Autor Tema: Krznarić  (Posjeta: 3755 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

• Veteran Član
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Krznarić
« : Siječnja 14, 2008, 12:10:35 »

Krznarić

Stari Otočki rod. Pripadaju starom rodu iz plemena Lapčana u Vasci, selu u Bužanima. Najstarija rodovska zajednica Krznarića nastala je u 15. st. na području Gacke. Prvi put se ovo prezime spominje god. 1508. u okolici Kosinja, u selu Šćitari (Jandrija Krznarić).

U popisu porodica tvrđavnog naselja Otočac i vojne posade tvrđave Otočac, ova obitelj se spominje 1551. godine. Razvijaju rodovska naselja Lug i Varoš, a nekoliko obitelji iseljava u Gradišće u Austriji. Održali su se sve do kraja 17. st. u tvrđavnom naselju Otočac. U 17. st. Krznarići se iz Otočca raseljavaju u Brinje, Križpolje, Letinac, Lipice i Stajnicu. U brinjskom tvrđavnom naselju imali su god. 1701. pet porodica. Krznarići su uglavnom služili kao graničarski časnici, pa su zbog potrebe službe naselili i druge dijelove Like, posebno u Udbinu.

Plemstvo i grb podijelio je kralj Leopold I. 8. ožujka 1668. godine Gregoru Krznariću. Hrvatski Sabor potvrdio je ovu odluku 6. studenog 1668.

Zemljišne knjige Ogulinske regimente za Stajnicu iz 1780. sadrže podatke za dvije kućne zadruge.

Danas Krznarića kao ličkih starosjedilaca ima u Brinju, Dabru, Otočcu, Ogulinsko-modruškoj udolini, Slunju i okolici i Udbini. Tijekom povijesnih migracija u 19. i 20. stoljeću značajnije se naseljavaju u Andrijaševce, Otok, Retkovce, Rokovce (sve u okolici Vinkovaca), Belišće, Hrastelnicu, Budaševo i Cerje (okolica Siska), Dalj, Daruvar, Čazma i okolica, Husain, Ilova i Kutina s okolicom, Đakovo, Đurđevac, Gornje i Donje Plavnice (Bjelovar), Karlovac, Lipovača (Slunj), Lomnica (Velika Gorica), okolica Slavonskog Broda, Molve (Đurđevac), Osijek sa okolicom, Podvinje (Slavonski Brod), Požega i okolica, Repaš (Đurđevac), Sisak, Valenovac (Orahovica), Varaždin, Vinkovce, Viroviticu, Vukovar, Zaluka (Karlovac) okolicu Županje i Zagreba.

Na prostorima sjeverne Hrvatske rasprostranjeno je nekoliko obitelji istog prezimena za koji nisu u srodnosti sa Krznarićima iz Gacke.

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Sanja

• Veteran Član
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Odg: Krznarić
« Odgovori #1 : Siječnja 14, 2008, 12:21:00 »

Prezime: Krznarić

Mjesta:

Blažanin Selo