« : Studenoga 06, 2009, 19:34:18 »
U Lici skoro da nema kuće koja nema voćnjak (voćar) ili šljivik ispred ili iza kuće.
Rakija se (destilira) peÄe u kotlovima koji su veliki oko 80 litara, a ima i veći. Rakijske kotlove nema svako pa se onda posudjuju od vlasnika zu naknadu od 1 litre friÅ¡ke rakije po kotlu.
U Lici se najÄešće peÄe rakija od Å¡ljiva (LiÄka Å¡ljivovica), a rijeÄ‘e od jabuke, kruÅ¡ke i drugih voćaka.
Zrele Å¡ljive se poberu, operu propuste kroz mlin za Å¡ljive,
ali se mora paziti da se košćica ne samelje jer onda rakija ima gorak okus (Äuje se po košćici), zatim se ostavi u baÄvama 2-3 tjedna da vrije..
Ako se kom ne može pravovremeno peći (najkasnije 2-3 tjedna poslije zavrÅ¡nog vrenja) treba ga konzervirati, da bi duže vrijeme ostao kvalitetan, a to se Äini , pokrivanjem polivinilskom folijom, preko koje se nabaca tanji sloj pijeska.
Prije punjenja kotla s
se skine i baci krovina (do zdravog dijela) jer je sasuÅ¡ena, ukiseljena i pljesniva. Kotao se puni komom do 2/3 zapremine (30 % praznog prostora je potrebno kako kom ne bi iskipio kad zavrije). U poÄetku peÄenja vatra pod kotlom mora biti jaÄa, a desetak minuta prije poÄetka vrenja, kad se kapak zagrije tako da se viÅ¡e na njemu ne može držati ruka, vatru treba smanjiti, smiriti. Destilacija se mora odvijati polako (traje obiÄno 2-3 sata), jer samo tako se može dobiti Å¡ljivovica intenzivno izražene arome
Vrlo je loÅ¡a praksa ubacivanja patoke (klipure) u kom idućeg kotla, jer se tako ozbiljno naruÅ¡ava kvaliteta Å¡ljivovice. Nema nikakvog smisla da ono Å¡to smo jednom odvojili kao loÅ¡e joÅ¡ jednom ulijevamo u kotao i opet odvajamo. Dobivanje vrlo kvalitetne rakije jaÄine od 37-45 % jednokratnom destilacijom (peÄenjem)
vrlo je teÅ¡ko. Neki to doduÅ¡e Äine i peku jednokratno rakiju jaÄine i 38-42 % (15-17 gradi), no Äesto takve rakije imaju pomalo neugodan, patoÄan miris (ukoliko Å¡ljiva nije bila izuzetne kvalitete, pravilno ukomljena i na vrijeme peÄena).
A upravo takve patoÄne rakije teÅ¡kog mirisa (koji rakiji daju viÅ¡i alkoholi) glavni su uzroÄnik jakog mamurluka, ako se "potegne" malo viÅ¡e. Jake (ljute) Å¡ljivovice 45-50 % (18-20 gradi), odliÄne kvalitete, mogu se dobiti samo prepeÄenjem mekane rakije na slijedeći naÄin: Rakijski kotao se rastavi i temeljito opere 5-6 %-tnim, toplim rastvorom sode uz jako ispiranje hladnom vodom. Nakon toga kotao se puni sirovom, mekom rakijom do 70 % svoje zapremine. Svrha druge destilacije, tj. prepeke mekane (slabe) rakije, jest da joj se povisi sadržaj alkohola, ali ujedno i preÄisti (rektifikacija) od eventualnih nepoželjnih sastojaka (kiseline, patoÄnog mirisa, itd.).
Tajna visoke kvalitete liÄkih prepeÄenica je u tome Å¡to se prepeÄenjem koncentriraju aromatiÄne tvari koje im daju onaj izvanredan miris i okus plodova plave Å¡ljive.
Prepicanje mekane rakije treba da se odvija polagano (4-5 sati), jer samo tako u destilat (prepeÄenicu) prelaze sve fine aromatiÄne i hlapive tvari odluÄujuće za kvalitetu Å¡ljivovice.
Takva prepeÄenica je jaÄine oko 65 gradi, a razblažuje se destiliranom vodom da se dobije oko 45%-tna rakija (18 gradi) ugodna za piće (30 litara 65%- tne rakije razblažuje se sa 13.8 l. destilirane vode).
NajÄešća pogreÅ¡ka pri prepicanju jest nastojanje da se dobije rakija približne jaÄine onoj u potroÅ¡nji (45-50 posto). Takvim loÅ¡im postupkom prepicanja uhvaćen je veći dio patoke, koji dobivenoj prepeÄenici znatno pokvari ukus i miris. Od 100 l mekane Å¡ljivovice (30 %-tne) prepicanjem se dobije: 1-2 litre baÅ¡ice, 30 litara prepeÄenice, 20-25 litara patoke, 40-45 litara Ä‘ibre koja ostaje u kotlu.
Dobivena prepeÄenica (srednja frakcija) jaÄine 65 posto, razblažuje se destiliranom vodom da se dobije 45 %-tna rakija (18 gradi) ugodna za piće (30 litara 65 %-tne rakije razblažuje se sa 13,8 litara destilirane vode). I rakije (kao i vina) zahtijevaju stanovito vrijeme starenja (u toku kojeg gube oÅ¡trinu i grubi okus), kojim postaju harmoniÄnog okusa, pitkije, mekÅ¡e i izraženijeg bukea. Minimalno razdoblje starenja iznosi 8-10 tjedana, i to samo u hrastovim baÄvama, koje rakiji uz zlatnožutu boju daju i niz drugih sastojaka važnih za njen odliÄan okus i miris.
ObiÄaj je da u svakoj liÄkoj kući ima Å¡ljivovice preko cijele godine. Koristi se pri obavljanju razliÄitih vanjskih poslova kao Å¡to su oranje, sjetva, kosidba, spravljanje sijena, žetva, kad se kolju svinje, die u Å¡umu po drva itd.
A i u kući prije kad su bila prela, kad netko dođe u goste itd.
Rakija se drži u drvenim baÄvama od hrasta, bocunima od 5,10 pa i 50 litara zapremine prije i u staklenim vinskim bocama dvolitrama kojih rijetko tko viÅ¡e ima, i staklenim bocama od litre,
a pije se iz malih ÄaÅ¡ica od 0.3 tada je najslaÄ‘a.
Ima jedna voćka
Ima jedna voćka
plodovi joj mire
sa njima se rađa, živi i umire
Ima jedna voćka
najljepša na svijetu
u proljeće cvijeta.
a rađa u ljetu
Ima jedna voćka
s njom se rane lijeÄe
najbolja je kad se
u kazanu peÄe
To je voćka Božija
od Boga se prima,
a u ruci Ä‘avola
pamet oduzima.
Bog je dao Äovjeku
da mu Å¡ljive zriju,
a Ä‘avo ga nauÄi
da peÄe rakiju !
Za vrijeme peÄnje rakije obiÄaj je da se peÄe krompir na žaru, a danas sigurno i koji komad mesa. Znalo se napiti kokoÅ¡, pijetla, maÄku Å¡to bi onda izazivalo smijeh kod prisutnih jer bi se ponaÅ¡ale kao pijan Äovjek tj. zavagovale (teturale)
Ostale slike pogledajte u Galeriji klikom na >>>