Autor Tema: Banić  (Posjeta: 2614 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

  • Veteran Član
  • ******
  • Points: 21
  • Postova: 825
  • Karma: +62/-12
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Banić
« : Kolovoz 26, 2008, 16:36:05 »
BANIĆ

Å TIT - raščetvoren; na 1 i 4 plavom poljutri srebrne zvijezde i polumjesec;  u 2 i 3 srebrnom na zelenom brijegu  crveni lav drži u desnoj Å¡api sablju.
NAKIT - Iznad okrunjena zlatna kacigaiz koje izlaze zlatno-zelena paunova pera.
PLAÅ T - Srebrno - plavi i zlatno - plavi

Nasljedni plemički stalež i grb s predikatom >>von Strumberg<< dobio je od cara Josipa II. U Beću 25. Kolovoza 1783.godine zastavnik otočke granične pukovnije Ibab Banić (Banich). Grbovnica o dodjeli plemstva i grba čuvala se kod obitelji Banić u Čoviću kod Otočca.
Plemstvo i grb od cara Karla III. Dobio je 1718.godine Baltazar Banić.

   
Banići se na području Gacke, Like i Krbave spominju u pisanim dokumentima krajem 15.st. Živjeli su u Buškoj župi (područje Perušića i Kosinja), u selu Sokolci iz pemena Poletčića. Spominje se u dokumentima 1525.godine i knez Juraj Banić u svezi napada Turaka na Bag (Karlobag), kada su turci odveli dosta žitelja Baga u sužanjstvo, a među njima bio je i spomenuti knez Banić.

Među Baniće se ubrajaju neki potomci obitelji Frankopana. Sinovi kneza Nikole koji je bio hrvatski ban tako su se zvali, vjerojatno od riječi ban-banić (mali ban), ali ne možemo sa sigurnosšću ustvrditi da su ti Frankopani bili iz roda Banića. Drži se da obitelj Banić pripada starom hrvatskom plemičkom rodu Šubića.

U popisu vojnika-haramija otočkih iz 1644.godine nalaze se i Banići, a vjerojatno su doselili iz Senja poslje 1551.godine.

U Grižanima i Ogolinu također je u popisima i ostalim dokumentima zabilježena ova obitelj, pa ne znamo sigurno otkud su se doselili u Otočac.

Iz Otočca Banići su kao stara otočka obitelj naseljavaju u Kompolje, a po jedna obitelj iselila se u Perušić i Gospić po popisu iz 1712 god.

U selima mekinjar i Tolić u udbinskom kraju, također su po popisu zabilježeni Banići, ali ne kao starosjedioci Banići iz Otočca.

Banići danas žive u Otočcu i Čoviću, a ima ih i u drugim krajevima Hrvatske, posebice u Slavoniji gdje su se naselili tijekom 19. i 20. stoljeća iz Gacke.

LITERATURA
Bojničić, nav. dj. 1899., 10., T.Z.


Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top