Autor Tema: Životni Običaji  (Posjeta: 6286 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

• Veteran Član
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Životni Običaji
« : Prosinca 04, 2007, 22:02:12 »
Životni Običaji

Rođenje djeteta

Trudnicu je u prošlosti obvezivalo nekoliko organičavajućih pravila kojih je ispunjavanje bilo preduvjetom sretna rađanja te i sreće djeteta u budućnosti. Buduća majka nije se smjela ničemu rugati kako joj se ne bi rodilo dijete s tom sklonošću. Nije joj bilo dopušteno da kolje perad, a ni da gleda mrtvaca - ovo drugo stoga da joj se dijete kroz život ne bi plašilo. Dalje, ona nije smjela nedjeljom raditi teže poslove. Posebno su ju starije žene upozoravale da nije smije prekoračiti rudu neupregnutih kola, kad je taj dio kola spušten na zemlju. Trudnica nije smjela prijeći preko užeta da se djetetu ne bi omotala pupčana vrpca oko vrata.

Nakon rađanja porodilju posjećuju žene iz rodbine, donoseći joj darove, dolaze na babinje, na rakiju - kako su se te posjete nazivale. Među donesenim darovima nalaze se jaja, rakija i kokoš zavezanih nogu, koje se odvežu kad donositeljica darova stupi u kuću. I nakon poroda rodilja se morala pridržati nekih pravila. Tako je djetetova glava, dok je ono sisalo, morala biti prekrivena srnom , maramom koja ga je branila od uroka. Isti pokrov bio je prebačen preko zipke noću. Majka je djetetu oko ruke (zapešća) stavljala crveni ili crni navez, tj. konac za ručni rad, također protiv uroka. U pogledu pranja dječijih pelena i odjeće vladalo je pravilo da se to nije smjelo raditi nedjeljom. Preporučavalo se, zapravo zahtjevalo, da se dječje rublje, tj. pelene, moraju u sušenju pokupiti prije mraka u protivnom, dijete bi moglo dobiti grčeve.
   Od običaja u kome je subjekt dijete u ranoj dobi valja spomenuti šišano kumstvo . Kad je dijete, bilo muško ili žensko, imalo godinu ili nešto više dana, dolazi k njemu njegov nastrigani kum (kuma) da ga ( šiša ) , što mu dotad nije bilo činjeno. Kum sjeda na stolicu, posadi svoje kumče na krilo, prekriži se te mu škarama odreže četri pramena kose. Ta odrezana kosa ili se baca, dakle uništi se, ili sa pak zadjene za rožnicu na tavanu. Misli se da činom šišanja želi postići dobar rast kose, kako bi, naročito kod ženske djece, bila što bujnija, te da se, općenito uzevši, unaprijedi rast i razvoj tijela i da se kumčetu poželi dobro zdravlje.

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Sanja

• Veteran Član
  • Ličanka sam govor me odaje...
Odg: Životni Običaji
« Odgovori #1 : Prosinca 04, 2007, 22:06:02 »
Sada i ja moram da napisem na ovaj post nekoliko rijeći:

Nikada nisam vjerovala babinim pričma ali mogu reci da naši prijašnji ljudi nisu bili ludi i da u svakoj priči ima istine.

Eto ja imam dvoje djece hvala bogu zradravi su, al su meni mama i svekrva uvik rekli da se pripazi na neki stvarima u trudnoći kao i kad sam ja rađala  da se pripazi 40 dana iza poroda i kad smo došli kući moja je svekrva bila tu i odma je i jednom i drugom stavila crno konac oko rukice da ji čuva vražji očiju.
Kad sam prvi put išla u hrvatsku sin mi je jako bio nervozan kamo je daleki put tam i po noći putovali kako je kad je ćovik kod kuće samo posjećivaš familiju tako da smo svaki put kasno po noći isli kući i sin mi je uvik bio nervozan cijlu noć je znal preplakati dok mi moja teta nije rekla kad ides po mraku   prekri dite sa bijelom maramom   da nevidi mraka i kad sam to učinila istina mali mi nje više plakal po noći. Al ima jos ti puno babini priča, kao kad posjeta dojde po mraku prije gledaj u svijetlo i onda u novorodjeno dijete.....

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Odg: Životni Običaji
« Odgovori #2 : Studenoga 04, 2011, 08:25:22 »
Vidiš Sanja, nije da ne vjerujem ali ima neš u tome, neznam kako gdje ali kod nas se stavljalo crveno oko rukice, osobno nisam nikad svojoj djeci. To je super tema jer kad bi svi ponešto pisali, tj. dodali bilo bi puno zanimljivije ili ljudi nekako to skrivečke drže u sebi pa neče da pišu. Moja  mama a i svekrva su mi pričale da dijete nesmije vanka dok se ne krsti  smi jem;- smi jem;- ja se tog nisam pridržavala, bit u stanu zatvoren mjesec dana pa ja bi poludila  hoho, a i svježi zrak dobro dođe djetetu i bolje spava. Ma ima i ono da se dok su mali oblači robica, gaćice ili potkošuljice naopako, kao da nemogu nikakvi uroci djetetu. Ili da oprana djećja robica neostane vanka, da osinj ne prijeđe preko nje, ali obavezno se moralo peglat.
Ima toga kad se sjetim napišem, a sada  lipi  pozdrav; pozdrav;

Back to top