Autor Tema: Događanja u župi Prozor u 2017. godini  (Posjeta: 3034 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Događanja u župi Prozor u 2017. godini
« : Ožujka 18, 2018, 16:55:05 »
ŽUPA UZVIŠENJA SV. KRIŽA - PROZOR

Ovo izvješće iz naše župe počet ću tužnom viješću: ove godine u župi nismo imali Prvu pričest. Razlog je jednostavan - mali broj djece. Zato smo odgodili Prvu pričest za iduću godinu, kada će biti veći broj djece pa ćemo moći prirediti svečanost Prve pričesti.

Sakrament sv. Potvrde primilo je u župi osmero mladih vjernika i to sedam krizmanika i jedna krizmanica. Krizma je održana 27. svibnja 2017. godine. Prekrasni subotnji dan bio je svjedokom ovog lijepog događaja za našu župu. Kroz proteklu godinu mladići i djevojka su vjerno dolazili na vjeronauk u župni stan. Nekoliko dana prije Krizme kancelar Biskupije msgr. Marinko Miličević u ime Biskupa s njima je razgovarao i poslije smo ih ispovijedili i pripremili na silazak Duha Svetoga.  Naš „ gačanski biskup“ msgr. dr. Mile Bogović u mirovini (pišem "naš" jer je on ove godine imao Krizmu skoro po cijelom  otočkom dekanatu) predvodio je Euharistiju i podijelio Sakrament sv. Potvrde našim potvrđenicima u ime biskupa ordinarija Zdenka. Bermanik Tomislav Bunjevčević je na početku Mise pozdravio Biskupa i predali su mu buket cvijeća u ime dobrodošlice. Nakon zajedničkog fotografiranja biskup Mile je podijelio bermanicima svoju knjigu o vjeri u Lici, kao svoj osobni dar. Imena i prezimena bermanika: Matej Bronzović, Tomislav Bunjevčević, Dorijan Grahovac, Ivan Kostelac, Ivan Kostelac, Frane Matasić, Marta Orešković i Josip Rubčić.
Nakon Mise Biskup i župnik su produžili u župni ured na zasluženi odmor i ručak, koji je priredila vrijedna domaćica Marijana u Lešću.

Klikni na sliku
ila_rendered
Događanja u župi Prozor u 2017. godini

Ove godine imali smo nekoliko krštenja u župi, no moram izdvojiti jedno od njih, a to je krštenje Ivana Majetića. Zašto? Veliki problem u domovini Hrvatskoj je pad nataliteta (broj rođenih u odnosu na umrle). Većinom  naše mlade obitelji imaju jedno ili dvoje djece u braku.  I to je dosta. Razni su razlozi zašto je to tako. Ima tu i ekonomskih problema, problema radnog mjesta, zdravstvenih problema. No, najveći je problem u našim glavama. Moderno je imati dvoje ili jedno i gotovo. U župi Prozor imamo dvije obitelji s petero i četvero djece (obitelj Mitrović petero i obitelj Kostelac četvero djece).  Važno je mijenjati svijest ljudi na ovome polju. Tu sigurno veliku zadaću ima državno vodstvo i naša Crkva, a onda svi ostali. Obitelj Majetić – Fućini  (Marijan i Ljiljana) imaju dva sina i nakon dužeg vremena odlučili su se i za treće dijete koje smo krstili  23. travnja 2017. godine.

Na krštenjima se znam malo našaliti s roditeljima i ostalim vjernicima o broju djece, pa kažem: „ Jedno dijete za oca, drugo za majku, treće za domovinu, a četvrto za crkveno zvanje“. Obitelj Majetić je ispunila ova prva tri uvjeta, još čekamo četvrti uvjet. Malo se šalim, no ovo je lijep primjer i za druge majke i očeve da nastave njihovim putem.

Blagdan Križeve, 14. rujna naš župni zaštitnik. Prije podne sam Misu imao sam. Poslijepodne Misu je prevodio fra Juro Marčinković, župnik iz Križpolja. Uz njega su koncelebrirali svi svećenici iz dekanata, osim dekana Šporčića koji je bio opravdano odsutan, a pridružio nam se i bivši župnik iz Sinca Stanko Smiljanić. Fra Juro je održao lijepu i  poučnu propovijed o uzvišenju sv. Križa. Pod Misom je pjevao župni zbor uz pratnju na sintisajzeru  g. Karla Kvaternika. Cvijeće je darovala cvjećarna „RUŽA“ iz Otočca, čija je vlasnica Marijana Ostović.

Uredili smo crkvu iznutra. Obzirom da je župna crkva izgrađena na obronku, gdje je zemlja sklona odronima i podrhtavanjima, problem su uvijek zidovi koji pucaju. Prilikom građenja drenaže oko crkve 2009. godine zidovi su popucali na više mjesta i boja se počela odljepljivati i padati. Javile su se i kapilare, a svoj prilog tome dala je i voda u zidovima. Tako je ove godine obrt "Dado" iz Ogulina izveo radove na uređenju unutrašnjosti crkve. Odbili su dotrajalu žbuku i obojili crkvu bojom i uzorkom koji je bio i prije na zidovima. Cijena ovih radova je 13.250,00 kuna.

Ministranti Lešća i Prozora sudjelovali su na Biskupijskom susretu ministranata u Slunju. Nakon Mise koju je predvodio Bisup Ordinarij i kratke okrepe, uslijedio je nogometni turnir. Dogurali smo do finala u kojem smo časno izgubili i osvojili vrijedno drugo mjesto.


Iz župne Spomenice

Godine 1910. popravljen je župni stan. Hodnik što je vodio kroz srednju sobu u vrt srušen je, te time proširena soba a na mjesto vrata postavljen je prozor. Sobe su nanovo malovane, prozori i vrata prebojadisani; na hodniku je bačen pod od cigle i postavljen sadašnji, nabavljen je novi štednjak a drvarnica u gospodarskoj zgradi preuređena  za gosp. kuhinju. Crkva je te godine popravljena samo iz vana.

Godine 1914. popravljena je crkva djelomično i iznutra.  Popravljen je (veliki) oltar........ Bojadisan je i sanktuarij i na pročelju sanktuarija izvedena replika slike prema uzorku u Latinskom misalu.  Radnje je obavio A. Tlatin sa drugovima za 500 k.     

19. lipnja 1914. pohodio je župu i dijelio Sv. Potvrdu pr. g. Roko Vučić, biskup. Potvrdu je primilo 254 bermanika. Župljani su velikom ljubavlju dočekali svoga natpastira. Tom je zgodom postavljena i ograda (gelender) uz put što vodi u crkvu.

26. lipnja poginuo je od atentata prijestolonasljednik Franjo Ferdinad sa svojom suprugom u Sarajevu i tad se počelo odmatati ono grozno klupko što je donijelo užasni (svjetski) europski rat. Odmah na početku mobilizacije pozvani su pod oružje svi koji su služili u vojsci a nisu prešli 42 godine. Kasnije su pozvani do 50 godina i napokon oni od 18 godina. Dakako da su polazili na stavnju više puta svi od 18 do 30 godine, služili oni ili ne služili. Iz župe ove mobilizovani su tijekom cijeloga rata: 
 
(Nakon ovoga slijedi prekid u pisanju Spomenice župe, tako da ovdje nemamo  ništa o ratnim godinama od 1914 – 1918. g.)


U mjesecu travnju 1924. poslije smrti prečasnog gospodina Juraja Ibele premjestio je prečasni biskup ordinarij velečasnog gospodina Grgu Starčevića na župu Otočac u svojstvu upravitelja župe. Isti velečasni gospodin Grga Starčević služio je kao župnik u župi Prozor 15 godina.  Velečasni  gospodin Grga Starčević  koncem godine 1924. imenovan je po prečasnom biskupskom ordinarijatu dekanom kotara Otočkoga.
 
Vlč. gospod. Grgu Starčevića naslijedio je u župi Prozor Grga Murgić rodom iz Otočca. Isti je rodjen 9. 2. 1867.  u Otočcu. Grga Murgić služio je u župi Lički Osik puni 27 godina.  Isti je živio  sa svojim župljanima  u najvećoj ljubavi, miru i slozi, najbolji je tomu dokaz što su ga L. Osički  župljani ispratili pod hrvatskim barjacima u predio Perušića do Kvarata, tu se sa svojim bivšim župnikom sa suzom u oku oprostiše i srdačno pozdraviše.

Pokrajinska uprava za Hrvatsku i Slavoniju odjelenje za vjeru na molbu upravitelja župe Grge Murgića podijelila je pod br: 749 od 31 . ožujka 1925 . za popravak crkve i župnog stana u Prozoru svotu od 14.000 dinara (četrnaest tisuća dinara).

                                                                                       
Napisao -  Ivica Miškulin, župnik prozorski

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top