Autor Tema: Knedlni od sliv iz gacke  (Posjeta: 3375 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vera

  • Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 615
  • Postova: 1285
  • Karma: +25/-2
  • Spol: Ženski
Knedlni od sliv iz gacke
« : Studenoga 27, 2012, 13:59:09 »
Meni jako zanimljivo na gackom čakavskom dijalektu!

Sastojci
 
 1,5 kila krunpira
 0,5 kil brašna
 20-25 sliv
 2jaja
  malo soli, malo putra
  malo sode, 3-4 žlice masti
  masla ili ulja prezl i kiselina za preliti


Priprema

Krunpir treba skuvat i stisnut ga kroz prešu na dasku za testo da se malo proladi. Po tome se potrusi brašno i lagano promiša. Napravi se jamica na sredini i u nju vrže sol, soda, putar i dva cela jaja. Zamisi se testo i rukami razvalja u dulju tanju štrucu. Slive treba oprat i osušit. Od štruce se riže komadić po komadić testa i u sredinu metne edna sliva i med dlanima pravit knedln.
 
Kad je sve gotovo, knedlni se kuvadu u vodi u slanoj vodi ka već brklja. Kuvadu se oko pol ure. Gotovi su kad se dignedu iz dna. U tavi se rastopi mast, pa kad zamiriši metne prezl, kaj put okrene mišajon i začvrka po knedlima.
 
Lipi su kad se pocukridu a kako negda ni bilo cukra, ili su se s medom, ili bi se knedlini prelili kiselinom.


Volim Liku a Lika daleko!!!
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Draža

  • Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 675
  • Postova: 1756
  • Karma: +68/-2
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Odg: Knedlni od sliv iz gacke
« Odgovori #1 : Prosinca 20, 2012, 17:47:27 »
Ja radim knedle tako samo ne masti nego na maslacu. Ili još bolje, uvijek sebi  za gušte napravim, kad se skuhaju stavim ih u posebnu padelu a u tavu stavim maslaca i na maslac crvene paprike, kad dozrija prelijem preko knedli. Vrati me u djetinjstvo.

 


Back to top