Novi Postovi

 Str: 12345 ... 10
21
Verin kutak / Odg: Ljubavni stihovi
« Zadnji post Vera Siječnja 29, 2019, 17:44:29 »
PUSTI ME DA SANJAM

Ne ubijaj nadu
daj mi obećanja,
pusti me na miru
neka duša sanja.

Nek' sjećanja lijepa
srce mi smiruju,
osjećanja mila
nek' me umiruju.

Na te' samo mislim
jer još ludo volim
pusti da se nadam
i sreći se molim.

Nek’ živim sa mišlju
da sve još je isto,
zaljubljeno, lijepo,
nevino i čisto!

A kad se probudim
budi pored mene,
zaljubljene, snene
samo tvoje žene!


Vera Matovina Biondić
© by nasa-lika, all rights  reserved
22
C / Odg: Crni Kal
« Zadnji post Draža Siječnja 10, 2019, 17:43:20 »
Ovih dana su u tijeku završni radovi na postavljanju krova na svetištu Sv.Ivana u Crnom Kalu.

 


 
23
Verin kutak / Odg: Pejzažne i ostale
« Zadnji post Vera Svibnja 06, 2018, 19:33:05 »
VILINSKO OKO

Gore, na vrh Bilogore,
jezero zeleno-plavo, široko.
na Vilinskoj kosi
Vilinsko oko!

Šuma ga grli, hladi i skriva
daleko od pogleda, puta i njiva.
Poneki lugar il' šumar naiđe,
napi se vode, odmori, otiđe.

A noću vile kolom ga grle,
velima viju, veselo hrle!
Pjevaju, plešu do zore rane,
nestaše s noći, čim zora svane.

Jezero živi, tamo gore,
Vilinsko oko na vrh Bilogore.
[/font][/size][/color]
(Vera Matovina Biondić)

© by nasa-lika, all rights  reserved
24
Verin kutak / Odg: Posvećeni stihovi
« Zadnji post Vera Ožujka 31, 2018, 14:02:01 »
PEČAT ŽIVOTA

Jutrima kada te budim
sanen u grču se trzaš,
umorno tijelo teško je
ali ruku brzo pružaš.

Otireš oči plave,
ćelavu glavu brišeš,
na ležeć sve radiš
no ipak teško dišeš.

Ležeć´, sjedeć´ il´stojeć
sve velik napor predstavlja
čak i slušni aparat
drugi na uho ti stavlja.

Kapljice u oko za vid
aparat u uho za sluh
opori okus usta
i jako loš njuh.

Bolest, nesreća,
previše teška žalost
ostavi na te pečat
na život i starost.

(Vera Matovina Biondić)
© by nasa-lika, all rights  reserved
25
Prozor / Događanja u župi Prozor u 2017. godini
« Zadnji post Mile Ožujka 18, 2018, 16:55:05 »
ŽUPA UZVIŠENJA SV. KRIŽA - PROZOR

Ovo izvješće iz naše župe počet ću tužnom viješću: ove godine u župi nismo imali Prvu pričest. Razlog je jednostavan - mali broj djece. Zato smo odgodili Prvu pričest za iduću godinu, kada će biti veći broj djece pa ćemo moći prirediti svečanost Prve pričesti.

Sakrament sv. Potvrde primilo je u župi osmero mladih vjernika i to sedam krizmanika i jedna krizmanica. Krizma je održana 27. svibnja 2017. godine. Prekrasni subotnji dan bio je svjedokom ovog lijepog događaja za našu župu. Kroz proteklu godinu mladići i djevojka su vjerno dolazili na vjeronauk u župni stan. Nekoliko dana prije Krizme kancelar Biskupije msgr. Marinko Miličević u ime Biskupa s njima je razgovarao i poslije smo ih ispovijedili i pripremili na silazak Duha Svetoga.  Naš „ gačanski biskup“ msgr. dr. Mile Bogović u mirovini (pišem "naš" jer je on ove godine imao Krizmu skoro po cijelom  otočkom dekanatu) predvodio je Euharistiju i podijelio Sakrament sv. Potvrde našim potvrđenicima u ime biskupa ordinarija Zdenka. Bermanik Tomislav Bunjevčević je na početku Mise pozdravio Biskupa i predali su mu buket cvijeća u ime dobrodošlice. Nakon zajedničkog fotografiranja biskup Mile je podijelio bermanicima svoju knjigu o vjeri u Lici, kao svoj osobni dar. Imena i prezimena bermanika: Matej Bronzović, Tomislav Bunjevčević, Dorijan Grahovac, Ivan Kostelac, Ivan Kostelac, Frane Matasić, Marta Orešković i Josip Rubčić.
Nakon Mise Biskup i župnik su produžili u župni ured na zasluženi odmor i ručak, koji je priredila vrijedna domaćica Marijana u Lešću.

Klikni na sliku
ila_rendered
prozor.jpg

Ove godine imali smo nekoliko krštenja u župi, no moram izdvojiti jedno od njih, a to je krštenje Ivana Majetića. Zašto? Veliki problem u domovini Hrvatskoj je pad nataliteta (broj rođenih u odnosu na umrle). Većinom  naše mlade obitelji imaju jedno ili dvoje djece u braku.  I to je dosta. Razni su razlozi zašto je to tako. Ima tu i ekonomskih problema, problema radnog mjesta, zdravstvenih problema. No, najveći je problem u našim glavama. Moderno je imati dvoje ili jedno i gotovo. U župi Prozor imamo dvije obitelji s petero i četvero djece (obitelj Mitrović petero i obitelj Kostelac četvero djece).  Važno je mijenjati svijest ljudi na ovome polju. Tu sigurno veliku zadaću ima državno vodstvo i naša Crkva, a onda svi ostali. Obitelj Majetić – Fućini  (Marijan i Ljiljana) imaju dva sina i nakon dužeg vremena odlučili su se i za treće dijete koje smo krstili  23. travnja 2017. godine.

Na krštenjima se znam malo našaliti s roditeljima i ostalim vjernicima o broju djece, pa kažem: „ Jedno dijete za oca, drugo za majku, treće za domovinu, a četvrto za crkveno zvanje“. Obitelj Majetić je ispunila ova prva tri uvjeta, još čekamo četvrti uvjet. Malo se šalim, no ovo je lijep primjer i za druge majke i očeve da nastave njihovim putem.

Blagdan Križeve, 14. rujna naš župni zaštitnik. Prije podne sam Misu imao sam. Poslijepodne Misu je prevodio fra Juro Marčinković, župnik iz Križpolja. Uz njega su koncelebrirali svi svećenici iz dekanata, osim dekana Šporčića koji je bio opravdano odsutan, a pridružio nam se i bivši župnik iz Sinca Stanko Smiljanić. Fra Juro je održao lijepu i  poučnu propovijed o uzvišenju sv. Križa. Pod Misom je pjevao župni zbor uz pratnju na sintisajzeru  g. Karla Kvaternika. Cvijeće je darovala cvjećarna „RUŽA“ iz Otočca, čija je vlasnica Marijana Ostović.

Uredili smo crkvu iznutra. Obzirom da je župna crkva izgrađena na obronku, gdje je zemlja sklona odronima i podrhtavanjima, problem su uvijek zidovi koji pucaju. Prilikom građenja drenaže oko crkve 2009. godine zidovi su popucali na više mjesta i boja se počela odljepljivati i padati. Javile su se i kapilare, a svoj prilog tome dala je i voda u zidovima. Tako je ove godine obrt "Dado" iz Ogulina izveo radove na uređenju unutrašnjosti crkve. Odbili su dotrajalu žbuku i obojili crkvu bojom i uzorkom koji je bio i prije na zidovima. Cijena ovih radova je 13.250,00 kuna.

Ministranti Lešća i Prozora sudjelovali su na Biskupijskom susretu ministranata u Slunju. Nakon Mise koju je predvodio Bisup Ordinarij i kratke okrepe, uslijedio je nogometni turnir. Dogurali smo do finala u kojem smo časno izgubili i osvojili vrijedno drugo mjesto.


Iz župne Spomenice

Godine 1910. popravljen je župni stan. Hodnik što je vodio kroz srednju sobu u vrt srušen je, te time proširena soba a na mjesto vrata postavljen je prozor. Sobe su nanovo malovane, prozori i vrata prebojadisani; na hodniku je bačen pod od cigle i postavljen sadašnji, nabavljen je novi štednjak a drvarnica u gospodarskoj zgradi preuređena  za gosp. kuhinju. Crkva je te godine popravljena samo iz vana.

Godine 1914. popravljena je crkva djelomično i iznutra.  Popravljen je (veliki) oltar........ Bojadisan je i sanktuarij i na pročelju sanktuarija izvedena replika slike prema uzorku u Latinskom misalu.  Radnje je obavio A. Tlatin sa drugovima za 500 k.     

19. lipnja 1914. pohodio je župu i dijelio Sv. Potvrdu pr. g. Roko Vučić, biskup. Potvrdu je primilo 254 bermanika. Župljani su velikom ljubavlju dočekali svoga natpastira. Tom je zgodom postavljena i ograda (gelender) uz put što vodi u crkvu.

26. lipnja poginuo je od atentata prijestolonasljednik Franjo Ferdinad sa svojom suprugom u Sarajevu i tad se počelo odmatati ono grozno klupko što je donijelo užasni (svjetski) europski rat. Odmah na početku mobilizacije pozvani su pod oružje svi koji su služili u vojsci a nisu prešli 42 godine. Kasnije su pozvani do 50 godina i napokon oni od 18 godina. Dakako da su polazili na stavnju više puta svi od 18 do 30 godine, služili oni ili ne služili. Iz župe ove mobilizovani su tijekom cijeloga rata: 
 
(Nakon ovoga slijedi prekid u pisanju Spomenice župe, tako da ovdje nemamo  ništa o ratnim godinama od 1914 – 1918. g.)


U mjesecu travnju 1924. poslije smrti prečasnog gospodina Juraja Ibele premjestio je prečasni biskup ordinarij velečasnog gospodina Grgu Starčevića na župu Otočac u svojstvu upravitelja župe. Isti velečasni gospodin Grga Starčević služio je kao župnik u župi Prozor 15 godina.  Velečasni  gospodin Grga Starčević  koncem godine 1924. imenovan je po prečasnom biskupskom ordinarijatu dekanom kotara Otočkoga.
 
Vlč. gospod. Grgu Starčevića naslijedio je u župi Prozor Grga Murgić rodom iz Otočca. Isti je rodjen 9. 2. 1867.  u Otočcu. Grga Murgić služio je u župi Lički Osik puni 27 godina.  Isti je živio  sa svojim župljanima  u najvećoj ljubavi, miru i slozi, najbolji je tomu dokaz što su ga L. Osički  župljani ispratili pod hrvatskim barjacima u predio Perušića do Kvarata, tu se sa svojim bivšim župnikom sa suzom u oku oprostiše i srdačno pozdraviše.

Pokrajinska uprava za Hrvatsku i Slavoniju odjelenje za vjeru na molbu upravitelja župe Grge Murgića podijelila je pod br: 749 od 31 . ožujka 1925 . za popravak crkve i župnog stana u Prozoru svotu od 14.000 dinara (četrnaest tisuća dinara).

                                                                                       
Napisao -  Ivica Miškulin, župnik prozorski
26
Ličko Lešće / Događanja u župi Ličko Lešće 2017.
« Zadnji post Mile Ožujka 18, 2018, 15:52:40 »
ŽUPA BLAŽENE DJEVICE MARIJE OD SVETE KRUNICE - LIČKO LEŠĆE

Hodočašće

Moje uvodne riječi se svake godine ponavljaju kao i naše župsko (Prozorsko i Lešćarsko) prvosvibanjsko putovanje. Pod budnim okom vlč. Miškulina sabrani i „naoružani“ krunicama krećemo put Krašića i Zagreba. Naše svibanjske pobožnosti uvijek započinju na četiri kotača, u autobusu, što je možda i dobro jer nas nikada veći broj ne bi bio na krunici, a nikada ne bi bilo niti ljepše pjesme onoj čije Bezgrešno Srce bdije nad nama na svim našim putovanjima po Njezinim svetištima i svetištima onih koji su Bogu omiljeli.
A jedan od Njegovih miljenika koji je ispunio volju Njegovu i bio Njegova produžena ruka na ovoj zemlji jest i naš blaženi kardinal Alojzije Stepinac, koji nam je dao primjer vjernosti Bogu, Crkvi, Svetom Ocu i ljubavi prema svome narodu i domovini.
I gle koje li koincidencije, dok pišem ovu svoju crticu slušam na Katoličkom radiju da Sisačke vlasti na molbu Sisačkog biskupa Vlade Košića ne dopuštaju gradnju spomenika Blaženiku jer da za njega u Sisku nema mjesta. Ovo nije samo nepravda prema blaženom Stepincu i hrvatskom katoličkom narodu nego prema sveopćoj Crkvi.   
Ali neka, takvi nisu pokolebali njega pa neće niti nas jer naša je vjera jača od njihove nevjere, a kao utjeha u svim nedaćama ostalo nam je njegovo biskupsko geslo „U Tebe se Gospodine uzdam“.
I ja sam malo „skrenula s puta“ pa se ponovo vraćam onomu o čemu bi zapravo i trebala pisati, našem prvosvibanjskom hodočašću.
Uz molitvu, pjesmu (i svetu i narodnu pa i poneku zabavnu) smijeh i šalu stižemo u Krašić, rodnu župu blaženog Stepinca. Ispred župne crkve Presvetog Trojstva srdačno nas dočekuje mjesni župnik te nam najprije pokazuje kip blaženog Stepinca svečano otkrivenog 8. svibnja 1998. godine o 100-toj godišnjici rođenja Alojzija Stepinca. Nakon kraćeg zadržavanja pred kipom, ulazimo u crkvu gdje je prigoda za svetu ispovijed te slavljenje Svete mise, a potom razgledavanje unutrašnjosti crkve i „uredno“ bilježenje oltara i detalja na naše mobilne uređaje. Zatim obilazimo župni stan u kojem je u progonstvu skromno živio i umro blaženi Alojzije.
Na livadi ispod župnog dvora nalazi se “Prostor Križnog puta mučenika Alojzija Stepinca“. Križni put je kružnog oblika, a na svakoj postaji uz biblijski tekst je i prilagođeni tekst iz mučeništva Blaženika.
Svi mi imamo neke svoje životne putove, a ovo je Stepinčev Put, put patnje i stamene vjere u Božju ljubav i Uskrsnuće. Podijelit ću sa vama i jednu misao iz Stepinčeve duhovne oporuke: “Nadam se da će mi milosrdni Isus udijeliti milost te ću moći vazda u nebu moliti za sve vas dok bude svijeta, da postignete cilj za koji vas je Bog stvorio.“
Poslije kraćeg odmora ponovo smo u autobusu koji nas sada vodi put Zagreba, točnije Mirogoja.
Mirogoj je središnje Zagrebačko groblje i jedno od najljepših u Europi, smješteno na obroncima Medvednice. Zadržavamo se najprije uz arkade koje su građene po uzoru na talijanska renesansna groblja, a potom odlazimo na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana gdje u molitvi i tišini zahvaljujemo najzaslužnijem za stvaranje moderne hrvatske države.
Još se malo zadržavamo na groblju, a potom se upućujemo prema Gornjem gradu, točnije Svetištu Majke Božje od Kamenitih vrata, simbolu Gornjeg grada i zaštitnici Zagreba.
Posjetili smo i Trg sv. Marka, provirili u crkvu sv. Marka, prošli ispred Banskih dvora, zgrade Hrvatskog sabora, Gradske skupštine Grada Zagreba i još nekih znamenitih građevina te se žičarom spustili prema Ilici i tu bi bio kraj našeg hodočašća i turističkog putovanja ulicama glavnog grada.
Lijepa su i vesela ova naša druženja. Sve brige, težinu života i naše drage, ostavili smo kod kuće, ali im se, Bogu hvala, opet vraćamo.
Hvala Ti dobri Bože za naše zajedništvo i Duha ljubavi kojim si nas obdario da Tebi služimo i međusobno se bratski ljubimo.

                                                                                                                                                                                          
Napisala - Marijana Jagodić

Klikni na sliku

ila_rendered
krasic.jpg

Hodočasnici Lešća i Prozora u Krašiću 1. svibnja 2017Prva sveta pričest

U crkvi Blažene Djevice Marije od sv. Krunice 21. svibnja 2017. godine podijeljen je sakrament Prve pričesti. Stolu Gospodnjem pristupilo je devetero prvopričesnika: Luka Draženović, Filip Gubo, Franjo Kovačić, Karla Majetić, Lucija Matasić, Vanessa Matasić, Melani Pielić, Ivan Rubčić i Emma Tonković.
Podjela sakramenta uslijedila je nakon višemjesečne priprave koju je vodila vjeroučiteljica Silvija Vašarević. Također je prethodio i sakrament pomirenja kojem su kandidati za prvu pričest i njihovi roditelji pristupili prethodni dan.
Svetu misu predvodio je župnik vlč. Ivica Miškulin. Misno slavlje svojim recitacijama i pjevanjem uljepšali su prvopričesnici. Prvopričesnicima su podijeljeni prigodni darovi: uspomena na Prvu pričest i prvopričesnički molitvenik. Nakon toga uslijedila je zajedničko fotografiranje, a potom proslava u krugu obitelji i prijatelja.

                                       
   Napisala - Josipa Majetić

ila_rendered
prva pricest.jpg

Prvopričesnici 2017. godine sa župnikom i vjeroučiteljicomSveta potvrda u župi Ličko Lešće

U subotu, 27. svibnja 2017. godine, u župi Blažene Djevice Marije od Svete Krunice u Ličkom Lešću dvadeset i dvoje krizmanika i krizmanica primilo je svetu potvrdu, a oni su: Marta Banić, Magdalena Burić, Valentina Burić, Dolores Čop, Marija – Ana Grčević, Tea Jambrešić, Mirela Kolak, Gabrijela Kovačić, Katarina Kovačić, Tatjana Ladišić, Josip Majetić, Luka Majetić, David Matasić, Maja Matasić, Verino Matasić, Dominik Orešković, Dražen Orešković, Gabrijela Orešković, Mateja Orešković, Mihael Orešković, Patricija Orešković i Alen Rubčić.
Misno slavlje predvodio je mons. dr. Mile Bogović, biskup u miru, u suslavlju s lešćarskim župnikom vlč. Ivicom Miškulinom. U prigodnoj propovijedi koja je prethodila dijeljenju svete potvrde, mons. dr. Mile Bogović krizmanicima je nastojao na njima blizak način opisati što znači primiti Duha Svetoga, odnosno što znači napuniti se Duhom Svetim: „Kao što na našim mobitelima piše: 'uključi punjač' tako se i mi moramo puniti snagom Duha Svetoga. Naš punjač je vjera.“
Kako bi ovako važan dan za krizmanike bio što ljepši i svečaniji pobrinuli su se roditelji krizmanika koji su sudjelovali u uređenju okoliša oko crkve i prostora u crkvi. Misno slavlje bilo je vrlo svečano zahvaljujući i članovima župnog zbora u pratnji s Marijanom Žalac na orguljama te Ivanom Kraljićem na violini.

                        
   Napisala - Valentina Rubčić


ila_rendered
krizmanici.jpg

Krizmanici 2017.


Blagdan Blažene Djevice Marije

Uoči blagdana Blažene Djevice Marije od Svete Krunice, zaštitnice župe Ličko Lešće, od 28. do 30. rujna 2017. godine održana je trodnevnica na kojoj su sudjelovali i župljani i svećenici iz drugih župa.
U četvrtak, prvoga dana, bila je sveta misa i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Petak, drugi dan duhovne obnove, započeo je molitvom Krunice te je postojala mogućnost ispovijedi. Svetu misu predvodio je vlč. Stipe Zeba, župnik Krasna i Kutereva. Propovijed je vlč. Zeba započeo parabolom o dječaku koji se igrao u prirodi puštajući zmaja. Sreo ga je drugi dječak koji ga je upitao što to radi, a on mu je rekao da pušta zmaja. Na to se drugi dječak začudio i upitao prvog dječaka: "Pa gdje ti je zmaj, ne vidim ga?", a on mu je odgovorio: "Ne vidim ga ni ja, ali još uvijek ga tu osjećam kako trza." Tom je parabolom vlč. Zeba htio poručiti kako je isto i s Bogom: mi Ga ne vidimo, ali osjećamo trzaje, osjećamo Božju prisutnost. Iako Boga ne vidimo, svoju vjeru trebamo učvršćivati djelima, preispitivati sebe koliko smo dobri vjernici. Propovijed je završio riječima: "Draga braćo i sestre, poboljšajmo sebe, učvrstimo svoju vjeru, uzdajmo se u Boga jer Bog je pobjednik. Molimo se s Pobjednikom, molimo se Pobjedniku, Njegovo je sve i sve Njemu ide, pa i mi. Neka bude to radostan susret prijatelja i znanaca. Amen."
Trećega dana, uoči proslave župne zaštitnice, svetu misu predvodio je vlč. Andrija Kekić, župnik župe sv. Ilije iz Sinca. Vlč. Kekić svoju je propovijed posvetio Krunici kao simbolu hoda kroz cijeli Isusov život i kao molitvi koja treba spajati obitelj tako da zajedno mole bake, djedovi, roditelji i djeca.


Proslava

ila_rendered
proslava.jpg

Trećega dana lešćarska se župna zajednica proširila primivši, po sakramentu krštenja, dva nova člana: Karla Adamovića i Josipa Marinića.

ila_rendered
krstenje.jpg

Krštenje


Proslava Lozarije u Ličkom Lešću

ila_rendered
lozarija.jpg

Dana 1. listopada 2017. godine, na Lozariju, euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je mons. mr. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup u suslavlju s don Jurom Ladišićem, vlč. Stankom Smiljanićem, vlč. Mišelom Grgurićem i lešćarskim župnikom vlč. Ivicom Miškulinom. Biskup Križić je propovijed posvetio Krunici kao molitvi koja je Mariji „istinsko duhovno cvijeće koje joj se sviđa više od bilo kakvog drugog nakita ili ukrasa.“ Marija je u svom ukazanju obećala posebnu zaštitu i milost svima onima koji će pobožno moliti krunicu. Govorio je i o Krunici koja nosi simboliku kršćanskoga hoda: „ono započinje krštenjem i završava se križem koji predvodi povorku koja nas odvodi u groblje kao znak pobjede nad smrću. Biskup je okupljene župljane „opomenuo“ kako svi ljudi imaju slabosti, čak i oni koji se redovito mole i rekao kako moramo imati na umu da bi više slabosti imali onda kada se ne bi molili. Propovijed je završio pozivom svima okupljenima da ne odustaju od molitve, jer molitva čini čuda. „I za Isusa se veli da 'dok je molio otvori se nebo'; dok je molio dogodilo se preobraženje. To je poziv i poruka svima nama: molitva sa sobom donosi bezbrojna dobra.

ila_rendered
kuu gacka.jpg

KUU Gacka“  Ličko Lešće s biskupom mons. mr. Zdenkom Križićem

Nakon svete mise Kulturno-umjetnička udruga "Gacka" Ličko Lešće izvela je ispred crkve kulturno-umjetnički program.
Poslijepodne u 17 sati slavljena je sveta misa s obredom blagoslova djece. Svetu misu  predvodio je vlč. Stipe Zeba, župnik Krasna i Kutereva u zajedništvu s vlč. Milom Rajkovićem i župnikom vlč. Ivicom Miškulinom.

ila_rendered
vecernja misa.jpg
Blagoslov djece

Vlč. Zeba večernju je propovijed posvetio ulozi roditelja, osobito majke u odgoju djece. Govorio je kako je majka ta koja skrbi, odgaja i uči svoju djecu uz pomoć svojega supruga. Međutim nije važno samo hraniti i oblačiti, važno je hraniti i dječji duh. "Ako si djetetu dao kruha i ruha, nisi mu dao i duha!" Duh je najvažniji jer on je taj koji pokreće život. Ako nema duha u čovjeku, on je mrtav. Roditelji u svojoj ulozi, koja je dar od Boga, potvrđuju svoju vjeru. Oni pomažu djeci, služe im, a ona im u tom duhu moraju uzvraćati kako bi se i jedni i drugi s ponosom mogli nazivati Marijinom djecom. Najjača potvrda vjere očituje se, zaključuje vlč. Zeba, upravo "kroz ljubav prema svojemu bližnjemu, kroz konkretna djela koja potvrđuju da smo Božja djeca".
Pjevanje za vrijeme trajanja trodnevnice animirao je župni zbor, a na blagdan Blažene Djevice Marije od Svete Krunice na euharistijskom slavlju u 11 sati župnom zboru su se pridružili članovi Kulturno-umjetničke udruge "Gacka" Ličko Lešće uz orguljašku pratnju Marijane Žalac.
I ove je godine cvjetne aranžmane koji su krasili oltare crkve darovala Marijana Dujmović, vlasnica cvjećarne „Mimoza“ iz Otočca.

                           
Napisala - Valentina Rubčić


Materijalni radovi u župi

  Prošle godine nabavili smo oltarnike za našu crkvu u zlatnoj i zelenoj boji, a ove godine prije početka Korizme gospođa Milka Drvekar isporučila nam je i komplet ljubičastih oltarnika, koji se koriste u korizmenom i adventskom vremenu tijekom crkvene liturgijske godine. Sada naša crkva ima prekrasne oltarnike za svako vrijeme u godini.
   Obzirom da smo u Gackoj dolini koja je prekrasna zbog rijeke Gacke i lijepe zelene doline i naša župna crkva Gospe od svete Krunice okružena je lijepim travnatin prostorom. Oko crkve i kuće dosta su velike travnate površine. Do sada sam ja sam kosio travu benzinskom kosilicom. No, polako dolaze stariji dani i sve je teže na taj način održavati „Perivoj Gospin“ oko crkve. I zato smo uz pomoć Ličko-senjske županije (financijsku) nabavili traktorić za košnju trave. Hvala Bogu, isporučen je i lijepo kosi travu, na radost župnika, nadam se i radost naših župljana. Hvala Županiji!
  Grad Otočac, na prijedlog Mjesnog odbora Ličkog Lešća, ove je godine osvijetlio crkvu trima reflektorima. To je bilo napravljeno i prije moga dolaska u župu, no rasvjetna tijela su bila loše kvalitete. Nakon postavljanja sijalica već kroz sedam dana iste bi pregorile i crkva bi ostala u tami. Ovog proljeća službenik za održavanje javne rasvjete postavio je led reflektore, koji s tri strane rasvjetljavaju našu crkvu. Svima hvala!
   Ozvučenja naših crkava uvijek šepaju. To se i nama dogodilo i to na samu svečanost Prve pričesti. Odjednom je počelo šumiti i krckati u zvučnicima i to dosta jako. Zvučnici su postavljeni prije mene. Stručnjaci koji se razumiju u ozvučenja prostora odmah su rekli da su ti zvučnici postavljeni previsoko, skoro pod stropom crkve. Uz pomoć našeg župljana naručili smo četiri nova zvučnika, koji su postavljeni u razini ljudskih glava, tako da se riječ bolje čuje. Nadamo se da više nećemo imati problema sa zvukovima u našoj crkvi. Radovi su koštali nešto manje od 7.000,00 kuna.
   Uz pomoć nekih župljana morali smo srušiti i lipu ispred crkve, koja je zaklanjala  pogled na crkvu i osvjetljenje jednog reflektora. Inače, lipe koje su obično zasađene ispred i oko naših crkava stvaraju previše smeća u obliku otpalih grana, a pogotovo u jesen s velikom količinom lišća.

                                                                                                 
Napisao -  Ivica Miškulin, župnikO pjevanju i sviranju u župi Ličko Lešće od početka devedesetih godina prošlog (20.)stoljeća

Devedesete godine prošlog (20.) stoljeća obilježene su stradanjima i patnjama hrvatskog naroda, ali i zajedništvom i okupljanjem. Zbog ratnih zbivanja u Gackoj dolini učenici Srednje škole Otočac i osnovnih škola na području Grada Otočca i Općine Brinje morali su nastavu pohađati u Senju i Bribiru. Vlč. Ivan Friščić, tadašnji župnik Sinca i časna sestra Cecilija Sabljak, iz Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, okupljali su u to vrijeme djecu na vjeronauku, svetim misama i probama pjevanja u turističkom naselju „Zagora“ u Novom Vinodolskom gdje su djeca i učitelji bili smješteni. Č. s. Cecilija Sabljak dolazila je također početkom devedesetih godina, a prije Domovinskog rata, u župu Ličko Lešće pripremati djecu i mlade za proslavu sakramenata Prve pričesti i Krizme. Vlč. Ante Cvitković, tadašnji župnik Ličkog Lešća, okupljao je djecu i mlade na vjeronauku, a započeo je organizirati i redovite probe pjevanja s djecom na koje je u ulozi učitelja pjevanja dolazio vlč. Mile Rajković.

Od 1993. godine, a za svoga boravka u samostanu u Otočcu, redovite i temeljite probe pjevanja vodila je č. s. Velimira Marinović iz Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Na te probe je još kao dječak sa č. s. Velimirom rado dolazio i vlč. Josip Šimatović, sadašnji upravitelj svetišta na Udbini. Prije odlaska u sjemenište u Zadar, a i tijekom školovanja u Zadru te poslije na bogosloviji u Rijeci, vlč. Josip Šimatović održavao je za vrijeme ljetnih praznika probe pjevanja u Lešću. Č. s. Cecilija Pleša, iz Družbe Sestara Naše Gospe u Zagrebu i profesorica na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dolazila je 2004. i 2005. godine sa svojim suradnicima u Senj podučavati pjevanje i sviranje, pa su na poticaj tadašnjeg župnika, vlč. Ante Cvitkovića, satove pjevanja i sviranja pohađali i pjevači i potencijalni svirači iz Lešća. Č. s. Cecilija Pleša, rodom iz Ramljana, rado se odazivala na pozive tadašnjeg župnika vlč. Ante Cvitkovića i dolazila u Lešće za veće blagdane podučiti pjevače te sviranjem i pjevanjem animirati liturgijska slavlja u župi. Od listopada 2006. godine do lipnja 2007. godine, a u dogovoru s tadašnjim župnikom vlč. Antom Cvitkovićem, probe pjevanja u župi održavali su Lucija i Martin Völlinger, a pod njihovim vodstvom održana su i dva koncerta u župnoj crkvi. Supružnici Völlinger završili su petogodišnji studij crkvene glazbe u Njemačkoj, a potom i specijalizirali dirigiranje, orgulje i klavir. U školskoj godini 2006./2007. bračni par Völlinger je radio na poduci župnih zborova na području naše biskupije, a u suradnji s drugim profesorima crkvene glazbe i povjerenicima za liturgijsko pjevanje (vlč. Mile Čančar, vlč. Silvije Milin i Ivan Prpić) organizirali su i školu za orguljaše i voditelje crkvenih zborova u Gospiću koju su pohađali i pjevači i potencijalni svirači iz Ličkog Lešća.
Svih ovih spomenutih godina Lešće nije imalo stalnog svirača nego su za veće blagdane na misnim slavljima svirali naši učitelji pjevanja i orguljaši iz susjednih župa te orguljaši koji su dolazili na godišnji odmor u našu župu, a kojih se rado sjećamo: č. s. Cecilija Sabljak, č. s. Velimira Marinović, č. s. Cecilija Pleša, vlč. Josip Šimatović, Danijel Petrić, Karlo Kvaternik, Ana-Marija Jurković, č. s. Krešimira Vuleta i Kristijan Pajdaković. Na veće blagdane pridružili bi nam se i poznati tamburaši iz naše Gacke doline: Darko Kranjčević, Zvonimir Tonković, Marijan Kolak, Tomislav Bogdanić, Đani Findrik i članovi Kulturno umjetničke udruge „Gacka“ Ličko Lešće koji već niz godina sviraju i pjevaju u svojoj župnoj crkvi za veće blagdane, a posebno u božićnom vremenu.
Od 2014. godine misna slavlja u našoj župi sviranjem animira naša župljanka Marijana Žalac, a vrlo smo radosni kada joj se sviranjem na violini pridruži Ivan Kraljić koji rado iz Otočca dolazi kod bake i djeda u Ličko Lešće. Ove je godine naš župnik vlč. Ivica Miškulin nabavio i novi instrument - digitalni piano.
Od studenog 2016. godine Marijana Žalac i neki od pjevača pohađaju Glazbenu školu za crkvene orguljaše i pjevače koja je pokrenuta na inicijativu biskupa Zdenka Križića kako bi se glazbenom izobrazbom poboljšala razina liturgijskog znanja u našoj biskupiji. Školu organizira biskupijski povjerenik za glazbu vlč. Josip Šimatović, a voditeljica škole je dr. sc. s. Katarina Koprek, iz Družbe Sestara Naše Gospe u Zagrebu, izvanredna profesorica na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Nadamo se da ćemo se i dalje okupljati i nastaviti s radom animirajući misna slavlja u župi te da ćemo stečena znanja moći prenijeti na nove naraštaje i generacije koje će doći.

                        
Napisala - Silvija Rubčić Kovačić

ila_rendered
lesce prozor.jpg

Pjevači Lešća i Prozora za Lozariju 2006. godine


Kulturno-umjetničkoj udruzi ,,Gacka“ iz Ličkog Lešća još jedno vrijedno priznanje


ila_rendered
gacka kuu.jpg

U organizaciji Zajednice Talijana Vodnjana i Talijanske Unije održan je 17-ti po redu Međunarodni festival folklora ,,Leron“. Festival okuplja folklorne grupe različitih nacionalnosti koje prezentiraju svoje narodne plesove , nošnje i običaje. Mnogobrojni sudionici kroz ples i pjesmu prezentiraju tradiciju različitih naroda. Tako se u ovom odabranom društvu između ostalih zemalja (Italija, Slovenija, Albanija, Austrija, BIH, Francuska, Grčka, Izrael, Portugal, Turska, Rumunjska, Makedonija i Mađarska) kao predstavnik Hrvatske našla i naša KUU ,,Gacka“ iz Ličkog Lešća.                     
U sklopu festivala organiziraju se i okrugli stolovi u koje su uključeni etnološki i muzikološki eksperti koji ocjenjuju nastupe pojedinih sudionika. Dio dvodnevnog zbivanja je i sveta misa za sve sudionike u crkvi Sv. Blaža u Vodnjanu.
Kao i mnogo puta do sada KUU ,,Gacka“ Ličko Lešće bila je dostojanstveni predstavnik Ličkog Lešća, Gacke doline, Like te u ovom slučaju i Lijepe naše.
Po mišljenju uvaženog stručnog žirija ovog festivala nagrađeni su za originalnost nošnje, specifičnu vrstu vokalnog izražavanja te ukupni dojam.
Dakle nakon UNESCO-e povelje za očuvanje nematerijalne kulturne baštine 2011.g. još jedno zasluženo priznanje za uloženi trud u očuvanju tradicije Gacke doline ide u ruke Lešćeranima.                                                                                                                                                                                                       
Napisala - Ružica Banić27
Gacka u Verinim pjesmama / Odg: Pjesme o Gackoj Dolini i Gackoj
« Zadnji post Vera Ožujka 10, 2018, 19:12:47 »
JUTRO S GACKOM

Budi se jutro s pjevom ptica
sanena Gacka podno mlinica.
Tiho teče nikud ne žuri,
kolo mlinica više ne juri.

Grle je rese s desna i lijeva
ribe je ljube sokol joj pjeva.
Velebit iznad nje bdije
sunce žarko s neba se smije.

Sve izgleda isto kao prije
a opet isto ništa nije.
Mlinice šute, rese ne kose,
vodu s Gacke više ne nose.

Ni plavi nema da njom plove,
nit'ribe više k'o nekad love.
Ni jutra nisu lijepa k'o prije,
nit čeljad više s njom lice mije.

Jedino isto što Gackoj osta
teči tiho ispod svakog mosta.
Nad njom osam nadvitih stoje
uvijek zajedno godine broje.


(Vera Matovina Biondić)

© by nasa-lika, all rights  reserved
28
Verin kutak / Odg: Mali stihovi slavonke ličkog porijekla
« Zadnji post Vera Ožujka 10, 2018, 19:02:01 »
PUST DOM

Otišlo zauvijek djetinjstvo
sjećanja pomalo blijede,
godina za godinom ide
kosu prošarale sijede.

Dok pamtim još pišem
o kući, bratu i mami,
o djetinjstvu sretnom na selu,
o mirisima što njuh mami.

Zime najljepše bijele
u selu mom su bile,
brijeg pun cike, veselja
godine prošle su skrile.

Usnulo selo moje
spava duboki san
još poneka kuća živi,
dimi se dimnjak sam.

Na cesti staze nema
zameo snijeg ju gust,
na brijegu predivnog sela
stoji dom moj pust.


(Vera Matovina Biondić)
© by nasa-lika, all rights reserved
29
Senj / Odg: Šetnja u Senju
« Zadnji post Draža Veljače 26, 2018, 16:49:02 »
Evo malo šetnje uz podosta bure i minusa,naša Điga...26.02.2018.g.
Malo uz šetnju bure i debeleg minusa   26.02.2018.g  (Điga)

ila_rendered
20180226_170019.jpg
ila_rendered
20180226_170104.jpg
ila_rendered
20180226_165923.jpgila_rendered
20180226_170211.jpg
ila_rendered
20180226_170220.jpg
ila_rendered
20180226_170303.jpgila_rendered
20180226_170350.jpg
     ila_rendered
20180226_170407.jpg
30
Caffe Bar / Odg: Spala knjiga na dva slova
« Zadnji post Vera Siječnja 09, 2018, 07:25:53 »
 huhu;jj Bome si u pravu!
 Str: 12345 ... 10

Back to top