« : Rujna 07, 2008, 22:04:44 »
2005. godina
06. travnja u 18 sati u župnoj crkvi je služena misa zadušnica za Svetog Oca Ivana Pavla II. Prije svete mise molila se krunica za pokojnog papu.
Nakon dužeg župnog vjeronauka, na blagdan Duhova, 15. svibnja, naši prvopričesnici su pristupili Prvoj svetoj pričesti.
Misa je bila posebno svečana, uz sudjelovanje samih prvopričesnika koji su svoje raspoloženja izrazili prigodnim recitacijama. Radost zbog susreta s Kristom očitovala se na njihovim licima kao i na licima njihovih roditelja koji su ove godine za posebnu pohvalu jer su uložili veliki trud kako bi ovaj dan protekao što svečanije.
Na blagdan sv. Antuna Padovanskog 13. lipnja misu je predvodio vlč. Mile Čančar, župnik iz Senja. U propovijedi istaknuo je lik sv. Antuna kao primjer za nasljedovanje. Sv. Antun, pomoćnik ljudi u svim potrebama, bio je u potpunosti čovjek za druge. Po njegovom uzoru možemo naučiti kako biti kršćanin znači staviti se do kraja u službu svoga bližnjega.
Za vrijeme ljetnih mjeseci i školskih praznika u župi se na svečaniji način slavila sveta misa jer se pjevalo uz pratnju orgulja. Svirao je Josip Šimatović, sjemeništarac naše Biskupije, sada već IV. Razred gimnazije u Zadru.
Probe pjevanja župnog zbora, uz Josipovu pomoć, održavale su se dva do tri puta tjedno. Na probama zbor se pripremao za nedjeljnu liturgiju, a naročito za blagdan zaštitnika župe – BDM od svete krunice.
9. rujna organizirali smo odlazak na poseban događaj za našu Biskupiju, svečano euharistijsko slavlje povodom polaganja kamena temeljca i blagoslova gradilišta za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Put Udbine iz naše župe uputili su se ministranti, članovi Pastoralnog vijeća, članovi KUU «Gacka» i ostali župljani.
Misa uz zaziv Duha Svetoga za početak školske godine u našoj župi bila je 19. rujna, budući da je početak školske godine odgođen zbog vanjskog i unutarnjeg uređenja osnovne škole. Na misi su prisustvovali vjeroučitelji, nastavnici i brojni učenici.
Članovi župnog zbora sudjelovali su ove godine u školi liturgijskog pjevanja i sviranja koju je vodila s. Cecilija Pleša sa suradnicima (Institut za crkvenu glazbu). Škola je počela s održavanjem u Došašću pred kraj prošle godine, 20. studenog 2004. Prvi susret započeo je svečanom misom koju je u senjskoj katedrali predvodio biskup msgr. Mile Bogović, koji se poslije mise u prostorijama pastoralnog centra gdje se su se susreti nastavili održavati, obratio svim polaznicima s oduševljenjem početka projekta usavršavanja liturgijskog pjevanja i sviranja na području naše biskupije. Škola je održavana svake prve subote u mjesecu, a u ljetnim mjesecima - odmor. Nadamo se da će se i ove godine nastaviti s ovim projektom zbog važnosti usavršavanja znanja o liturgijskom pjevanju i sviranju, što je na prvom susretu istaknuo i sam naš biskup msgr.dr. Mile Bogović.
Sastanak Župnog pastoralnog vijeća održan je 24. rujna s početkom u 19 sati Nakon župnikova pozdrava i zajedničke molitve, krenulo se na prvu točku dnevnog reda: Proslava blagdana BDM od svete Krunice. Određene su odgovorne osobe za uređenje okoliša crkve, uređenje liturgijskog prostora, pripremu liturgijskog ruha, pripremu ministranata, čitača i župnog zbora te za pripremu župnog listića. Nakon ovog dogovora, župnik je pozvao članove da na temelju realnih mogućnosti predlože aktivnosti za slijedeću pastoralnu godinu. Nakon duže rasprave, zaključeno je da će se u župi provoditi slijedeće aktivnosti:
1. Križni put u korizmi svaki petak u 17 sati
2. Svibanjske pobožnosti – svaki dan krunica i sveta misa u 19 sati
3. Listopadske pobožnosti – svaki dan u 17 sati krunica i sveta misa
4. Susreti ministranata – svake nedjelje u 10 sati
5. Vjeronauk za prvopričesnike - od siječnja svake subote u 16 sati
6. Vjeronauk za krizmanike – od siječnja 2006. godine svake subote u 17 sati
7. Probe pjevačkog zbora – svake subote u 18 sati
8. Župni listić – izlazi mjesečno, a po potrebi i češće
Susret je završio molitvom.
Na blagdan BDM od svete krunice 2. listopada svečano misno slavlje predvodio je prof. dr. Anton Šuljić, ravnatelj Informativne katoličke agencije (IKA).
Prof. Šuljić u svojoj propovijedi istaknuo je Mariju kao posrednicu milosti koja je najdublje utkana u Božji spasenjski plan. Svoju ulogu je vidjela i posve ostvarila upravo u službi svome Sinu. Dok ga rađa i odgaja, dok ga prati u njegovom naučavanju pa sve do njegove smrti na križu – Marija je posve u službi spasenja. Ona posreduje, zagovara, tješi i svojom prisutnošću unosi duboki smisao. Njezina veličina je upravo u tome što je bila «neznatna» i k tome još «službenica». Marijina veličina nije se događala izvan njezine poniznosti ili pak potrebe da bude službenicom. Posvećenost običnom, neznatnom, svakidašnjem i službujućem posvećenost je istinskoj veličini. Bog je svoj smisao upisao u bilo postojanja i otkrivati njegovu volju u tome bilu znači opredijeliti se za ne lak, ali zato istinski put veličine. I onda kad Marija nije razumjela Božje planove i kad se posvećivala onim svakidašnjim poslovima – bila je velika u prihvaćanju njegove volje.
U kapelici sv. Franje u Vrilu
služena je misa na blagdan sv. Franje Asiškog, te tradicionalno na uskrsni i duhovski ponedjeljak.
U srpnju ove godine predstavnica naše župe i članica Sabora mladeži naše biskupije, sudjelovala je na ljetnom kampu mladeži – Modrave. U nastavku pročitajte njen osvrt i dojmove vezane za boravak u Modravama.
KAD BI SE LEŠĆE RASPISALO
Vama ovaj naslov ništa ne znači, ali meni vjerujte znači jako mnogo. Prije nekih par godina pokrenut je program kamp katoličke mladeži Modrave. Mnogi ljudi ne znaju o čemu se radi, ako ih pitate što je to, odgovorit će (u 90% slučajeva) to je rehabilitacijski centar za mladež za odvikavanje od droge tj. komuna, no nisu posve u krivu.
Modrave jesu na neki svoj poseban način rehabilitacijski centar. Pomaže mladima da se približe Bogu i ljudima, čak i samima sebi. Ta ista situacija je i mene odvela tamo. Pod utjecajima nekih određenih ljudi udaljila sam se od Boga, vjera mi je bila poljuljana i više ništa mi nije bilo važno. Tada sam dobila poziv da se pridružim tom projektu i jesam.
U tom kampu sam upoznala mladež iz cijele Hrvatske, starije i mlađe i u usporedbi s njihovim moji problemi činili su se sitnim i tako nevažnim, te sam počela pomagati njima. Naši duhovnici su to vidjeli i rekli mi Mare počni pisati, stavi svoje sumnje, probleme i mišljenja na papir i kasnije pročitaj i daj drugima da pročitaju. Vjerujte, to je više nego pomoglo, pisala sam sedam dana na temelju križnog puta i unutra ubacila sebe, svoje probleme sam izbacila iz sebe i bilo mi je lakše jer sam postigla ono što sam htjela, vratila svoju vjeru, svi su bili ponosni na mene jer sam uspjela i pomogla drugima da uspiju.
Kada sam počela pokazivati smijeh, svoje pozitivne strane, uvidjela sam što te Modrave čine ljudima. Tamo živite u simbiozi s prirodom i nitko vas neće omalovažavati jer vas svi podržavaju.
Kako se bližio kraj svi smo u potpunosti shvatili da smo cijelo vrijeme za sve zaslužni bili mi sami, duhovnici su nas počastili novim imenima, a mene ostavili za kraj i rekli «KAD BI SE LEŠĆE RASPISALO VJERUJTE LJUDI JEDNA KNJIGA VAM ZA NJENE DOJMOVE NE BI BILA DOVOLJNA».
Mare