Nasa - Lika Forum

Lika => Grbovi plemstva Gacke i Like => B => Autor teme: Mile - Listopad 22, 2008, 20:43:39

Naslov: Brajković
Autor: Mile - Listopad 22, 2008, 20:43:39

ŠTIT: U plavom štitu na zelenoj podlozi srebrna troroga kula s zatvorenim vratima i tri prozora; sa svake strane kule na zelenoj podlozi stoji po jedan zlatni lav koji pridržava kulu; iznad kule leprša dvorepa crvena zastava.

Prezime je nastalo od praočeva osobnog imena Brajko ili Bratoslav ili možda po nadimku Brajko.
Brajkovići su velika rodovska zajednica koja je nastala na području Gacke i Modruša u 15. st., a postoji i rod istoga prezimena u Dalmaciji (Šibenik, Zadar i Makarska).

Ovaj se rod spominje u Modruškom urbaru iz 1486. godine, te u jednoj parnici iz 1501. godine u sjevernom djelu Buške župe u Lici.
Grb se nalazi u Zbirci grbova dr. Ljudevita Gaja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Brajkovići su bili stari rod u selu Maholci u Bužanima, a u pisanim dokumentima javljaju se oko 1401. godine.
U Turopolju su živjeli Brajkovići-Klarići kao turopoljski plemići.
Za vrijeme velikih turskih provala u 16. stoljeću Brajkovići se naseljavaju u Istru, pa ih danas ima oko Pazina, Rovinja i Buzeta. Nekoliko obitelji naselilo se oko Karlovca (Ozalj i Dubovac).

U Gackoj su 1701. godine popisani kao članovi tvrđavnog naselja Otočac i Prozor. Brajkovići su se kao stari otočki i gacki rod potkraj 17. stoljeća raselili na područje Lešća i Sinca.

Godine 1420. spominje se kapetan Brajković s pridjevkom "de Policio", tj. od Poljica u Dalmatinskoj zagori. Brajkovići su u Poljicama pripadali hrvatskom praplemstvu iz roda Miroslavića.
Na osnovi popisa iz 1712. godine vidljivo je da su se Brajkovići iz Otočca naselili u Perušić poslije oslobođenja Like i Krbave od Turaka 1699. godine, gdje i danas žive u velikom broju.


U 18. stoljeću, kad je Lika bila oslobođena od Turaka, nekoliko porodica Brajković naseljava  Gospić. U nekim izvorima spominje se da su Brajkovići podrijetlom iz Hercegovine i Kotora te da su se u 17. stoljeću naselili u Dalmaciju. Bježeći pred Turcima dolaze iz primorje, Gacku i Liku.

Prema popisu stanovništva iz 1930. godine, najviše ih je živjelo na području Otočca: 46 porodica a u Perušiću devet porodica.

Nekoliko članova obitelji Brajković danas živi diljem Slavonije, a posebice ih ima mnogo oko Bjelovara, Kutine, Čazme, Pakraca, Đakova, Našica, Požege, Valpova, Vukovara i Garešnice.

Najpoznatiji član ove obitelji bio je Martin Brajković, senjski i zagrebački biskup, rođen u Senju 1664. godine, a umro i pokopan u Zagrebu 1708. godine. Završio je teologiju i filozofiju, a jedno  vrijeme bavio se i odgojem  plemića. Od 1699. godine bio je senjski biskup, a od 1703. godine zagrebački biskup. Bio je opat Samostana Sv. Nikole u Otočcu. Učen i zaslužan biskup, zauzimao se za uporabu i širenje glagoljice, a radio je i na tome da Zagrebačka biskupija postane Nadbiskupijom.

U izvorima se spominje i časnik - narednik tvrđave Nehaj i član stalne vojne posade u Senju Andrija Brajković, koji je kao iskusni časnik služio u raznim vojnim posadama Senjske kapetanije.

LITERATURA

Znameniti i zaslužni Hrvati 925. -1925., Zagreb 1925.
Bojničić, 1899., 21., T. 16.

Naslov: Odg: Brajković
Autor: Lipice - Listopad 23, 2008, 14:56:24
Janez Brajkovič (bolje poznat pod imenom Jani Brajkovič), slovenski biciklista, * 18. 12. 1983., Novo Mesto (Slovenija)

Dosta puta bude medu prvi 10 ( 5. Tour de Suisse 2006, 3. Deutschland-Tour 2008 itd.)

Sad neznam dal i taj pripada toj lozi... jer mu je prezime slovenizirano na tvrdo č

Danas vozi za Team Astana iz Kazahstana