Autor Tema: Recepti  (Posjeta: 56004 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Recepti
« Odgovori #30 : Siječnja 18, 2008, 20:29:06 »
Rezanci s ovčetinom



Sastojci:

400 g rezanaca
350 g nemasne mljevene ovčetine
400 g Vrganja
mrkva
crveni luk
350 g pasirane rajčice
vezana aromatična vezica (lovor, ružmarin, majčina dušica)
bijelo suho vino
ružmarin
ribani parmezan
juha (može i od kocke)
maslinovo ulje [/color]

Opis:
Očišćenu mrkvu, crveni luk i celer narežite i pirjajte na 4 – 5 žlica ulja s vezanom aromatičnom vezicom. Popržite meso, podlijte s pola čaše vina i pustite da ispari. Posolite, dodajte pasirane rajčice i kuhajte 20 minuta, podlijevajući juhom po potrebi. Očistite četkicom gljive od zemlje i obrišite ih vlažnom krpom.
Narežite gljive i stavite ih u umak iz kojega ste izvadili aromatično bilje te kuhajte još 10 minuta, pa ugasite vatru.
Rezance skuhajte, ocijedite i stavite u posudu s umakom pa promiješajte. Poslužite u tanjurima ukrašenim ružmarinom


Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Recepti
« Odgovori #31 : Siječnja 18, 2008, 20:32:25 »
Zelena maneštra



Sastojci:
75 dag suhog svinjskog mesa
30 dag sušene bravetine
10 dag sušene slanine
1 kg raštike
75 dag svježeg kupusa
2-3 režnja češnjaka
sol
papar


Opis:
Sušeno meso prokuhati i prvu vodu ocijediti. Ponovo staviti kuhati meso, a posebno staviti u vrelu vodu kratko prokuhati zeleni kupus - raštiku. Ocijediti ga i narezati na šire rezance. Kuhano meso izvaditi na tanjur, a u juhu staviti krumpir narezan na kocke. Kada je napola kuhan, dodati prokuhanu raštiku i svježi kupus narezan na široke rezance. Dodati nasjeckane slanine i češnjaka. Po potrebi zaliti vodom i kuhati dok sve ne omekša. Sušeno meso odvojiti od kosti i narezati na manje komade. Umiješati ga u maneštru i po potrebi dosoliti i popapriti.


Offline Danijel

  • Stariji Ličan/ka
  • ***
  • Points: 0
  • Postova: 216
  • Karma: +6/-3
  • Spol: Muški
  • SEGRT!!!!!!
Odg: Recepti
« Odgovori #32 : Siječnja 18, 2008, 20:47:28 »
Gačanska kukruznovica:

http://slike.hr/slika/2jecj880.jpg
Recepti


1 kila kukuruznog brasna (ne griza)                               
2 jaja
1 deci skorupa
2 deci mlika
2 deci vode
malo soli
4 - 5 žlic cukra

Na sito od palente prosije se brasno, rukon se razgrne i u sredini se napravi jamica,pomece se sve potrebno ca treba,misi i podljiva sa mlikon i vodon.Kada je testo umisano,metne se u tepsiju,rukon se izgor poravna i metne u pec nesto manje od ure vrimena na srednjoj vatri neka bude.U kukurzovnicu se nekada ni mecalo jaja,skorup,mliko ni cukar pa je bilo tvrdo za kinut sa zubima...  ;zub;.....kako bi ovi stariji licani rekli ni bilo istvin onda...



Gacanski osep:

http://slike.hr/slika/23tgk6x0.jpg
Recepti


Samo van treba kila sliv...Onda friske slive treba raspolovit i iz nji izvadit koscice,metnut u padelu i kuvat ednu uru.Po potrebi doljat malo vode da ne bude pregusto.U osep se ni mecal cukar, a il se za juzinu i veceru s kuvanin krunpiron,kruvon ili palenton pa ki njemu,ki od njeha....

Trebal bi ki probat malo metnut rakije umjesto vode pa tako se spoji korisno sa ugodnin duda duda


Pecena pastrva iz Gacke u tepsiji:

http://slike.hr/slika/s0vsl00.jpg
Recepti


E ovo jednostavno....posolidu se iznutra i izvana,provaljadu kroz brasno i lipo poslazedu na vruce ulje u tepsiju.......Pecedu se na jacoj vatri.....Nji bi trebalo preljivat sa uljen vec iz tepsije a dodaje se jos izrizan luk i persin,a kao dodatk more jos i kuvan krunpir...

A za one ki je vise volidu na zar bacit ista procedura(samo bez brasna)posolit,luk,persin i neka se sunca na ugljenu  sunce sunce sunce........Evo da van se slatka koza od ribe ne uvati za resetku lipo samo metnet foliju i tako riba opet se kupa u soku hehe









Ličani su gorom ogrnuti,
ne boje se vuka ni ajduka.

Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Recepti
« Odgovori #33 : Siječnja 18, 2008, 20:52:11 »
LICKE POGACICE OD CVARAKA



½ l cvaraka
2 jaja
pola žlice papra                             
3 dag kvasca (germe) - domaci
¾ l brašna                       
žlicica soli
šalica mlijeka

Isjeckamo cvarke i promiješamo ih s brašnom, dodamo jaja, sol i papar, a u malo mlakog mlijeka rastopi se kvasac i zamijesi tijesto, Pokrijemo ga i  ostavimo ga pola sata da odmara. Nakon toga razvaljamo ga na debljinu pola prsta, izrežemo okruglim oblikom za pogaèice te stavimo da se ponovo podigne. Kada se pogacice dignu premažemo ih žumancima i pecemo dok ne dobiju svjetlu boju.


Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Recepti
« Odgovori #34 : Siječnja 18, 2008, 20:57:08 »
LICKA JUHA OD PRASECEG MESA IZ SALAMURE

Svježe prasece kremenadle stavi u salamuru 10 dana. Kad se izvade dobro ih operi i stavi kuhati. Kad je meso na pola kuhano dodaj manju šalicu riže, oguljeni i izrezani krumpir na kriške - toliko da juha buide gušæa.





Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Recepti
« Odgovori #35 : Siječnja 18, 2008, 21:00:21 »
LICKE KIFLE - sa pršutom ili slaninom

Sastojci

1 l brašna                                             
2 velike žlice šeæera                                             
1 jaje
malo soli, kvasca prema kolièini brašna
1/2 l toplog mlijeka
2 žlice ŠLJIVOVICE

Priprema
Zamijesi tijesto od navedenih sastojaka i ostavi da stoji 1 sat. Zatim tijesto razvaljaj do debijine prsta, sijeci u kocke i filaj tankim listiæima slanine ili pršutom. Nafilano tijesto savij u kifle. Premaži žumancem i pospi kimljenom. Peci na laganoj vatri.




Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Recepti
« Odgovori #36 : Siječnja 18, 2008, 21:09:51 »
LICKA FRIGALINA

- jelo kada se kolje prase

Priprema
Nareže se svježeg sala, mesa od obrezaka, crne džigerice, bubrezi, (sve od praseta). To se posoli i dinsta dok ne bude mekano jede se sa krumpirom kuhanim pod korom, sa kiselim zeljem iz kace koje se poulji.




Offline velebitska-plava

  • Senior Član
  • ****
  • Points: 22
  • Postova: 362
  • Karma: +26/-26
  • Spol: Ženski
Odg: Recepti
« Odgovori #37 : Siječnja 23, 2008, 18:19:08 »
Licke šnicle

Sastojci

0,5 kg junecih odrezaka od buta
3 jajeta
2 cešnja cešnjaka
2 žlice nasjeckanog lista peršina
1 dl bijelog vina
krušne mrvice
ulje za prženje
vegeta, sol i papar

Priprema

Tanke junece odreske posoliti i popapriti pa dobro uvaljati u krušne mrvice. Tako pripremljene odreske istuci baticem za meso da mrvice dobro udju u odreske. Odreske staviti u razmucena jaja i opet u mrvice i zatim pohati u vrucem ulju. Gotove odreske složiti u posudu za kuhanje i preliti vodom i vinom da budu skroz prekriveni, dodati par žlica ulja od pohanja cešnjak, peršin te po ukusu vegetu, sol i papar. Kuhati 45 minuta na laganoj vatri


Offline Paulina

  • Novi Ličan/ka
  • *
  • Points: 0
  • Postova: 24
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
LIČKI GRAH S KISELIM KUPUSOM
« Odgovori #38 : Kolovoza 31, 2009, 23:51:08 »


LIČKI GRAH S KISELIM KUPUSOM

30 dag graha
1 kg kiselog kupusa-ribanog
1 veća glavica luka
3-4 režnja češnjaka
5 dag slanine
list lovora
1 žličica crvene paprike
soli i papra
po želji suha rebra ili kobasice

Grah namočite dan ranije i pustite da nabubri. Odlijte vodu u kojoj se namakao, dolijta novu i stavite ga kuhati.
U međuvremanu nasjeckajte luk i popirjajte ga na ulju. Kad malo požuti dodajte crvenu papriku i na to kiseli kupus.
Promješajte i podlijte sa šalicom vode, dodajte lovorov list.
Neka se kupus polako dinsta.
Sitno iskockajte češnjak i slaninu pa ih još zajedno skroz usitnite i pridodajte ga kupusu.
Kada je grah skoro kuhan pridodajte ga kupusu i sve dobro izmješaje.
Stavite još u lonac suhog mesa ili kobasica i sve zajedno kuhajte na
laganoj vatri oko sat vremena.

Dobar tek....
Paulina

Offline Paulina

  • Novi Ličan/ka
  • *
  • Points: 0
  • Postova: 24
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Ženski
Odg: LIČKI GRAH S KISELIM KUPUSOM
« Odgovori #39 : Kolovoza 31, 2009, 23:52:52 »


Police i slanina

- dvadesetak krumpira srednje velicine
- slanina
- sol

Krumpire dobro operi pa prerezi po duzini na
polovice/ nemoj slucajno da ih gulis / vec ih
posoli i protrljaj jednu od drugu! Isjeci na sitno
slaninu i stavi po parce na svaku polovicu.
To sve prebaci u zagrijanu rernu na resetku i
peci 1 sat i 9 minuta na 230°C. Pole su gotove
kad je gornja kora tamno rumena.
Sluze se tople - obavezno uz basu, slaninu,
prsut, skripavac, kapulu, cesnjak...


Paulina

 


Back to top