planinske na Baškim Oštarijama na visini od 1000 metara, za samo 15 minuta lagane vožnje automobilom. Te prirodne pogodnosti reljefa i klime, daju optimalne uvjete za cjelogodišnji turizam.

Ljeti kupanje i sunčanje, zimi skijanje i sanjkanje, jeseni planinarenje i šetnje Velebitom, u proljeće fotografiranje i miris velebitskog ljekovitog bilja. Smješten na priobalnom cestovnom pravcu, koji jadranskom magistralom vodi od Rijeke prema Dubrovniku, a prema unutrašnjosti ka Gospiću, Plitvičkim Jezerima i Zagrebu, nezaobilazna je turistička oaza, za duži boravak ili za kraći odmor i osvježenje od dugog puta
Naslov: Odg: Karlobag
Autor: SaN - Ožujka 05, 2008, 16:26:25
od tud sam ja  ;masem;
Naslov: Odg: Karlobag
Autor: likotica - Kolovoza 17, 2008, 12:49:03
U prošlosti je bio poznat pod nazivom «Bag». Početkom 14.stoljeća pod vlašću je bana Pavla Šubića, nakon kojeg vlast preuzimaju knezovi Kurjaković.
U povijesnim se izvorima spominje od 1251. godine jos pod imenom Scrissa

U rimsko doba, nedaleko današnjeg Karlobaga, nalazila se naseobina «Vegium».

Nakon što je «Bag» razoren i spaljen od strane Turaka 1525.godine, obnavlja ga nadvojvoda Karlo. Današnje ime nosi od vladavine austrijskog cara Karla VI., koji ga je u 16.stoljeću proglasio Carskim Kraljevskim gradom.

U 18.stoljeću završena je gradnja luke. Sve do kraja 20.stoljeća najpoznatiji je po trajektnoj luci kojom se održavala veza sa otokom Pagom.

Kapucinski samostan s crkvom sv. Josipa – u samostanu se nalaze dragocjene umjetničke slike od kojih se ističe slika Posljednje večere, nepoznatog autora. Po čemu je posebna i vjerojatno jedinstvena u svijetu, uvjeriti će se svi oni koji će posjetiti ovu lijepu crkvu.

Župna crkva sv.Josipa datira iz 1712.godine za vrijeme Leopolda I. S arhitektonskim ukrasima iz 18.stoljeća

Crkva Majke Božje žalosne – s prekrasnim baroknim oltarom; datira iz 1772.godine

Ostaci crkve sv. Karla Boromejskog -  izgrađena 1710.godine.

U crkvi se nalazi više nadgrobnih ploča. Stradala je u 2.svjetskom ratu te od nje ostaje samo zvonik

Ruševine utvrde «Fortica» - srednjevjekovna utvrda; nalazi se na brežuljku, iznad grada

Zanimljivosti..
Po jednoj teoriji, karlobaški kapucini su osnovali grad Gospić
Naslov: Odg: Karlobag
Autor: likotica - Kolovoza 17, 2008, 12:52:33
[attachimg=1]
Naslov: Odg: Karlobag
Autor: likotica - Kolovoza 17, 2008, 12:53:49
[attachimg=1]
Naslov: Odg: Karlobag
Autor: likotica - Kolovoza 17, 2008, 12:54:28
[attachimg=1]
Naslov: Odg: Karlobag
Autor: Jura - Veljače 01, 2009, 18:54:23
Karlobag, pogled sa Baških Oštarija

[attachimg=1]
Naslov: Odg: Karlobag - Velebitsko primorje - Ličko-Senjska županija
Autor: Draža - Studenoga 19, 2010, 19:51:24
KARLOBAG

Mjesto  je smješteno podno Oštarijskog sedla,Vrata(929).Iako je to primorsko  naselje,u njemu se osječa znatan utjecaj zaleđa zbog toga  što ekonomski više gravitira Lici negoli prema ostalim večim obalnim ekonomskim centrima-Senju,Rijeci i Zadru.Mjesto predstavlja važno cestovno čvorište jer je uz jadransku turističku cestu,a povezano je i novom  cestom s Gospićem preko Baških Oštarija.Upravo je ova  poprečna cestovna veza  koja presijeca Velebiti jedna od najstarijih  kontinentalnih  cesta,koje su išle iz unutrašnjosti na Jadran i obratno.Ostaci starih rimskih gradova Scrissa,Vagium,Vegia na tlu današnjeg naselja i obližnjeg Doca i Drage koa i proglašenje njegove luke  za slobodnu luku još god.1387,dokazuje da je ovdje bila već tada  razvijena pomorska  trgovina.U srednjem vijeku ovo naselje zvano Bag  bilo je utvrđeno kao i središte krbavskih knezova Kurjakovića ,ali već god. 1525.osvojili su ga i porušili Turci.U vrijeme gradačkog nadvojvode Karla,po kome je Bag dobio ime  Karlobag,naselje je bilo i obnovljeno god. 1579.od kada  je i počeo ekonomski napredovati tako da 1788.doživljava svoj procvat.
Zbog svog povoljnog smještaja ono je pored Senja postalo najvžnija luka za izvoz drva i drvnih prerađevina iz ličkih šuma i za uvoz soli i industrije robe  za svoje neposredno zaleđe.Takvo  svoje pomorsko značenje Karlobag je zadržao i između dva svjetska rata,što je u usporedbi sa Senjom .
Naslov: Odg: Karlobag - Velebitsko primorje - Ličko-Senjska županija
Autor: Draža - Rujna 21, 2011, 09:23:20

 Par slika Karlobaga
>>>>(http://slike.nasa-lika.com/albums/userpics/10545/normal_karl3.jpg) (http://slike.nasa-lika.com/thumbnails.php?album=231)