Novi Postovi

 Str: 1234 ... 10
11
Prozor / Događanja u župi Prozor u 2018. godini
« Zadnji post Mile Prosinca 08, 2019, 17:06:39 »
Vijesti iz župe Uzvišenja sv. Križa Prozor

Prije opisa bitnijih događaja iz naše župe, prolistao sam malo proslogodišnji broj VRILA. Zašto? Neki kažu uvijek se isto piše. Mala smo župa i jasno je da su u crkvenom pogledu teme približno uvijek iste, no druge su osobe pa je vrijedno i to zabilježiti. Božić, Uskrs, Prva pričest, Berma i ako još naiđe neka lijepa tema i to je to. Pored naše Spomenice ove godine donosimo i izvješe o hodočašću naše župe u Mariju Bistricu, gdje je održan godišnji susret štovatelja Milosrdnog Isusa iz pera gđe. Marijane Devčić. Pa započnimo.

Božić i Uskrs su dva najveća blagdana u našoj vjeri. Pripreme uobičajene kroz Advenat i Korizmu. Propovijedi i kroz Korizmu molitva Križnog puta osobito nedjeljom prije Mise. Velike ispovijedi prije blagdana. Ponoćka prije Božića i Vazmeno bdijenje, gdje su crkve jako dobro ispunjene vjernicima. Ono što mi je dosta intrigantno na sam dan Božića i Uskrsa bude manje ljudi na Misama. Zašto? Vjerojatno je razlog jer su bili dan prije. No, je li to dosta? Treba li ići još? Jasno da bi trebali, ali eto to su neki naši običaji koji se teško ukidaju, a nisu baš dobri.

Blagdan Križeve. Pripravili smo se na naš župski blagdan svetom ispovijedi prije par dana, a i prije glavne Mise bila je prigoda za čišćenje duše od grijeha.  Prijepodnevnu misu predvodio sam ja. Poslijepodnevnu Misu je predvodio vlč Stanko Smiljanić, župnik iz Cetnigrada (Slunjski dekanat) i donedavni župnik u susjednom Sincu. U propovijedi je vlč Stanko govoreći o Križu Kristovu nastojao osvjetliti i našu muku i patnju i snagu koju dobivamo od našeg Spasitelja u takvim trenucima . Sudjelovali su i ostali svećenici iz Dekanata. Župni zbor je predvodio pjevanje a gđa. Marijana Ostović, vlasnica cvjećarne „Ruža“ darovala je prelijepe cvjetne arnžmane, prigodom ovog blagdana. Nakon ove Mise župnik je počastio okupljene svećenike ukusnom večerom u župnom stanu u Lešću.

ila_rendered
Prva Pricest.jpg

Klik na sliku

Prva pričest. Prošle godine nismo imali Prvu pričest u župi jer je bio mali broj kandidata. Ove godine opet nije bilo puno djece, ali ipak šestero. Kroz proteklu godinu okupljali smo se u župnom uredu i  pripremali se za ovaj svečani događaj učeći molitve i gradivo iz Katekizma. I došao je napokon i ovaj svečani dan. 20. svibnja u 13 sati u svečanoj procesiji u pratnji svećenika i ministranata ušli su u crkvu: Josip Ilić, Filip Mitrović, Iva Orešković,  Ema Rajković, Hrvoje Rubčić i Matej Tonković. U crkvi su ih dočekali roditelji, rodbina i ostali vjerni puk Božji. Prvopričesnnici su recitirali, molili i pjevali i radosno iščekivali trenutak susreta s Isusom. Nakon primljene Pričesti i zajedničke slike roditelji su pred crkvom počastili kolačima i pićem sve okupljene vjernike. I nakon toga otišli svojim kućama na svečani objed.

                                                                                                                                                                                                                                   vlč. Ivica Miškulin, župnik prozorski


Hodočašće u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke povodom 5. Nacionalnog susreta Štovatelja Božjega milosrđa

ila_rendered
MB Bistricka.jpg

Klik na sliku

Dana 20. listopada 2018. godine  Molitvena zajednica Božanskog milosrđa župe Uzvišenja Svetog Križa iz Prozora organizirala je hodočašće u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke - Mariju Bistricu.
Ovo hodočašće upriličeno je povodom 5. Nacionalnog susreta Štovatelja Božjeg milosrđa. Našoj molitvenoj zajednici pripala je čast organiziranja ovog hodočašća, jer naša molitvena zajedica njeguje pobožnosti Božjeg milosrđa i uz Marijinu krunicu redovito molimo i krunicu Božjeg milosrđa od početka našeg djelovanja.
U našoj župnoj crkvi nalazi se  velika slika Božanskog  milosrđa na kojoj piše  “Isuse uzdam se u Tebe”, koja svojom ljepotom krasi unutrašnjost crkve. Dvije zrake koje izlaze iz srca Isusova označavaju krv i vodu koje su potekle iz Njegova umirućeg srca. Bijela zraka označava vodu koja opravdava duše, a crvena zraka krv koja je život duša. Ovu sliku poklonio je naš  Gospićko-senjski biskup, sada u miru mons. Mile Bogović našem svećeniku Ivici Miškulinu, a on je donosi u našu crkvu i od tuda još veća povezanost s Božanskim milosrđem.
Organiziranje ovog hodočašća pripalo je Štefici, članici naše molitvene zajednice koja je sve marljivo organizirala. Pozvala je i župljane iz susjednih sela: Ličkog Lešča, Čovića i Sinca, koji su se odazvali u velikom broju. Našem putu pridružili su se i mladi, njih četvero koji su svojim prisustvom i pjesmom uvelike uljepšali ovo naše putovanje.
Okupljeni ranim jutrom pred našom crkvom radosna srca čekali smo autobus i naš polazak prema Svetištu Majke Božje. Dolazi autobus s našim hodočasnicima i krećemo na dugo isčekivan put, svatko sa svojim mislima i željama da primimo što više Božje milosti. Naša voditeljica puta Štefica nas je sve pozdravila kršćanskim pozdravom “Hvaljen Isus i Marija” i zahvalila na odazivu u velikom broju. Upoznala nas je s rasporedom pobožnosti za taj dan:                                         
- Misno slavlje u 11 sati na otvorenom
- Pobožnost križnog puta u 14 sati- bistričkom kalvarijom
- Pobožnost Božjem milosrđu u 15 sati.
Vrijeme između ovih  pobožnosti mogli smo iskoristiti za svetu ispovijed, kupnju  i osobne potrebe. Poželjela nam je obilje Božjeg blagoslova i lijep boravak u ovom svetištu.
Putem nas je pratila magla, ali nam nije kvarila naše dobro raspoloženje praćeno pjesmom. Potom je uslijedila pobožnost moljenja krunice Božanskog milosrđa i tako u molitvi i pjesmi idemo prema cilju. U 10 sati stižemo u Mariju Bistricu i pjesmom “Majko Božja Bistrička moli se za nas” pozdravljamo našu dragu  Majku i zaštitnicu.
Misno slavlje počinje u 11 sati, a predvodi ga varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uz sudjelovanje 30 svećenika iz cijele Lijepe Naše. U svojoj propovijedi biskup je naglasio kako ovo nije samo 5. Nacionalni susret Štovatelja Božjeg milosrđa nego i 80. obljetnica smrti i 25. obljetnica proglašenja blaženom Sestre Faustine Kowalske koja je i posrednica u štovanju Božjeg milosrđa. Ovo je također i 20. godišnjica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Blaženim ga je proglasio Sveti Otac Ivan Pavao II. 3. 10. 1998. godine u ovom svetištu prilikom svog drugog posjeta našoj domovini. Blaženi Alojzije Stepinac slovi kao jedan od najsvjetlijih likova katoličke Crkve u Hrvata. Na kraju misnog slavlja biskup Varaždinski zahvalio nam je na velikom odazivu i pozvao nas na idući 6. Nacionalni susret, koji će se održati 19. 10. 2019. godine. Na kraju misnog slavlja obratio se nazočnim vjernicima voditelj i organizator ovog susreta Štovatelja Božjeg milosrđa o. Andrzej Wośko i pozvao vjernike da iskažu štovanje relikvijama sv. Faustine Kowalske, sv. Ivana Pavla II. I Blaženog Mihaela Sopočka.
Slijedila je pobožnost Križnog puta bistričkom kalvarijom u 14 sati. Bilo je veličanstveno, pjevači i čitači su nam na poseban način dočarali hod i patnju našeg dragog Spasitelja, od prve postaje gdje Isus prima na sebe križ sve do posljednje gdje se s dušom odijeli.
Da sve bude još ljepše pobrinuli su se dragi  Bog i Majka Božja koji su nam darovali prekrasno vrijeme; dan obasjan suncem, a naša srca i duše mirom i blagosti. Na kraju smo prisustvovali pobožnosti Božjeg milosrđa zbog koje se i okupljamo petu godinu za redom. Na završetku pobožnosti u procesiji smo se uputili u baziliku da se poklonimo i zahvalimo Majci Božjoj.
Do povratka kućama  imali smo vremena za okrijepu i kupnju poneke sitnice koja će nas podsjećati na boravak u ovom velikom svetištu, ali najveća i najljepša uspomena ostat će zapisana u našim srcima i dušama.
Polako se okupljamo kod autobusa, napuštamo Mariju Bistricu i pozdravljamo našu zaštitnicu i kraljicu Hrvata pjesmom “Majko Božja Bistrička moli se za nas, s tobom nam se rastati žalostan je čas”.  Za zahvalu na svemu toga dana molimo krunicu Blažene Djevice Marije u kojoj sudjeluju i naše drage hodočasnice iz Ličkog Lešća i Sinca. Tako u molitvi i pjesmi brzo stižemo, jer sve što je lijepo brzo prođe, ali ostaje drago sjećanje.
Zahvalni smo svima koji su hodočastili, a najviše dragom Bogu. Vidimo se  19. 10. 2019. godine. Hvaljen Isus i Marija!
                                                                                                                                                                                                                                                            Marijana Devčić
                                                                                                                                                                                              
Iz župne SPOMENICE
Prečasni gospodin Grga Murgić bio je župnikom u Prozoru do svoje 71. godine, kada je nemoćan shrvan od teške astme umirovljen dekretom bisk. Ordinarijata na početku mjeseca rujna 1937. Iza toga preselio se dne 20. rujna u rodno mjesto Otočac u svoju vlastitu kuću, gdje je i umro, dne 22. siječnja 1938.
Zatim je prečasni biskupijski Ordinarijat imenovao upraviteljem župe Prozor Tomu Kušića, mladomisnika rodom iz Psarjeva Donjeg, župe sv. Ivan Zelina, rođen 22. 07. 1909. (Zagrebačka nadbiskupija).  Srednje je škole počeo na građanskoj školi u sv. Ivanu Zelini, a treći je razred nastavio na Klasičnoj gimnaziji u Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu u Zagrebu na Kaptolu. G. 1919. maturirao je na istoj gimnaziji, a u novopodignutoj zgradi na Šalati – u novom dječačkom sjemeništu, koje je životno djelo preuzvišenog g. dr. Antuna Bauera, nadbiskupa zagrebačkog i hrvatskog metropolite. Bogoslovne nauke studirao u Zagrebu na teološkom fakultetu (pet semestara) a radi boležljivosti – bolovao od TBC – i po savjetu liječnika dr. Branimira Brgičevića, specijalista za plućne bolesti, pauzirao, te nastavio i završio nauke u Senju na Bogoslovskoj Akademiji. Zaređen za svećenika u Senju dne 27. lipnja 1337. godine po biskupu preuzvišenom gospodinu dr. Viktoru Buriću. Prvu sveti Misu prikazao Svevišnjemu u malom seocu Gorskog Kotara „VRATA“ župe Fužine dne 3. srpnja 1937., a u rodnom mjestu dobrotom prečasnog gospodina msgr. Antuna Golika, kanonika senjskog.
U Prozor je došao 13.rujna 1937; a slijedeći dan 14. rujna na Zbor crkve prvi puta celebrirao u ovoj crkvici Uzvišenja sv. Križa. Križ ga prati od ranog djetinjstva, osjetio oštricu a i ljubav sv. Križa za vrijeme đačkog života. Što drugo i znači svećenički život nego ljubav prema sv. Križu našega Spasitelja. Kako je trpko drvo sv. Križa! Sv. Križu, spasi nas! Tako započeo svoje prvo mjesto službovanja pod zaštitom sv. Križa Spasiteljeva.
Malena je i idealna župica. Ali ići u kršnu Liku teška je srca. No drukčije je kad ipak naiđeš na meka i susretljiva srca. U crkvi lijepo i pristojno vladanje i puna je vjernika. Svi su već na svom mjestu, kada svećenik pristupa oltaru, a iz crkve nitko, dok svećenik ne svrši Misu i siđe od oltara. (To su ostaci željezne discipline još od g. Grge Starčevića, župnika prije Grge Murgića, za čije je vrijeme govore sami župljani pala disciplina mladeži. Teško onom koji iza njega dođe....!) Doduše star i nemoćan na sve i nije mogao paziti, a i sam duh vremena učinio je, da je mladež postala previše slobodna ponašanja.
Oko crkve prije i poslije sv. Mise i blagdana igraa se narodno ličko kolo. Lijepo je vidjeti uz veselu i čednu pjesmu ritam pristojnog i zdravog plesa – kola. Mladež se tu proveseli  od milog srca i progimnasticira. Mladosti treba veselja, a to im pruža kolo, a na svježem zraku i na očima starijih. A kamo sreće da se ipak još čuva to narodno kolo. Jer da iščezne kolo navuklo bi se više poroka. (Kao na primjer u  Hrvatskom primorju nestalo kolo, ali zato zavladao moderan ples u zatvorenim gostionicama. Zato mladež umjesto u crkvu ide u gostionicu!).
Razumljivo je, da je priko dana kudgod pogledaš sve idealno. Župljani dolaze i u župni stan i čitave dane imaš vizite: sve je prijazno i upravo čedno pozdravlja s „Hvaljen Isus“! Prinose darove objeručke. Uistinu svećenik neće gladovati. Po koji među njima dolazi i predstavi se: ja sam taj i taj... svakomu sam župniku dao savjeta i uputio u prilike župe. Nos pak nekako visoko diže, a reći će i ovako: nemojte misliti nisu ovdje ljudi tako prefrigani!
U crkvi i oko crkve nikad bolje: djevojke same  u skupinama šeću otmjeno, čedno s krunicama u ruci.  Dečki iako dečki drže se bez prigovora i ne možeš se nadiviti uzornom ponašanju. Pokoji posebno će naglasiti: „tu se nikad ne čuje ružna riječ – psovka, a nezakonite djece već davno nije bilo .. i slično“. Nemoj se čuditi, ako se sam na svoje oči i uši poslije uvjeriš o protivnom. Tako eto prilikom dana nastupa župe sve najidealnije i uskliknut ćeš u zanosu: To su anđeli....!
Poroci se  tek kasnije otkriju i tek tada vidiš svu prozu!  Ipak, naći će se jaka i otvorena duša, koja će znati na zgodan način upozoriti na poroke župe sa mnogo ljubavi i prema svome župniku novome, a iz prave kršćanske ljubavi  za dobro svoga bližnjega – za odgoj župljana, koji su u mnogočemu u vjerskom pogledu zaostali. I reći će otvorena duša svome župniku : Trebat će grditi, koriti .... noćna prela, češljanje vune, komušanje kukuruza, čehanje perja i slično. Potajni sastanci i ljubakanje mladeži prije vjenčanja! – čuvarine kod mrtvaca), maškarade.....!
12
M / Odg: Majorija
« Zadnji post Draža Prosinca 02, 2019, 15:53:35 »
CESARSKO VRILO FERNINAND I CESAR AUSTRIJANSKI 1837

Razmontirana fontana Carsko Vrilo u Majoriji podno Vratnika

ila_rendered
20191116_093957.jpg


ila_rendered
20191116_094009.jpg


ila_rendered
20191116_094019.jpg


ila_rendered
20191116_094031.jpg
13
Verin kutak / Odg: Posvećeni stihovi
« Zadnji post Vera Studenoga 11, 2019, 19:30:06 »
PLESAČICA MALA

Ručica u zraku
jezik pucka lako,
nogice malene
cupkaju polako.

Prstići se miču
kao da puckaju
a zvuci na telki
nikako ne staju.

Neumorne nogice
plesačice moje
u ritmu muzike
plesni korak kroje!!


Vera Matovina Biondić
© by nasa-lika, all rights  reserved
14
Verin kutak / Odg: Posvećeni stihovi
« Zadnji post Vera Studenoga 11, 2019, 19:20:28 »
GRRR
Kod djeda i bake
stanjuje Grrr.
Prvo kad ga vidjeh
bilo mi je brrr.

Drugi put već htjedoh
za nogu ga vući
po ušima mekim
ručicom ga tući.

Slijedeći put sjedoh
ispred njega važno,
okrenuh ga sebi
pa zagrlih snažno.

Nije više strašan
medo zvani Grrr
jer sad ga već volim,
nije više brrrr!!

Vera Matovina Biondić
© by nasa-lika, all rights  reserved
15
Verin kutak / Odg: Posvećeni stihovi
« Zadnji post Vera Studenoga 04, 2019, 20:52:05 »

ŽIVA SJEĆANJA

Rascvali su jorgovani,
divlje ruže i jasmini,
maslačci i tratinčice
razasuti po tratini.

Propupalo, nabujalo
voće staroga šljivika,
slušam, ćutim svu tišinu
sa vrh brijega – mog vidika.

Još poneka ptica pjeva
i pokoja lasta sleti,
napuštenu staju staru
obleti je i posjeti.

Čak ni ona gnijezda više
ne savija i ne lijepi,
ćuti tugu, pustoš sela
dođe, prođe i odleti.

Plodne njive šuma grli
uzima ih i zaklanja,
kak´ je nekad plodno bilo
može samo da se sanja.

Ostadoše još sjećanja
živog sela na vrh brijega.
Dok nas živih svijetom ima
zaboravit neć´mo njega.


Vera Matovina Biondić
© by nasa-lika, all rights  reserved
16
Verin kutak / Odg: Pejzažne i ostale
« Zadnji post Vera Listopada 21, 2019, 20:31:47 »
MJESEČINA BIJELA   

Mjesečina razlila se bijela
ponad kuća gradova i sela.
Obasjala klupu, zaljubljene
među njima i tebe i mene!

Vani hladno dah nam podrhtava
srce gori niš’ nam se ne spava.
Tak’ je lijepo dok se ljubav krade
nit' nam zima, nit’ se kući dade!

Vrijeme leti mjesečina prođe
došlo vrijeme ipak da se pođe.
Nema više mjesečine bijele
zora sviće pijetli se vesele.

Kukuriću navješćuju dan
rastjeruju moj predivni san.
Mjesečinu bijelu rastjeraše
ugasnuli i poljupce naše.

Vera Matovina Biondić
© by nasa-lika, all rights  reserved
17
Verin kutak / Odg: Posvećeni stihovi
« Zadnji post Vera Listopada 21, 2019, 20:28:45 »
ZLATO NAJSTARIJE   

Ode moje zlato najstarije,
ode milo iz majčina krila,
voljenome u zagrljaj mili
nek je sretna i nek širi krila!

U mislima uvijek s tobom bit ću,
majčino te srce uvijek voli
tvoju sreću, ljubav neka čuva
dragog Boga uvijek će da moli.

Jedna suza od radosti kanu
za najstarije zlato koje ode
za još jednu ljubav što se rodi,
zaljubljeni za ruke se vode!!!

16.06.2018.

Vera Matovina Biondić
© by nasa-lika, all rights  reserved
18
Š / Odg: Švica
« Zadnji post Mile Rujna 26, 2019, 13:33:23 »
I opet je potekla Gacka svojim starim tokom kud je stoljecima tekla, ali samo na par dana, a nama ostaje da vidimo dali ce je nasi politicari vratiti kako su i obecavali....

Klik na link ispod


ila_rendered
20190912_153627.jpg
   ila_rendered
20190912_153238.jpg


ila_rendered
20190912_153559.jpg
   ila_rendered
20190912_152242.jpg


ila_rendered
20190912_152623.jpg
   ila_rendered
20190912_151834.jpg


ila_rendered
20190912_152221.jpg
   ila_rendered
20190912_151022.jpg


ila_rendered
20190912_151052.jpg
   ila_rendered
20190912_151121.jpg
19
Verin kutak / Odg: Pejzažne i ostale
« Zadnji post Vera Veljače 06, 2019, 19:47:43 »
ila_rendered
Unbenannt - 3.png


20
Verin kutak / Odg: Posvećeni stihovi
« Zadnji post Vera Veljače 06, 2019, 19:12:42 »
TENA

Okice crne, krupne i snene,
lijepe su okice naše Tene.
Zlato, srećo, voljeno dijete
živahna si, vesela od glave do pete.

Svakoga dana mijenjaš se, rasteš
pratiš nas, slušaš kao da znadeš.
Ujo, teta, djedovi, bake
maze te nose te snage jake.

Tko će više čuvati, mazit
svi se natječu tko će te pazit.
Narasti velika i budi jaka
vole te tvoji deda i baka.

(Vera Matovina Biondić)
© by nasa-lika, all rights  reserved
 Str: 1234 ... 10

Back to top