Nasa - Lika Forum

Lika => Lička kuhinja => Autor teme: welebit - Veljače 05, 2009, 12:58:44

Naslov: DZELADIJA
Autor: welebit - Veljače 05, 2009, 12:58:44
Potrebni sastojci za dželadiju:

1 bili šparket
3 naramka drva
1 did (il baba)
2 sića vode
1 lunac od 12 litara
1 zaklopac odgovarajuće veličine
4 praseće noge
4 praseća uva
4 repića isto praseća
1 šaka kožica (naravno prasećih)
so, papar,bili luk

Svi sastojci osim šparketa drva vode i lunca sa pripadajućim poklopcom trebaju bit prvu veče natopljeni u ledenu vodu. So papar i luk isto ne treba natapat. Tu vam ode edan sić vode. Ujutro se treba zera ranije dignit i odma naložit vatru. Čim se kava popije pristavlja se lunac sa složenim sastojcima. Vode se ulije do po lunca, poklopi i gurne na srid kola na šparketu di najprvo zakuva. Vatra se sjarne i natrpa se drva unih iz trumbe da brže uvate. Kad je zakuvalo nek kuva edno vrtalj ure. Unda bacite tu vodu iz lunca. Priporučije bi vam da tu primjenite svima nam poznatu tehniku ciđenja kumpira da nebi nogice završile prid kujom. Kad ste ocidili vodu vratite lunac na šparket i ulijte vodu što se cilo vrime grijala sa strane na šparketu. Vode treba bit do podvr lunca. Lipo zaklopite i jopet lunac na srid šparketa a did nek jopet natrpa drva iz trumbe. Kad poklopac počme poskakivat po luncu a voda počme prskat po šparketu to vam je audio-vizualni signal (i danas vele da ličani nisu izumili expres lonac) da je dželadija zakuvala. E kad je zakuvala malo najerite zaklopac da ima oduve a tehnikom pomicanja lunca po pleji regulirajte intenzitet ključa u luncu. Da jako ne brkli jer ne valja puno dolivat vode.E sad kad se ključ zera smirije posolite. Samo pozera jer je sve već bilo u salamuri. A ako je prisolite morete je jebat ko će ti pojist. Znači pozera solite i probajte bacite i koje zrno papra i dva-tri češnja bilog luka. Recite didu na sad ne treba ložit ka manit neg da po edno ubaciva. More i sirovo i nek zera pritvori šuber jer sve izvuče začas. I ulite didu ednu rakiju morda će vas i poslušat. Zadnji tri vrtalja ure nemojte više dolivat vode jer bi je mogli zajebat pa će kuja imat što lokat. Dželadija treba kuvat najmanje četri-pet uri ako ne i dulje ovisi o vatri šparketu drvim prasetu i naravno didu koji loži vatru. Kad ste od-okativnom metodom zaključili da je dželadija gotova jer se sve rapalo prilazite posljednjoj i ništa manje zahtjevnoj fazi pripreme dželajije. To je tkzv. razlivanje. Razlivanje vršite na način da skinete lunac sa dželadijom sa šparketa na sto. Obavezno podbacite daščicu po lunac da vrag ne odnese stolnjak jer bi vam mogla prisist dželadija. Dželadiju morete razlivat u pladnje zdile rajnlike bratvane lavore vandline u biti u sve što ima dno i da navedeno nije šupljo. Kod razlivanja pazite da u svakom pladnju il zdilici bude podjednako svega. Ako ste negdi vrgli zera bolje komade bitno je da zapamtite u kojoj je to zdili da vam baš tu ne pojidu il nedaj bože iznesu prid koga od iz sela. Kad ste razlili odozga po dželadiji pospite sitno nasickanog bilog luka i najzad popaprite. Na kraju džladiju odnesite u sobu (spavaću) unu di se ne loži i di je ledeno da bi i vrag krepa od studeni. Obavezno zatvorite vrata i provjerite da nije mačka ostala u sobi da vas ne bi vražiji mačijak dočeka ujutro umisto papka. Didu dobro prikričite da je dželadija u sobi na podu i dajte mu bateriju da po noći ne usrnta u bratvan kad bude iša pišat.
Eto sad morete ić leć i ujutro vam želim dobar tek.
P.S.
Ako sam što zaboravije slobodno dopišite   http://nasa-lika.com/images/Svasta/Licka%20Vecera1.swf
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Mile - Veljače 05, 2009, 14:26:53
Svi sastojci osim šparketa drva vode i lunca sa pripadajućim poklopcom trebaju bit prvu veče natopljeni u ledenu vodu.
Dali i did ili baba trebadu bit natopljeni u ledenu vodu pa da odstujdu u njoj do ujutro, ako mor bar na -10.  hoho
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Nikolence - Veljače 05, 2009, 14:34:05
E Velebite svaka ti cast kako si napisal recept za dzeladiju, tako isto i moj tata kuva, ma nema mi sladje nego kad je on kuva u kuvariji pa kad nako lipo mirisi, a jos je sladje kad je mogu  ist i uz to domaceg kruva  ;vesel
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Sanja - Veljače 05, 2009, 14:35:42
 hoho hoho hoho hoho hoho

Pravi domaci Recept treba ga isprobati hoho samo nema ni Babe ni Dide ni Spaketa ni drva u blizini, morat cu jos pocekati dok se ide u Liku

al dobro si napisal kako sta ide
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: sveti rok - Veljače 05, 2009, 18:18:54
Dobar recept ja sam ednom kuva, ali nisam ima Šparketa nego na plin pa sam je zaheba jer bi uvik podliva vodu kad bi ukuvala i kad se skuvala nije tila smrznit ma ni u frižideru. Poslje su mi učeni ljudi rekli da nisam smije podlivat vodu, od tad više nekuvam.
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Moje ognjište - Veljače 05, 2009, 18:23:44
   Velebite,

   Ja isla kuvat dzeladiju po tvom receptu, pa nikako da nadjem prase sa 4 uva i 4 repa hoho hoho
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: welebit - Veljače 05, 2009, 21:49:27
   Velebite,

   Ja isla kuvat dzeladiju po tvom receptu, pa nikako da nadjem prase sa 4 uva i 4 repa hoho hoho

hehehe dva uva od praseta i dva uva od lonca i eto ih 4 komada  ;vrag; ;vrag;
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Moje ognjište - Veljače 05, 2009, 23:06:46

  A repovi ?
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: welebit - Veljače 06, 2009, 23:28:46

  A repovi ?

A ako nema kod kuće po rep se uvik išlo u selo....
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: welebit - Veljače 06, 2009, 23:49:05
Svi sastojci osim šparketa drva vode i lunca sa pripadajućim poklopcom trebaju bit prvu veče natopljeni u ledenu vodu.
Dali i did ili baba trebadu bit natopljeni u ledenu vodu pa da odstujdu u njoj do ujutro, ako mor bar na -10.  hoho

A normalno da trebaju. Pa ne mogu oko šparketa bit nečisti. Moraju imat ispunjen sanitarni minimum. Nikad ne znaš otkud more inšpektor rupit na vrata.
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Moje ognjište - Veljače 07, 2009, 00:59:11
 
 Welebite, kazes da se u selo islo po rep ako ga nije bilo kod kuce, a mozeli komsija donesti divenicu ako treba ? ;keke ;keke
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: sveti rok - Veljače 07, 2009, 14:58:39
Welebite ti bi ovaj recepis za dželadiju treba zaštititi kao izvorno ilo iz tvog malllog sela.Treba si objasniti unom zemljaku što pita za uši da je dželadija gotova kad se uši od lonca svare ;razbi glavu
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: crontario - Veljače 10, 2009, 02:25:58
Neki dan su je ove moje skuvale, samo nisu našle nogice i uva nego koljenicu i nekve kože, nije bilo loše, ali nema do naše ličke. Ko nam je kriv što smo u tuđini, pa daj što daš. Meni se čini da ću ja ko did po rakiji pa dželadija ima dobar okus makar se i u Kanadi kuvala. Aj živili vi meni sto godina! pive;
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: crontario - Veljače 10, 2009, 02:34:12
Welebite ti bi ovaj recepis za dželadiju treba zaštititi kao izvorno ilo iz tvog malllog sela.Treba si objasniti unom zemljaku što pita za uši da je dželadija gotova kad se uši od lonca svare ;razbi glavu

Eeeee, lako je vami tamo ispod Velebita, imate vrilo mudrosti, pa je i dželadija pametnija, a i tunel vam napaviše, morat ćemo mi makar jedan golf teren ako ništa drugo. ;pusim
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: welebit - Veljače 10, 2009, 13:24:56
ma kakav golf razmisljam po njivama mlatit štapim pa da se ovce plaše.... eventualno ako se oćete mulat... a dželadiju evo baš sad varim pa ako oćeš da ti pošaljem edan pladanj... smijem smijem

http://nasa-lika.com/images/Svasta/Licka%20Vecera1.swf
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Draža - Studenoga 04, 2011, 20:23:00
ČIsta 10-ka.... hoho hoho hoho
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Vera - Siječnja 16, 2012, 09:52:24
DŽELADIJA

Još u loncu dok zavri
miris njen me omami,
osjetite li i vi
kako fino miriši?

[attachimg=1]

Iz tanjura mi se smije
gledat lako baš mi nije,
ooo te fine dželadije
al' će poslje da se pije!!!
V.B.
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Vera - Ožujka 15, 2012, 18:39:30
 huhu;jj oooo kako je finaaa  dželadija, još sa palentommm i kiseli kupus, nema bolje rane. A mirišiii i kad se kuha i kad se jedeee, a topi se ustimma.
Znam da našim starima nije bila sigurno tako fina kako nama danas jer mi danas stavimo malo više mesa ne samo kožica, jezika, nogice, uha, rep.   huhu;jj
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Draža - Ožujka 15, 2012, 19:08:06
 ;vrag; ;vrag; ;vrag; ;vrag;  ma glavno Vera da ima jezika.... smi jem;- smi jem;- smi jem;-
Naslov: Odg: DŽELADIJA
Autor: Jadranka - Studenoga 09, 2012, 19:43:24
A je ,je to je prava rana jos onako kad je lipo mrzla pa uz nju pecene police. Ajme pa ki more uz to bit na djeti.  Evo mi odma sline cure. ;uhuhu     huhu;jj                                                           
Naslov: Odg: DZELADIJA
Autor: Draža - Siječnja 23, 2015, 18:12:37
A,još kad se skuha dva jaja,dvi mrkve,i kiseli krastavaca pa se ulije drhtavica sa očišćenim mesom.....ajoj milije.....probajte