Autor Tema: Događanja u župi Prozor u 2012. godini.  (Posjeta: 418175 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

 • Admin
 • Lički/a sokol/ica
 • *
 • Points: 985
 • Postova: 1100
 • Karma: +67/-2
 • Spol: Muški
  • www.nasa-lika.com
Događanja u župi Prozor u 2012. godini.
« : Veljače 12, 2013, 11:58:45 »
ŽUPA PROZOR - 2012. godina

 Evo nas na završetku 2012. godine, koja je tako brzo prohujala.  Puno se toga događalo u našoj župi na vjerskom planu kroz ovu godinu.
   Potvrđeni su novi članovi Župnog  pastoralnog vijeća a to su:
-   Kata Bobinac
-   Ljiljana Majetić
-   Franjo Kvaternik
-   Lucija Sekula
-   Stipe Bunjevčević
-   Ana Puškarić
-   Božo Rogić

Članovima  ŽPV- a želim plodan i blagoslovljen rad na korist župe i župljana kao i na svoju vlastitu korist.

BOŽIĆ I USKRS proslavili smo kao i do sada.  Pripremali smo se kroz Advent i Božić molitvom i dobrim djelima , sve to začinili ispovijedima prije ovih blagdana a onda radosno i s vjerom slavili ove dane naše svete vjere. Proslavili smo i zahvalili se dragom Bogu na svemu što je učinio i čini za nas i naše spasenje.

UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA
Naš župski blagdan proslavili smo vrlo svečano.  Par dana prije blagdana imali smo priliku za svetu Ispovijed, gdje su došli  vjernici ( ne previše)   olakšati svoju dušu. Glavnu misu  u 17 sati je uz koncelebraciju svećenika iz dekanata predvodio vlč Mario Vazgeč, župnik iz Križpolja.  Pjevao je župni zbor.
Na inicijativu nekoliko župljana započeli smo u župi  pobožnost Prvih petaka. U svim našim pobožnostima uvijek se nekako osjeća da to čine samo nekolicina vjernika. Tako je i s molitvom Krunice u Svibnju i Listopada kao i kod ove pobožnosti. A ona je  veoma korisna za nas vjernike.  Pobožnost Prvih petaka je pobožnost prema Srcu Isusovu u kojoj članovi Crkve svakog prvog petka u mjesecu slave Euharistiju, ispovijedaju se ( kojima je to potrebno)  i primaju svetu pričest. Prema obećanjima koja je Isus, dao sv. Margareti Alacoque, oni koji obave ovu pobožnost devet prvih petaka (uzastopnih)  dobivaju posebne milosti. Isusovo obećanje sv. Margareti glasi:“Obećavam ti u preobilnosti milosrđa Srca moga  da će njegova svemoguća ljubav udijeliti svima koji se pričeste svakoga prvog petka tijekom devet mjeseci udijeliti uzastopce milosrđe  konačne ustrajnosti, da neće umrijeti u nemilosti, da će primiti svete sakramente, te će im moje Srce biti sigurno utočiše u posljednjoj uri života“!    Evo dragi vjernici što dobivamo ovom pobožnošću!!!

BOŽANSKO  MILOSRĐE – dobili smo sliku Božanskog milosrđa. Naš biskup  msgr.  dr. Mile Bogović dobio je na dar sliku Božanskog Milosrđa. Htio ju je pokloniti jednoj od naših župa i ja sam se javio jer znam da neke od naših župljanki prakticiraju pobožnosti Božanskom Milosrđu. Eto, tako u našoj crkvi imamo mjesto gdje se možemo moliti Kristu milosrdnom, a blagdan Božanskom Milosrđu slavi se  na Bijelu nedjelju, prvu iza Uskrsa.
Postavili smo u župnom stanu unutarnju stolariju( koja je prije bila nabavljena, ali ju je trebalo pripasati i postaviti). Radove je izveo g. Cvitković iz Otočca. Još je izveo neke manje popravke i nadopune u stanu što se tiče stolarije. Cijena radova je bila nešto preko 5,ooo,oo kuna. Račun je podmirila naša Biskupija.
Još uvijek traje naša akcija oko nabavke  VELIKOG  ZVONA. Naime, samo je trećina župljana podmirila svotu koju smo tražili za nabavku novog zvona. Podsjećam župljane da smo tražili 1.000.00 kuna po obitelji u nekoliko rata. Nešto oko pedesetak obitelji je izvršilo svoju obvezu. Drugi nisu. Kroz obročne rate od 100.00 kuna već smo mogli učiniti. Zar ćete opet župnika pretvoriti u carinika koji mora pregledavati Blagajničke dnevnike jeste li ili niste učinili tj. dali svoj doprinos za crkvene potrebe. Ili kad vam netko umre hoćemo li morati reći – Ti nisi dao tebi neće zvono ili tvojima zvoniti. Upitajmo se što mi činimo za svoju crkvu?

Napisao vlč. Ivan Miškulin

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Mile

 • Admin
 • Lički/a sokol/ica
 • *
 • Points: 985
 • Postova: 1100
 • Karma: +67/-2
 • Spol: Muški
  • www.nasa-lika.com
Svjedoci vjere u župi Prozor
« Odgovori #1 : Veljače 12, 2013, 12:02:55 »
ila_rendered
Događanja u župi Prozor u 2012. godini.


Lucija Majetić rođ. Bobinac (13.4.1927. – 6.6.2008.), Prozor 123. Udala se za Jandru Majetića i s njim imala četvero djece.
Pjevala je za vrijeme slijedećih župnika: Rudolfa Sabljaka, Vilima Kodrića, Vlade Pezelja , Mile Pecića i Ante Cvitkovića.
Zajedno s njom su pjevale: Ruža Pešun, Kata Bobinac, Roze Bunjevčević, Ivan Cvitković i Nikola Matasić.   

Napisao vlč. Ivan Miškulin
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

 


Back to top