« : Studenoga 27, 2012, 13:59:09 »
Meni jako zanimljivo na gackom čakavskom dijalektu!
Sastojci
1,5 kila krunpira
0,5 kil brašna
20-25 sliv
2jaja
malo soli, malo putra
malo sode, 3-4 žlice masti
masla ili ulja prezl i kiselina za preliti
Priprema
Krunpir treba skuvat i stisnut ga kroz prešu na dasku za testo da se malo proladi. Po tome se potrusi brašno i lagano promiša. Napravi se jamica na sredini i u nju vrže sol, soda, putar i dva cela jaja. Zamisi se testo i rukami razvalja u dulju tanju štrucu. Slive treba oprat i osušit. Od štruce se riže komadić po komadić testa i u sredinu metne edna sliva i med dlanima pravit knedln.
Kad je sve gotovo, knedlni se kuvadu u vodi u slanoj vodi ka već brklja. Kuvadu se oko pol ure. Gotovi su kad se dignedu iz dna. U tavi se rastopi mast, pa kad zamiriši metne prezl, kaj put okrene mišajon i začvrka po knedlima.
Lipi su kad se pocukridu a kako negda ni bilo cukra, ili su se s medom, ili bi se knedlini prelili kiselinom.