Autor Tema: Školska vremena između 1930. i 1938.g.  (Posjeta: 16445 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

• Veteran Član
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Školska vremena između 1930. i 1938.g.
« : Siječnja 30, 2008, 13:36:05 »
Između dva Svijetska rata

Između 1930. i 1938.g. , dakle u posljednjim godinama kraljevske Jugoslavije i njene upravne jedinice Savske Banovine, a prije uspostave Banovine Hrvatske, imamo dokumentarne preglede stanje školstva u većem dijelu Brinjskog kotara.
    Sve škole bile su u četverogodišnjem trajanju, s neodređenim naznakama o polasku petih razreda.

Izvor: Brinjski kraj prošlost i sadašnjost - Stjepan Krpan
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Sanja

• Veteran Član
Letinac
« Odgovori #1 : Siječnja 30, 2008, 13:43:57 »
Letinac

U jednoj učioici ovdašnje škole poludnevni izmjeničnu nastavu je slušalo 105 učenika Hrvatske narodnosti. Njihovi tadašnji učitelji bili su Ćiril i Josipa Krsnik.
Tjednoga slobodnog dana u školi nije bilo. Od 123 učenika koji su bili upisani u školu ( samo jedan ostao je neupisan ) njih 18 nikako nije dužnosti upravitelja škole Ćiril Krsnik, jest činjenica da su zbog siromaštva ti đaci otišli u službu.
U vrlo preglednoj skici ovag školskog pod ručja rečeni učitelj je označio da su letinačku školu pohađali đaci, osim iz središnjeg sela, i iz zaselka koji su gotovo svi nazivani, kako je to slučaj u Brinjskom kraju, po njihovim obiteljskim imenima te oni glase :

Perkovići, Matešini, Kovači, Rajkovići, Vičići, Fumići, Perkovići, Fumiči Stojani, Fumići Balte, Levari, Blečići, Lasić, Perkovići Čuče, Krznarići, Krznarići petrovi, Krznarići, Brkići, Draženivići, Pađeni.

Offline Sanja

• Veteran Član
Brinje
« Odgovori #2 : Siječnja 30, 2008, 14:17:21 »
Brinje

O dva odjela, A i B, upraviteljica Slavka Vučeić iznosi o ovdašnoj školi slijede brojčane podatake.

Odjel A u sva četri razreda imao je ravno 210 učenika. Razredi broje nešto preko 50 učenika, u kojima su dječaci nešto brojniji. Razredi su bili kao i u A odjelu, te je prevagnijvao broj dječaka.

U B odjelu nahodi se u četri razreda 206 učenika. Razredi su bili kao i u A odjelu, te je prevagnijivao broj dječaka. Njih poučavaju uz spomenutu Slavku Vučić još Anka Vučetić, Marija Marušić , Danica Knežević i Ljudmila Gerovac.

Nastava je bila dijelom poludnevna, dijelom cjelodnevna, a odvijala se u četri učionice. Po narodnosti učenika je bilo 89 posto Hrvata a 11 posto Srba. Đaci su bili u većini iz samog Brinja te Lučana kao i iz zaselka s imenima Krznarići, Rumenovići, Mesići, Kalanji, Lokmeri, Murati, Koričići, Bulići, Vučetići, Dasovići, Benići, Borići, Sertići, zatim iz Korenove Drage. Ovima posljednjima škola je bila najudaljenija - 4,6 km.

Izostajanje iz škole bilo je znatno : 18 dječaka i 21 djevojčica iskazani su kao nepolaznici nastave. Ako k tome dodamo i 153 obveznika koji su ostali neupisani u školu ( u napomeni stoji da je to zbog siromaštva i udaljenosti od škole), onda se na brinjskom školskom području nalazilo ukupno 192 nepolaznika škole, što je gotovo polovica od onih 408 koji su polazili školu.

Oni su se dakle pridružili analfabetima, kojih je starijih od 12 godina, na ovom školskom području zabilježeno 50 muških i 90 ženskih osoba.

U ovom izvješću spomenuta ravnateljica škole u Brinju bilježi i podatak da bi u dijelu naselja Vučetići i kod potoka Brodića trebala biti izgrađena po jedna školska zgrada čime bi se odteretila brinjska škola.

Offline Sanja

• Veteran Član
Križpolje
« Odgovori #3 : Siječnja 30, 2008, 15:11:31 »
Križpolje

U četri razreda ovdašnje škole nahodila su se u isto vrijeme 262 učenika, među njima čak 152 dječaka. Oni su u tri učionice polazili poludnevnu, odnosno cjelodnevnu nastavu, s tjednim praznikom u četvrtak.

Uz ravnateljicu škole Zoru Fićurin nastavu su izvodile još i Dragica Adžija i Đorđa Gregović, a vjeronačnu poruku je davao župnik Josip Bujanović. Svi učenici bili su hrvatske narodnosti. Od 274 školska obveznika koliko ih je bilo i upisano, dvanaest ih nije polazilo nastavu. Čini se da su samo oni bili iskazani u rubrici analfabeta.

Školsko područje obuhvaćalo je, uz središnje mjesto Križpolje, i naselje Plašćicu, te zaseoske Mali Kut, Veliki Kut, Jelvicu i Pernare.
Ovako posljednji zaseljak naselje Plašćica bili su od škole udaljeni po 4,5,km.

Offline Sanja

• Veteran Član
Jezerane
« Odgovori #4 : Siječnja 30, 2008, 15:33:50 »
Jezerane

Narodna osnovana škola u ovom selu imala je u četri svoja razreda 160 učenika, u odjelima I., II., III. .  Ovadašnji su učenici pohađali cjelodnevnu nastavu u tri školske učionice, uz napomenu da im je četvrtak io slbodan dan. Među jezeranskim đacima koji su beziznimno bili hrvatske narodnosti, učenice su bile nešto brojnije.

Uz upravitelja škole Miju Odorčića nastavu su izvodile i Zlata Rajhvajn i Ana Blaukorn. Svi u školu upisani učenici su iskazani i kao polaznici, no gotovo toliko broja (156), ostao je neupisan, među njima i oni predviđeni za pohađanje više narodne škole, koja se spominje samo ovdje. Nije stoga čudno da je na ovom školskom području zabilježeno čak 220 analfabeta, od toga150 žena.

Učenici dolaze u ovu školu, osim iz samih Jezerana, i iz slijedećih zaselaka :

Trtnji, Holjevci, Sertići, Mokro, Pavlovići, Jelići, Krakar te iz Razvale, udaljene od škole praktična nastava iz voćarstava dobro izvodila. Na 6.000 (m2) školskog vrta, cjepiljnjak je zauzimao 214( m2)  i matičnjak na 808 (m2) . U školskom voćnjaku nabrojena su 54 stabla voćaka.

Offline Sanja

• Veteran Član
Lipice
« Odgovori #5 : Siječnja 30, 2008, 21:37:47 »
Lipice

Ova narodna osnovna škola je u pretostavljenom međuratnom razbolju, u svoje dvije učionice, udomljivala 99 učenika, od kojih su nešto malo više od polovice bili dječaci. Njih su, sve hrvatske narodnosti, poučavali Ivan Bolonić, koji je bio i ravnatelj škole, te Sabrina Bačić. Nastavu su izvodili i prije i poslje podne, a četvrtak je bio slobodan dan.

Svih 107 školskih obeznika su u školu bili i upisani, no kako ih je po razredima ilo iskazano 99, znači da broj nepolaznika ove škole iznosi svega osam učenika.
  Tu se, kako izvjestitelj navodi, radi o ponavljačima završnog razreda koji smatraju da su svoju školsku obvezu << odradili>> . U tom vremenu je rečeni učitelj Bolonić u Lipicama iskazao čak 340 analfabeta starijih od 12 godina. Mjesnu školu pohađaju djeca iz središnjeg i dijelova naselja koja čine Lipice, i to su :

Perkovići, Vidakovići, Mesići, Brboti, Smolčići, Vučetići i Pernari.

Đaci iz dijela naselja Vučetići pješačili su do škole dva kilometara, a oni zaselka Pernari do škole su prevaljivali put od 3 kilometara.

Offline Sanja

• Veteran Član
Stajnica
« Odgovori #6 : Siječnja 30, 2008, 22:00:16 »
Stajnica

Četverorazredna škola u ovom selu brojila je 166 učenika, među kojima su prevladale polaznice, dok su po narodnosti svi učenici bili Hrvati. Poludnevna nastava održavana je u dvije učionice, bez slobodnog dana u tjednu.
  Uz ravnateljicu škole Mariju Štefanac predavao je i Franjo Belec, a za učiteljicu Štefaniju Rubin nije u izvjestaju jasno je li na školi predavala, možda samo dio školski godine. Broj školskih obveznika ( možda s obveznicima više narodne škole ) iznosio je 325, no od nepolaznika zapisano ih je samo tri.
  Među navedene okolnosti koje sprečavaju pohađanje nastave izvjestiteljica je navela snijeg i vode. Gotovo da je zapanjujući broj analfabeta na stajničkom školskom području - zabilježeno ih je čak 518 (261 muškaraca i 257 ženskih ) .
  Ovu školu polaze đaci iz same Stajnice te iz zaselaka koji su lako uočljivi iz poregledne skice, i to su :

Štefanić Selo, Mesić Selo, Murković Selo, Brdo, Kalun, Vlahinić Selo, Vrilsko Selo, Sv. Petar, Vučetić Selo, Čarapovo Selo i Tominčeva Draga.

Iz ova dva posljednja zaselka đaci su do škole prevaljivali put od 4,odnosno 5,5 km. Stoga je razumljiv prijedlog ravnateljice onodobne stajničke škole da bi valjalo otvoriti novu školu za polaznike iz Tominac Draga, Vlahinić Sela i Čarapovog Sela. Kao Stajnice opskrbljivala vodom iz bunara udaljenog 250m.

Offline Sanja

• Veteran Član
Stara Škola u Stajnici 1925.g. Domaćinki tečaj 1955.g.
« Odgovori #7 : Siječnja 31, 2008, 09:01:44 »

Domaćinski tečaj 1955.g.

Offline Sanja

• Veteran Član
Prokike
« Odgovori #8 : Veljače 13, 2008, 18:41:35 »
Prokike

Ovu školu za koju se računa da je osnovana 1865.g. pohađalo je u razdoblju koje razmatramo 118 učenika, po narodnosti 97 posto Srba i 3 posto Hrvata. Njihovi učitelji su bili Lazar i Savka Tihomirović i Nevenka Vukmirović-Vraneš. Nastav je izvođen u dvije učionice poludnevno, osmi četvrtkom kad je bio slobodan dan. Broj školskih obveznika koji su svi u školi bili i upisani, iznosio je 126. Na ovom području našlo se tada 100 muških i 140 ženski analfabeta. Uzrok nepolaženja škole bio je nemar roditelja i siromasnog područja, pogotovo na kopiji, vrlo je nejasan pa nije bilo moguće navesti podatke otkuda sve su dolazili đaci u prokičku školu.

Offline Sanja

• Veteran Član
Odg: Školska vremena između 1930. i 1938.g.
« Odgovori #9 : Veljače 13, 2008, 18:43:47 »
Vodoteč

Rekli smo da stjecajem okolnosti ovdje neka od škola manjka. To je npr. škola u Vodoteču koju su pohađala djeca i iz Škalića, Gostova Polja i Vojvoduše. O Vodotečkoj školi imam  ondikativan podatak iz 1924.g. koji pokazuje nedikativan podatak iz 1924.g. koji pokazuje nesnošljivost, dapače mržnju tamošnjeg stanovništva - ili bar njegova dijela -spram učiteljice hrvatice. Naime učiteljska kandidatica, gospićanka Fanika Došen, bila je 31. listopada 1924.g. postavljena za namjesnu učiteljicu u Vodoteču, gdje je nastupila službu 25.studenog iste godine. Samo dan kasnije uzjareni školski odbornici donose odluku da ona kod njih ne može biti učiteljicom jer je katolkinja. Njihova odluka bila je i izvršena - rečena učiteljica morala je Vodoteč napustiti.

Back to top