Autor Tema: Vukelić  (Posjeta: 3930 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

  • Veteran Član
  • ******
  • Points: 21
  • Postova: 824
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Vukelić
« : Rujna 15, 2008, 14:48:36 »
Vukelić

Štit: Štit podijeljen na crveno i srebro polje. Na zelenom tlu stoji zlatan lav koji u prednjim šapama drži za kosu odrezanu ljudsku (tursku) glavu, odostraga, na zelenom tlu, vojnik obučen u crveno sa zlatnim čizama i crvenom odorom, u desnoj ruci sablju.
Nakit: Iz kacige raste isti vojnik kao i Å¡titu.
Plašt: Zlatno-plavi i crveno-srebreni.

Kralj Karlo VI. U Beču 31.kolovoza 1714. God. Dodjeljuje plemenstvo i grb Hijeronimusu Vukeliću i njegovoj braći Georgu (Jurju), Eliasu, Pavlu (Paulo) i Petru, za osobite zasluge i revnosnu službu u obrani granica Carstva.

Postoje dvije veće rodovske zajednice ovoga prezimeba koje su nesrodne, a to su : Vukelići Bunjevici, nastanjeni zaleđu ( Alan, Jablanac, Krasno) i pravoslavni Vlasi koji su nastanjeni u Plašćanskom polju ( Zebić, Latin, Plaški) u Drežničkom polju ( Trbovići, Gornja Drežnica), te na Kordunu ( Tobolić).
Prvi put se spominju u povijesnim dokumentima 1627.godine u selu Lič (Gorski Kotar) .
Vukelići pripadaju bunjevačkom rodu, a naselili su se 17.stoljeću u Lič iz Dalmacije. Poslije su se raselili u Primorje, Posgorije, Ogulin, Gacku i Liku.
U Ogulindko-modruškoj udolini spominje se u ispravi Vuka Krste Frankopana iz 1630.godine gradanin Grubiša Vukelić, a popis vojnika iz 1699.god. bilježi u Oštarijama Tomu Vukelića.
U Oštarijama u zaselku Ravnice Vukelići su svoje matično naselje.
Danas Vukelići žice u Podgorju, Oštarijama, Senju, Alanu, Krasnu, Kosinju, Kuterevu, Pazarištu i Gospiću, a dosta ih ima u raznim mjestima Slavonije in Podunavlja.
Mnogi članovi ove obitelji služili su kao graničarski časnici, a nekoliko njih bilo je odlikovano različitim odlikovanjima.
Miroslav Vukelić Mesalov, psudonim Zyr Xapula, rođen 1851.god. u Karlobagu, a živio je u Senju, otac je hrvatskog zagonetaštva.[/color]
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top