Autor Tema: Novalja - Ličko-Senjska županija  (Posjeta: 4803 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: MuÅ¡ki
    • www.nasa-lika.com
Novalja - Ličko-Senjska županija
« : Srpnja 04, 2007, 21:31:23 »
NOVALJA - doživljaj za sve generacije. Dio Ličko-senjske županije na otoku predstavlja sjeverni dio otoka Paga s gradom Novaljom i većim mjestima - Stara Novalja, Lun, Jakišnica, Vidalići, Kustići, Zubovići te Gajac i Metajna. Posebno se ističu lijepe i dugačke pješčane plaže u okolici Novalje, ugodna mediteranska klima, bogata kulturno-povijesna baština, raznovrsna kulturno-umjetnička, zabavna i sportsko-rekreativna ponuda te domaća kuhinja.

Dva kilometra od središta Novalje je nadaleko poznata plaža Zrće sa zabavnim sadržajima za mlade. Na južnom dijelu je kamp Straško udaljen 1 km od Novalje, a nešto dalje je apartmansko naselje Gajac. Krajnji sjeverozapadni dio otoka poznat je po stoljetnim maslinicima i slikovitim uvalama u kojima su se smjestila naselja Lun, Jakišnica i Potočnica. Na sjeveroistočnom. dijelu otoka nalaze se naselja Kustići, Zubovići i Metajna koji se zajedno nazivaju Barbati.

Novalja je turistički centar i središnja luka otoka Paga, dobro prometno povezana s kopnom i s obližnjim otocima, osobito tijekom ljeta što je čini poželjnom i traženom destinacijom prilikom izbora mjesta za godišnji odmor. Novalja koristi sve prednosti svoga geografskog i prometnog položaja i atraktivnih prirodnih resursa pa se na tim temeljima razvija kvalitetna turistička ponuda.

Ako želite upoznati povijest mjesta, dovoljno je prošetati gradskim središtem Novalje i potražiti obilježja koja datiraju još iz željeznog doba. Novalja je bila jedna od rimskih luka o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi i ostaci, medu kojima se svojom jedinstvenošću ističe antički rimski vodovod, tzv. Talijanova buža iz 1. st., jedini objekt takve vrste na hrvatskoj obali Jadrana.

U središtu grada je i crkva Majke Božje izgradena u 16. st., sa slikom Majke Božje od Ružarija koja se posebno štuje jer je prema legendi proplakala 1534. g. U arheološkoj zbirci Stomorica možete vidjeti sačuvane ostatke materijalne kulture stanovništva ovoga kraja. Pogled na otok Pag s kopna asocirat će vas na svemirski krajolik pa zato ne zaboravite propustiti prigodu obilaska lokacije Paškog trokuta na vrhu Velo tusto čelo, što je svojevrsna zagonetka u kategoriji UFO misterija. Pogledajte i najnovije nalazište amfora nedaleko trajektne luke Žigljen.

Početkom glavne turističke sezone smatra se 13. lipnja kada se slavi blagdan Sv. Antona, u narodu zvanog Antonja, koji se ujedno obilježava i kao Dan grada Novalje.

Turističku ponudu čine hoteli, autokampovi, moderne kuće, stambeno-turističko naselje Gajac (polovica), sportsko-rekreacijski sadržaji (sportsko središte u autokampu Straško), gastronomija (paški sir, janjetina, domaće vino), kulturne priredbe - atraktivni domaći ples, dragocjena baština, izleti brodom.

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top