Autor Tema: Blagdan Velike Gospe u Brinju  (Posjeta: 3615 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

  • Veteran Član
  • ******
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Blagdan Velike Gospe u Brinju
« : Kolovoza 11, 2007, 15:18:07 »
Blagdan Velike Gospe u Brinju
   

Bliže se dva događaja: blagdan Velike Gospe 15. kolovoza i 200 godina župe Sv. Antuna Padovanskog u Letincu...

Već godinama vjernici iz našeg kraja na blagdan Velike Gospe hodočaste u mnoga Marijina svetišta, a najveći broj ih se odluči posjetiti svetište Majke Božje od Krasna. Jedan manji broj vjernika krenut će i ove godine pješice iz Brinja, ali ne na sam blagdan, nego dan ranije, 14. kolovoza, kako bi u svetištu prisustvovali križnom putu, sv. misi i euharistijskom klanjanju, a sam blagdan Velike Gospe ipak proslavili u Brinju.
Pastoralno vijeće župe Uznesenja Blažene Djevice Marije želi vratiti značaj koji je proslava ovog blagdana do prije nekoliko godina imala u Brinju pa je nakon svečanog popodnevnog misnog slavlja s procesijom koje počinje u 16.00 sati, a koje će predvoditi župnik Slavko Antunović iz Plaškog, predviđen koncert duhovnih pjesama u izvođenju župnog zbora Gospe žalosne iz Mrkoplja.

Župni zbor Mrkopalj do sada je nastupao u mnogim crkvama i mjestima širom Hrvatske, ali i u Mađarskoj, kod Gradišćanskih Hrvata u Hrvatskom Židanu, u Crkvi sv. Jeronima u Rimu, u bazilikama sv. Ante u Padovi, Notre Dame u Nici, sv. Krunice u Lourdesu, Gospina ukazanja u Fatimi, sv. Marije od Stupa u Zaragozi i bazilici Monserat kraj Barcelone, zatim u katedralama Milana, Burgosa, Pamplone i Santiaga de Compostele. Najdraži nastupi bili su im pjevanje sv. mise koju je u Rijeci predvodio Papa Ivan Pavao II te pjevanje na audijenciji kod Svetog Oca u Vatikanu tijekom Hrvatskog zahvalničkog hodočašća 2003. godine. Voditeljica zbora je časna sestra Terezija Posavec.

Župni zbor Mrkopalj već je dobio mnoga priznanja i nagrade budući da aktivno sudjeluje u društvenom životu Mrkoplja te bitno doprinosi općoj kvaliteti življenja na prostoru cijelog Gorskog Kotara.

Očekujemo da nam se u što većem broju pridružite u proslavi blagdana Velike Gospe, zaštitnice naše župe te prisustvujete najavljenom koncertu duhovnih pjesama.
Četiri dana kasnije, 19. kolovoza, održat će se proslava 200. obljetnice župe sv. Antuna Padovanskog u Letincu pa vas ovom prilikom pozivamo da svojim prisustvom uveličate i ovo slavlje.

Za one koji ne znaju navodimo podatak  da je 1943., točno na Veliku Gospu, župna crkva Marijina Uznesenja stradala od talijanskog bombardiranja. Tada su od crkve i župnog stana ostale samo gole zidine.


PROGRAM u Brinju 15. kolovoza 2007.:

10.00 – 11.00 sati: mogućnost za sv.ispovijed
11.00 sati: prijepodnevna misa
16.00 sati: SVEČANO MISNO SLAVLJE S PROCESIJOM OKO CRKVE koje predvodi župnik iz Plaškog Slavko Antunović;
-uz župni pjevački zbor misno slavlje uzveličat će pjevački zbor Gospe žalosne iz Mrkoplja;
-nakon mise u crkvi će se održati koncert duhovnih pjesama zbora iz Mrkoplja

PROGRAM u Letincu, 19. kolovoza 2007.:

U 14.00 sati – SVEČANA SV. MISA I BLAGOSLOV OBNOVLJENE CRKVE koje predvodi Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović
-misno slavlje uzveličat će župni zbor iz Brinja te katedralni zbor iz Senja pod vodstvom Ivana Prpića - Špike.


Radujemo se Vašem dolasku na ova slavlja ko nam ima mogucnost dolaziti.
Autor: Stela Radotić
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top