« Odgovori #5 : Travnja 21, 2010, 13:31:59 »
04.04.2010. U kino dvorani Narodnog Sveucilista u Otoccu, odrzana je
VESELA USKRSNJA VECER kulturni program folklornog drustva Otocac!
Program je zapoceo prigodnim pozdravom voditeljice, gospodje, profesorice Vere Dasovic, koja je srdacno pozdravila sve nazocne i ukratko najavila vecer folklornog drustva.
Nakon toga na binu su izasle jedna starija zena (koja se zvala teta Franca, kao i prije zene ca su se zvale), par mladih cura i jedan decko, a glavnu su ulogu od mladih imali Kaja i Jure. Teta Franca im je pricala kako su se farbala jaja sa voskom i mazala mascu ili sa slaninom i kako mladi prije nisu imali ca danasnja mladez ima.
Kaze ona njima: E danasnja mladez ima ne vrage u usima, pa nis i ne cujedu, samo drmadu glavom!
A na to ce njoj Jure: Teta Franca to su slusalice od Mp3 radio i smijedu se ha ha ha
A ona ce njemu na to: A morat cu i sama si ih kupit tako da ne cujen onog svog pijanog Josu svaki dan!
I tako su oni pricali o koje cemu i smijali se teti Franci i ujedno farbali jaja sa voskom.
Dok su oni tako se zabavljali, ostali clanovi zapoceli su sa crkvenom pjesmom Kraljice neba raduj se, te pjesmama Licanka sam, Seoska sam lola i time zapoceli VESELI USKRSNJI PROGRAM.
Nakon toga su uz pjesmu odplesali Licko kolo, Djikac, tarabana, tanac i kukunjesce.

Onda je opet teta Franca pozvala mlade cure da se idedu umit u lavoru (starinskom kaj je stajal na stoklinu) u kojem je bila voda natopljena laticama od ruze, ljubice i jaglaca, tako da budedu lipe, jer prije cure nisu imale kreme da se mazedu, nego su se tako umivale pa su sve bile lipe. Onda se i teta Franca umila, jer im je rekla da i ona oce bit lipa!

I tako dok su se cure umivale, dosal je i mladi decko (Jure) i on s umil u toj lipoj vodi, pa i teta Franca

, ostali clanovi su se pripremali za ostatak programa, pa su im se prikljucili i cure i decki. Otplasali su jos plesove slavonije kao sto su drmes i slavosko kolo. A dok su oni plesali i pjevali, stariji covjek (ded) obucen u narodnu, staru licku nosnju, sjedio je sa strane i promatrao ih uz svoju lulu i domacu sljivovu rakiju. A jedna mlada cura, takodjer obucena u narodnu nosnju, djelila je po sali uskrsna jaja i ujedno svima cestitala Uskrs.
Na kraju je voditeljica Vera procitala njihovu Uskrsnju poruku koja je bila jako lipa i poucna a ja sam zapamtila samo dio te poruke a ona glasi:
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS I DOPUSTIMO USKRSLOM ISUSU DA UDJE U NASA SRCA, itd...
I na kraju su svi zajedno otpjevali pjesmu Moj dika i tako zavrslili ovu VESELU USKRSNJU VECER!!!!
Nadam se da mi voditeljica drustva gospodja Dragica Rogic nece zamjeriti sto sam neke detalje sa ove veceri izostavila, jer program je bio jako zanimljivi tako da nisam stigla sve zapisat, a baterija od aparata mi je bila na pola programa vec prazna.

Uskoro slijede slike sa programa!!!!