Autor Tema: Ć uĆĄanj(iznad Karlobaga)  (Posjeta: 8290 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DraĆŸa

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ćœenski
  • Ljubi bliĆŸnjega svoga,kao samoga sebe..
Ć uĆĄanj(iznad Karlobaga)
« : Veljače 16, 2013, 10:28:36 »
Dali ima itko malo viơe informacija o ovom selu "ƠUƠANJ" prema Ơtirovači. Dobila sam informaciju da odatle potječe prezime "ƠIKIĆ".Ako itko ima bilo ơto vezano za samo selo ili prezime Ơikić, neka slobodno napiơe ili sliku koju doda.
Hvala!
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Marijana

• Novi Ličan/ka
  • *
Odg: Ć uĆĄanj
« Odgovori #1 : Veljače 20, 2013, 14:41:29 »
Taj Ơuơanj prema Ơtirovači je Ơuơanj kod Karlobaga...ima tamo Ơikića :)
Nalazi se ispod ceste Gospić - Karlobag, a ima i put kroz ơumu prema Ơtirovači.
Većinom stariji ljudi ĆŸive tamo, jako ih je malo...ovi drugi su svi raseljeni i dođu povremeno ljeti.

Link: Ć uĆĄanj

Da ne bilo zabune, ima i u Gornjem Kosinju zaselak Ơuơanj. Tamo nema Ơikića.

Ima viĆĄe mjesta u Lici po imenu Ć uĆĄanj, nije samo jedan.

Ima i u Bosni selo Ć uĆĄanj.

Offline Moje ognjiĆĄte

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #2 : Veljače 20, 2013, 14:48:00 »
Prezime Sikic ima i u Aleksinici / Pazariste, Kuca im je bila kraj skole, neznam dali je jos tamo, ako i je nemislim da u njoj itko zivi.Majka od nedavno ubijenog covjeka u Kucanima je bila djevojacko Sikic i dosla je iz te kuce kraj skole.

Offline Marijana

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #3 : Veljače 20, 2013, 15:57:11 »
Podrijetlo
Ć ikići su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Paga, a prema nekim izvorima s Murtera. Razmjerno najviĆĄe Ć ikića u proteklih sto godina rođeno je u SuĆĄnju Cesaričkom kraj Paga, gdje se svaki drugi stanovnik prezivao Ć ikić. U Hrvatskoj danas ĆŸivi oko tisuću Ć ikića u viĆĄe od petstopedeset domaćinstava (344. prezime prema brojnosti). Podjednako ih je bilo i sredinom proĆĄlog stoljeća.

Migracije
Glavni migracijski pravci Ć ikića u proĆĄlom stoljeću zabiljeĆŸeni su iz Benkovca u Zadar te iz Gospića i Vinkovaca u Zagreb.

Raspostranjenost
Ć ikići su prisutni u gotovo svim hrvatskim ĆŸupanijama, u ukupno 107 općina i 160 naselja, znatno viĆĄe u urbanim sredinama (68%). Danas ih najviĆĄe ĆŸivi u Zagrebu (350), Rijeci (140), Murteru (90), Zadru (80) i u Gospiću (40).

ViĆĄe na link: http://imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-sikic-2

Offline DraĆŸa

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #4 : Veljače 20, 2013, 19:03:54 »
Marijana kao ĆĄto si rekla da su većinom tamo stari ljudi, onda su sigurno i starije kuće, da  je bar koja slika tog sela... mudrac;

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #5 : Veljače 22, 2013, 11:06:09 »
Prolazila sam svake godine kroz Ć uĆĄanj ali nikad mi nije ni palo na pamet da pristanem i poslikam ĆĄto. Točno je da je maleno selo i ono uz cestu ĆĄto sam vidjela mislim da su uglavnom kuće koje sluĆŸe potomcima za ljetovanje. Većina ih bude zatvorena i vidi se da nitko ne ĆŸivi a ono malo otvorenih po svemu ĆĄto ih okruĆŸuje reklo bi se da su samo stariji ljudi. Ljudi (moji rođaci) uglavnom uvijek kaĆŸu da je nabolje po danu biti uz more i kupati se, naravno ljeti mislim, a noći provesti iznad Karlobaga, u Ć uĆĄnju jer je predivna svjeĆŸina ljeti. Slike koje sam pronaĆĄla na internetu su slike Osnovne ĆĄkole "Divko Budak" u Ć uĆĄnju (Karlobag).
                   Ulaz                                         Tabla                                                  Sa strane
ila_rendered
ila_rendered
ila_rendered

Ć terna                            Brojalica, mora da potječe iz 50-ih godina.
ila_rendered
  ila_rendered

Ulaz
ila_rendered

Slike preuzete: Ovdje
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline DraĆŸa

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #6 : Veljače 22, 2013, 13:29:54 »
Hvala Verice znala sam da ti budeơ neơto naơla, ơaljem ti veliku ;ljubav, a mene sad kopa ta osnovna ơkola, njena povijest. I ovo je za početak super.

Back to top