Autor Tema: Rajkovi─ç  (Posjeta: 4099 )

0 ─îlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

 • Veteran ─îlan
 • ******
 • Points: 21
 • Postova: 824
 • Karma: +62/-12
 • Spol: ┼Żenski
 • Li─Źanka sam govor me odaje...
Rajkovi─ç
« : Sije─Źnja 18, 2008, 17:10:20 »
  Rajkovi─ç    Rajkovich 

Stari oto─Źki rod. Postoji na podru─Źju Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije vi┼íe nesrodnih zajednica i to me─Ĺu katolicima, pravoslavcima i muslimanima. Hrvatska zajednica je najmanja. Danas je prezime uobi─Źajeno za pravoslavni ┼żivalj. Prezime je potvr─Ĺeno od 12. stolje─ça u Sanstefanskim i De─Źanskim hrisovuljama, a od 15. stolje─ça pojavljuje se kao prezime u Dubrova─Źkoj Republici. Prezime je bilo omiljeno kod starih bosanskih plemi─ça (Ljubovi─ç, str 216). Rajkovi─çev rod podrijetlom je iz Bosne i navodno su bili Vu─Źeti─çevi ro─Ĺaci. Rajkovi─çi su se na podru─Źje Gacke, doselili u drugoj polovici 16. st. najvjerojatnije iz Gorskog kotara i Pokuplja. U popisu tvr─Ĺavnog naselja Oto─Źac iz 1644. godine spominju se i haramije Rajkovi─çi. Slu┼żili su kao ─Źasnici u raznim dijelovima Vojne krajine i zbog vojni─Źkih zasluga dobili su plemstvo i grb. Nekoliko ─Źlanova ove obitelji bili su sve─çenici - ┼żupnici u raznim mjestima Gacke i Like.

Mogu─çe je da su se u okolicu Labina naselili s ovih podru─Źja za vrijeme turske opasnosti (Breg, Brovinje, Br┼íica, Kapelica, Koroma─Źno, Salakovci, Ra┼ía, Sveta Marina, Sveti Ba┼ítjan, Trgetari, Brgod) Na Banovini postoji pravoslavni rod (Gornja Lov─Źa kod Kostajnice i Martinovi─çi kod Gline).

Rod Rajkovi─ça ima ─Źetiri grba, od Korjeni─ç-Neori─çevog pa do 18. stolje─ça. U Korjeni─ç-Neori─çevom grbovniku iz 1595. godine nalazi se grb Rajkovi─ça koji nije u sli─Źnosti s kasnijim grbovima (Bojni─Źi─ç). Plemstvo i grb podijelio je kralj Leopold I. u Be─Źu 14. srpnja 1689. godine Vuku, Matiji Vinku i Marku Rajkovi─çu.

Grb Rajkovi─ç III. Dodijelio je kralj Karlo III. U Be─Źu 10. lipnja 1718. Ivanu Rajkovi─çu.

Grb Rajkovi─ç IV. dodjelila Marija Terezija 1. travnja 1751. godine leutant Petru Rajkovi─çu i njegovoj obitelji (Bojni─Źi─ç, str. 155).

Rajkovi─çi su se dosta ra┼íirili i na brinjsko podru─Źje pa ih nalazimo u popisu brinjske posade iz 1701. godine.
Poznata je legenda o pomalo zaboravljenoj babi Rajkovi─çki. Godine 1530. brinjski kraj te┼íko su poharali Turci. Spaljena su i uni┼ítena sva sela. Tom je prilikom turska vojska opsjedala i sam Sokolac, ali je nije mogla osvojiti. Iz pisanih dokumenata bilje┼żimo da je baba Rajkovi─çka obranila grad lijevaju─çi vrelu vodu s brinjske kule na Turke. (Emilij Laszowski: Stari li─Źki gradovi, Zagreb 1941

Zemlji┼íne knjige Ogulinske regimente za Stajnicu iz 1770. sadr┼że podatke za dvije ku─çne zadruge.

Nakon osloba─Ĺanja od Turaka u 18. st. Rajkovi─çi se naseljavaju na Kordun: Donja Ma┼ívina (Slunj).

Osim u Oto─Źcu, Rajkovi─çi ┼żive na podru─Źju Like najvi┼íe u Sincu, Brinju, Jelvici, Stajnici, Pla┼í─çici, Letincu, ─îrncu, Dabru, i Udbini, kao i u Slavoniji: Andrija┼íevcima, Ivankovu, Komletincima, Rokovcima (Vinkovci), Vlatkovcima (Po┼żega), Donjem Lipovcu, Novoj Kapeli (Nova Gradi┼íka) Beli┼í─çu, Brodskom Varo┼íu, Podvinju, Budainki, Trnjanskim Kutima (Slav. Brod), Slavonskom Brodu, Osijeku, Budrovcima, Majaru, (─Éakovo) i samom ─Éakovu.

U ostalom dijelu Hrvatske zna─Źajnije ┼żive u Buda┼íevu, Galdovu (Sisak), Pra─Źnom kod Petrinje, Okolici Gare┼ínice, Hlebine (Koprivnica) Hra┼í─çu (Velika Gorica), Zagrebu i okolici.

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Sanja

 • Veteran ─îlan
 • ******
 • Points: 21
 • Postova: 824
 • Karma: +62/-12
 • Spol: ┼Żenski
 • Li─Źanka sam govor me odaje...
Odg: Rajkovi─ç
« Odgovori #1 : Sije─Źnja 18, 2008, 17:12:30 »
Prezime: Rajkovi─ç

Mjesta:

Dabar
Hobar Selo
Jelvica
Jezerane
Letinac
Radoti─ç Selo
Rajkovi─ç Selo
Senj
Sinac
Stajnica
Udbina


 


Back to top