Autor Tema: KUD "OTOCAC" iz Otocca  (Posjeta: 20174 )

0 ÄŒlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nikolence

• Mladi LiÄan/ka
  • **
  • Spol: Ženski
KUD "OTOCAC" iz Otocca
« : Listopada 29, 2009, 20:05:08 »
      Folkorno drustvo "OTOCAC" osnovano je 1998. godine kao folkorna sekcija Sveucilista u Otoccu, okupljanjem nekoliko entuzijasta i ljubitelja folkora.
Danas okuplja oko sedamdeset clanova, u drustvu rade tamburaska, izvorna folkorna sekcija i djecja sekcija.
Njegovanje izvornih, narodnih obicaja i plesova, te cakavskog dijalekta sadrzaji su njihovog okupljanja i rada, a uz strucnu koreografsku pomoc  gospodje Dragice Rogic izvode i plesove iz folkornog bogastva drugih hrvatskih krajeva.
      Dosadasnjim naporima i ustrajnoscu drustvo se vec afirmiralo kao jedan od cinitelja u oblikovanju kulturnog indetiteta grada Otocca i Gacke doline sto je potvrdilo sa tradicionalnim zupanijskim smotrama folkora u Otoccu, par puta na Vinkovackim jesenima, u Gospicu povodom ustolicenja Licko senjske biskupije, Sibeniku, Vodicama, Zagrebu, Iloku, u Pragu te nastupima na mnogim drugim manifestacijama i u cjelovecernjim kulturnim programima.
      Svojim nastupima ono predstavlja tradicijsku, duhovnu i materijalnu kulturu Gacke doline i grada Otocca, doprinosi u ozivljavanju zanemarenih narodnih vrednota. A iz njihove ukupnosti istice se osobiti folkorni ures, narodne nosnje Gacke izradjene po najstarijim zapisima.

1. slika:
Ovo je moja clanska iskaznica dok sam jos plesala.

Volim Liku u srcu je nosim, kud god krenem s njome se ponosim!!!
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Lipice

• Senior ÄŒlan
  • Spol: MuÅ¡ki
    • klikni tu
Odg: KUD "OTOCAC" iz Otocca
« Odgovori #1 : Listopada 29, 2009, 20:22:33 »
Dobar clanak. Kuliko jima tuo druztvo clanova i kie sve instrumente znadu svirat?

Offline Nikolence

• Mladi LiÄan/ka
  • **
« Odgovori #2 : Listopada 29, 2009, 20:35:21 »
Hvala lipa. Neznam tocno koliko sad imaju clanova jer ja sam plesala od prvog dana kad se osnovalo pa do 2002. godine kad sam napustila Liku nasu i osla u Svicarsku, a koliko znam znaju svirat samicu i to cak i cure sviraju, pa prim i te sve instrumente neznan ja kako se zovedu svi, al znan kad smo isli kud na feste ili na putovanje glavna je bila harmonika.  harmonika; smijem
Moram jos stavit par starijih slika od samog pocetka dok sam ja jos plesala, ovo su sve novije slike.

Offline Nikolence

• Mladi LiÄan/ka
  • **
« Odgovori #3 : Studenoga 30, 2009, 23:12:34 »
Evo par slika kad sam ja plesala, namam od pocetka, al cu se potrudit da nabavim, pa cu stavit.

1. slika:
Druga smotra folklora u Otoccu, 07.05.2000. godine, a ja sam peta sa live strane

2. slika:
Ovo je bilo u sveucilistu prestavljanje knjige Jure Grcevica "Kompolje", a mi smo izvodili cijanu perja i pletenje pavenke kad se cura udaje. Ja sam zapocimala pismu "Nasa Mande venac plete", to mi je jedan od najlipsih nastupa. Sjedim prva sa live strane.

Offline Nikolence

• Mladi LiÄan/ka
  • **
« Odgovori #4 : Studenoga 30, 2009, 23:22:52 »
1. slika:
Ovo je bilo u desetom misecu 2000. godine kad su bili Dani kruha kod nas u Otoccu.

2. slika:
Ovo je bilo za Polnocku kad smo glumili zive jaslice u nasoj Crkvi Presvetog Trojstva u Otoccu, a ja sam ovaj pastir sto stoji sa stapom. pozz:

Bit ce jos slika, ovo je samo za pocetak.

Offline Nikolence

• Mladi LiÄan/ka
  • **
« Odgovori #5 : Travnja 21, 2010, 13:31:59 »
04.04.2010.  U kino dvorani Narodnog Sveucilista u Otoccu, odrzana je
VESELA USKRSNJA VECER kulturni program folklornog drustva Otocac!

Program je zapoceo prigodnim pozdravom voditeljice, gospodje, profesorice Vere Dasovic, koja je srdacno pozdravila sve nazocne i ukratko najavila vecer folklornog drustva.
Nakon toga na binu su izasle jedna starija zena (koja se zvala teta Franca, kao i prije zene ca su se zvale), par mladih cura i jedan decko, a glavnu su ulogu od mladih imali Kaja i Jure. Teta Franca im je pricala kako su se farbala jaja sa voskom i mazala mascu ili sa slaninom i kako mladi prije nisu imali ca danasnja mladez ima.
Kaze ona njima: E danasnja mladez ima ne vrage u usima, pa nis i ne cujedu, samo drmadu glavom!
A na to ce njoj Jure: Teta Franca to su slusalice od Mp3 radio i smijedu se ha ha ha
A ona ce njemu na to: A morat cu i sama si ih kupit tako da ne cujen onog svog pijanog Josu svaki dan!
I tako su oni pricali o koje cemu i smijali se teti Franci i ujedno farbali jaja sa voskom.
                      Dok su oni tako se zabavljali, ostali clanovi zapoceli su sa crkvenom pjesmom Kraljice neba raduj se, te pjesmama Licanka sam, Seoska sam lola i time zapoceli VESELI USKRSNJI PROGRAM.
Nakon toga su uz pjesmu odplesali Licko kolo, Djikac, tarabana, tanac i kukunjesce.  kolce;
Onda je opet teta Franca pozvala mlade cure da se idedu umit u lavoru (starinskom kaj je stajal na stoklinu) u kojem je bila voda natopljena laticama od ruze, ljubice i jaglaca, tako da budedu lipe, jer prije cure nisu imale kreme da se mazedu, nego su se tako umivale pa su sve bile lipe. Onda se i teta Franca umila, jer im je rekla da i ona oce bit lipa!  hoho
I tako dok su se cure umivale, dosal je i mladi decko (Jure) i on s umil u toj lipoj vodi, pa i teta Franca  hoho, ostali clanovi su se pripremali za ostatak programa, pa su im se prikljucili i cure i decki. Otplasali su jos plesove slavonije kao sto su drmes i slavosko kolo. A dok su oni plesali i pjevali, stariji covjek (ded) obucen u narodnu, staru licku nosnju, sjedio je sa strane i promatrao ih uz svoju lulu i domacu sljivovu rakiju. A jedna mlada cura, takodjer obucena u narodnu nosnju, djelila je po sali uskrsna jaja i ujedno svima cestitala Uskrs.
Na kraju je voditeljica Vera procitala njihovu Uskrsnju poruku koja je bila jako lipa i poucna a ja sam zapamtila samo dio te poruke a ona glasi:
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS I DOPUSTIMO USKRSLOM ISUSU DA UDJE U NASA SRCA, itd...
I na kraju su svi zajedno otpjevali pjesmu Moj dika i tako zavrslili ovu VESELU USKRSNJU VECER!!!!
Nadam se da mi voditeljica drustva gospodja Dragica Rogic nece zamjeriti sto sam neke detalje sa ove veceri izostavila, jer program je bio jako zanimljivi tako da nisam stigla sve zapisat, a baterija od aparata mi je bila na pola programa vec prazna.  pljus

Uskoro slijede slike sa programa!!!!

Offline Nikolence

• Mladi LiÄan/ka
  • **
« Odgovori #6 : Travnja 22, 2010, 14:11:02 »
Evo slike od folklornog drustva Otocac sto sam ih slikala sad kad sam bila za Uskrs na njihovoj Uskrsnjoj veceri!

Ovo je stari deda (ovaj sa desne strane) on je sjedio sa strane i pusio svoju lulu i nazdravljao sa sljivovom rakijom!  zivio

Ovo je voditeljica drustva gospodja Dragica Rogic, koja vodi drustvo od osnutka 1998. godine

Ovo su starije zene!

A ovu su mladje cure!

Voditeljica gospodja, profesorica Verica Dasovic i mlada cura (sa desne strane) koja je po sali dijelila uskrsna jaja!

Ja i moji buduci svekar i svekrva! love;

Ovako je pocelo prije nego se je otvorio zastor, kad su ostali clanovi poceli pjevat! Ovde teta Franca pripovida mladima kako su se prije farbala jaja i toten oni farbaju jaja sa voskom i ujedno se smijedu teti Franci ca ona sve divani!  hoho

Ovde se dvoje mladi (Jura i Kaja) prepiredu ca cedu se igrat!

Ovdje stariji covjek i jedan mladji se dogovardu kadi cedu stat u kolo kraj koje zene ili cure!

Ovdje su se cure umivale u vodi natopljenoj laticama ruze, ljubice i jaglaca tako da budedu lipe!

Offline Mile

• Admin
  • LiÄki/a sokol/ica
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #7 : Travnja 22, 2010, 17:15:48 »
Svaka Äast Nikolence  ;super , a i drugi bi se mogli ugledat na tebe  pa neÅ¡to postavit na Forum, siguran sam da materijala ima, samo treba malo volje i  koja minuta vremena.
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Željko62

• Novi LiÄan/ka
  • *
« Odgovori #8 : Travnja 22, 2010, 21:32:49 »

Svaka Äast LiÄanke i LiÄani te voditelji i voditeljice i svi prisutni na ovom prelijepom
tradicionalnom skupu i obiÄajima koje treba prenosit na mlade generacije da se obiÄaji ne
zatiredu nego oplemenjuju a i mi svi skupa time ujedinjujemo.
                Bog vas dragi poživil i dogodine vako lipo feÅ¡tali.ŽAC pozz:
ŽAC

Offline Tomo

• Novi LiÄan/ka
  • *
« Odgovori #9 : Travnja 22, 2010, 23:27:46 »
Nema se sto reci ,Odlicno je ,, Samo kako se vidi da su Licanke mnogo aktivnije nego Licani,, Licanke znaju i zaigrati i sve ostalo a Likote samo stajati ,pjevati i piti rakiju, .. Da..Da.. I skicati Licanke,, Za to su vrijedni,,Slike su odlicne i cestitam Drustvu folklora iz Otocca,, smijem love; Croatia;

Back to top