Autor Tema: Sportski ribolov u Lici  (Posjeta: 9799 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline buki

• Novi Ličan/ka
  • *
  • Spol: Muški
Sportski ribolov u Lici
« : Lipnja 24, 2007, 12:08:08 »
Evo mene zanima ima li ribolovaca medju vama pa da malo podivanimo i o tome :)
I ja se drogiram ..... kotletima i pivom! :-)
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline buki

• Novi Ličan/ka
  • *
Odg: Sportski ribolov u Lici
« Odgovori #1 : Lipnja 24, 2007, 12:11:48 »
Evo ja cu zapocet malo o ribolovu na rijeci Lici i pritocima!                                                         

SRU Lika !

Športsko ribolovna udruga «Lika» Gospić osnovana je davne  1927.godine.Udruga broji oko 300 članova svih uzrasta i jedna  je od najmnogobrojnijih udruga na ovom području.

ŠRU «Lika» Gospić gospodari rijekom Likom s pritocima  (Novčica,Bogdanica,Jadova,Otešica i dr.) što čini ukupno 155  km toka te akumulacijskim jezerom Kruščica površine 1500 ha.
      Vode nastanjuje dvadesetak ribljih vrsta od kojih su  najznačajnije: pastrva,štuka,šaran som,zlatni karas i klen.U  gornjim (izvorskim) dijelovima toka živi autohtona endemska  vrsta lički pijor ili lički pijur(Phoxinellus croaticus) koja je  specifična za ovo krško područje.

Udruga ima i svoj «Dom ribiča» na rijeci Novčici koji je u  Domovinskom ratu razoren i zapaljen,a koji su članovi Udruge  nanovo izgradili vlastitim snagama uz pomoć donatora.
 Također je razvijen i natjecateljski ribolov pa se tako kroz  godinu održavaju razna natjecanja za sve uzraste od kojih su  neka postala i tradicionalna kao što su «Štukijada»,natjecanje  povodom otvorenja ribolovne sezone na štuku;»Kup prijatelja»  na koji dolaze natjecatelji iz cijele Lijepe naše; te «Mini  liga»,natjecanje u četiri kola za kadetkinje,kadete,juniorke i  juniore

Offline buki

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #2 : Lipnja 24, 2007, 12:14:02 »
 Evo i malo detaljnije o udrugi:   

Ribolovni šport na području Like započinje osnivanjem Ribarsko rakarskog društva u Gospiću između 1900. i 1910.g. Društvo je okupljalo građanstvo Gospića, a izdavalo je svoje novine "Glista".

Ribarsko društvo u Gospiću osnovano je 1927.g. sa dvadesetak članova.
Godine 1932. Lika i Novčica poribljene su sa 250 komada jednogodišnjeg kalifornijskog mlađa pastrve, a 1933. i 1934.g. rijeka Lika nasađena je sa 4000 komada kalifornijske pastrve. društvo 1933.g započima s rakolovom i 1934. g. od rakova osnova fond za izgradnju ribogojilišta pastrva u Brušanima.

Godine 1936. u vode je ubačen šaran,a s njim nekontrolirano i klen,sunčanica,grgeč,bjelica i ostala sitna riba tako da su novonasađene riblje vrste polako istisnule autohtone vrste pastrvu i ličkog pijora.
Predradnje za izgradnju ribogojilišta kapaciteta milijun komada ikre počimaju 1935.g. ,a počima raditi 1939.g. Sportsko - ribarsko društvo Gospića je ujedno podiglo i jednu zgradu uz samo mrijestilište koja je bila uređena kao hotel i gostionica, a služila je i za primanje članova, gostiju i stranih turista.
      U drugom svjetskom ratu mrijestilište je potpuno uništeno i obnova je počela 1953.g. Iste godine ribolovci su pristupili mriještenju oko 250 000 komada oplođene ikre.
Godine 1954. u ličke rijeke pušteno je 375 000 komada pastrvskog mlađa proizvedenog u Brušanima.
Godine 1958. ribogoilište u Brušanima imalo je kapacitet od 500 000 komada ikre, a proizvodilo je oko 200 000. komada.
Nakon izgradnje jezera "Kruščica" u Kosinju gospićki ribari unijeli su i soma u vode Like, čiji su ulovljeni primjerci krajem osamdesetih godina bili teški preko 50 kg., a krajem devedesetih i oko 100 kg.

Krajem devedesetih godina ribnjak u Brušanima je potpuno zapušten i devastiran premda je to bilo desetljećima omiljeno izletište brojnih Gospićana koje je bilo poznato po spremanju specijaliteta od pastrve.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
    • www.nasa-lika.com
Kup Gacka 2007
« Odgovori #3 : Srpnja 22, 2007, 09:27:46 »
U organizaciji Športsko-ribolovne udruge »Gacka« održano je natjecanje ribiča u lovu pastrve umjetnom mušicom »Kup Gacka 2007«. Na dijelu toka Gacke nizvodno od Vivoškog mosta 18 natjecatelja pokazalo je ribičko umijeće, a najbolji je bio Ivan Francetić iz Otočca koji je ulovio devet pastrva ukupne dužine 250 centimetara.

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Danijel

• Stariji Ličan/ka
  • SEGRT!!!!!!
« Odgovori #4 : Prosinca 03, 2007, 19:02:19 »

Ovaj primjerak je uhvacen na Gackoj iza Crkve sv.Franje u Lescuuuu....
Ličani su gorom ogrnuti,
ne boje se vuka ni ajduka.

Offline Željko62

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #5 : Veljače 08, 2009, 20:33:41 »
 Bistro poštovanim kolegama ribičima, ima Lika lijepe pastrve.

ŽAC

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #6 : Svibnja 21, 2012, 21:10:19 »
 pozdrav; Buki, nisam ribolovac, ali vidim da si ti veći, počeo si o ribolovu i nekako stao a mene zanima dali znaš kad se prva pastrva ulovila koje godine i koliko teška bila? Nemoj zamjerit, ja bi dodala tu informaciju... ;masem;

Back to top