Autor Tema: Holjevac  (Posjeta: 6428 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

  • Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Points: 985
  • Postova: 1100
  • Karma: +67/-2
  • Spol: MuÅ¡ki
    • www.nasa-lika.com
Holjevac
« : Listopada 15, 2008, 13:17:40 »
http://slike.nasa-lika.com/albums/Grbovi/holjevac1_grb.png
Holjevac

Klik na sliku će povećati istu.

ŠTIT: U plavom štitu je konjanik obučen u crveno sa sabljom u desnoj ruci; na dnu štita nalazi se zeleno polje na kojem leži mrtav Turčin.
NAKIT: Iznad, iz zlatne okrunjene kacige raste vojnik obučen u crvenu odoru sa sabljom u desnoj ruci na koju je nabijena glava Turčina.
PLAÅ T: Srebrno - plavi.

Prezime potječe od stare riječi holjeva, što znači čarapa, nogavica ili hlače.

Ovaj je rod uglavnom živio u Brinju - Jezeranski Holjevci. Holjevci su bili iskusni krajiški časnici koji su služili u različitim dijelovima Vojne krajine.

Po popisu iz 1701. godine, vidi se da su članovi ove obitelji bili časnici i veliki posjednici. Iz Brinja su se, nakon oslobođenja od Turaka, naselili u dijelove Like, Mušaluk i Podlapac.
Potomci ovoga plemićkog roda i danas žive u brinju i drugim djelovima hrvatske.

Holjevci su zabilježeni 1645. godine tijekom djeljenja brinjskog područja između Hrvata starosjedilaca i doseljenih Srba.

Zbog vojničkih zasluga rano su promaknuti u plemiće i dobili su svoj obiteljski grb. U plemićki stalež uvršteni su 1630. godine i dobili su grbovnicu (plemićko pismo).

Hrvatsko-ugarsko plemstvo i grb podijeljeno je 16. listopada 1623. godine Vuku Holjevcu i njegovoj djeci: Matiji, Vlatku, Magdaleni i Margareti.

Izvorna povelja, tj. grbovnica o dodjeli plemstva i grba danas se nalazi u Arhivu HAZU u Zagrebu.

Jedan od Holjevaca bio je i Franjo Ksaver Holjevac, graničarski časnik, rođen u Brinju 15. rujna 1763. godine. Oženjen je bio Senjkinjom iz plemićke obitelji Zandonati. Završio je kadetsku školu i dosta brzo napredovao u vojničkoj službi, te stekao čin austrijskog pukovnika. Godine 1809. prešao je u Napoleonovu vojsku i promaknut u čin bojnika. Godine 1810. postao je predsjednik Centralne direkcije Vojne Hrvatske, a službovao je u Ogulinu i Slunju. Umro je u Brinju, 10. ožujka 1850. godine.

U povijesnim dokumentima spominje se i porkulab - kaštelan Jurica Holjevac, koji je 1698. godine, nakon oslobođenja Like od Turaka, naselio u Udbinu nekoliko obitelji iz Brinja, Jezerana i Križpolja.

Uglavnom su obnašali vojničke službe i u 18. i 19. stoljeću stekli posjede u Mušaluku u Lici.

Pod vodstvom Nikole Holjevca početkom 18. stoljeća naseljavani su Brinjaci i Stajničani u oslobođenu Liku i Krbavu početkom 17. st.


LITERATURA:
Dr. F D. Hrvatski časnici u vojsci Napoleona I. Velikog, u: "Karlovački glasnik", Vl/br. 7., 19. lipnja 1937., Karlovac.

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top