« Odgovori #1 : Ožujka 27, 2009, 21:41:59 »
Moja rodna gruda DRUGI DIO
Dođoh kući stanem pa slušam, dal se netko čuje, dal je netko zalutao, hocu li nekog vidjeti. Dal se čuju negdje djeca, nema galame svađe, ne čuje se ni dječji krik, ni psi, ni klepke, ni zvona, ni konji ni njihovi praporci. Nema ni onih naših željezni kola, što su tresla onom našom bjelom cestom, što su nekad namještavala bubrege. Nogomet se više ne igra, nema, ni one naše drage nam teške lopte, nema ni golova, ni bitke, ni placa, ni pjesme, ni žmirke, ni smjeha, nema više ni one naše stare rijeke "JARUGE". Ne teče više ni ona naša, slatka bistra voda. Ne pije ni blago, ni ona djeca, što su nekad žedna bila poslije svake igre. --Presušila-- je naša draga""JARUGA"".
Nema više ni moje drage mame "umrla" je od tuge, od bolesti, od strašnog straha u ratu. Svega što je proživila i prošla u životu, jer je život nije mazio. Gledam samo moje selo, moju staru "VILU" (kuću), moju djecu, pa im velim. "Djeco moja ovo je moja kuća tu vam je tata odrastao" a oni meni, " tata pa ne možemo mi ovdje živiti" tu nema ni kupaonice, ni tuša nema, ni telefona nema, ni autobusa, ni tramvaja kako ćemo zvati prijatelje, pješke ići nećemo, pisati pisma to je dosadno, u lavoru se kupat nećemo, mi se oćemo tuširati.
Onda kažem "ajde moja djeco" ide tata s vama jer je sve ovdje tužno, žalosno i pusto. Samo mi srce puca od tuge i žalosti okrenem se i pogledam u moju staru "VILU" i mislim u sebi to su vremena bila. Možda najljepša, možda najteža. Onda pomislim, pomozi mi bože da prebolim tugu malo lakše, i da se opet vratim u svoju rodnu grudu. Kad sam sjeo u Auto i krenuo iz svoje rodne grude, kćerka mi stavi kazetu u radio, a ono iz zvučnika se dere Slavko Sigurnjak sa svojom pjesmom..........
"""OTIŠO SAM DAVNO U TUDJINU
OSTAVIO SVOJU DOMOVINU"""
"""OCA MAJKU SESTRE SVOJU BRAĆU
JOS OSJEĆAM KAKO ZAMNOM PLAČU"""
"""" AUSTRALIJA, CANADA IL' AMERIKA
TOJE ZEMLJA MAJKO TAKO DALEKA
DALEKO SAM OD RODNOGA KRAJA
TI OD SINA JA OD ZAVIČAJA"""
Samo mi suze teku. Guši me tuga jer Slavko istinu pjeva, a ja znam i neću da priznam svojoj --mojoj djeci-- jer oni ne razumiju, oni se ne voze u zaprežnim kolima njih ne drma, njih ne voze konji u željeznim kolima, nego tata vozi mercedes sa klima Anlage i kažu"" tata nama je vruće upali klimu""........Otpjevao Slavko svoje, a ja da promjenim kazetu, jer mi se srce para, stavim bilo nešto, samo da ne slušam onu istinu. Kad i tamo ništa bolje samo me sve podsjeća na djetinjstvo. I sad me je počelo gušiti u grlu. Ne mogu ništa da kažem jer ni ovaj ne štedi na pjesmi i na mojoj istini i druga pjeva istinu u mom životu
"""OKO MOGA SRCA SAD SE VATA LED
OTIŠO SAM MLAD A VRAĆAM SE SJED"""
I tako prolaze godine. Mi starimo i nas neće biti kao ni naših roditelja. Ostat ce naša djeca u ovoj tudjini bez ljubavi, topline, bez roda svog, bez razumjevanja, ostat ce samo stranac kao što smo mi bili samo stranci i ništa više i tako će prolaziti godine. I nikad više niko neće u mojoj "VILI" u mojoj -- kuci-- stanovati.......
" ZATO NAŠOJ DJECI NEKA BUDE BOG NA POMOĆI DA SE NE MORAJU SNALAZITI KAO I MI"