Nasa - Lika Forum
Lika => Lička kuhinja => Autor teme: Mile - Prosinca 15, 2012, 20:17:32
-
Kako se pravi ili se pravilo kod nas u Čoviću.
Kad se prasci zakoljedu, eli onda se glavine, ako ima sniga i čvika je bacidu u snig da izvučije nu krv, ko nema sniga onda se u vodu ledenu metnedu i isto dobro. Unda se lipo očistidu, operedu pobrijedu dlake ako ka ostala i tako to eli, rasičedu se po pol i onda se utovaridu u veliki kotal da se kuvadu, tote se još kašnje dodadu; srce, pluća, kožice ča se oderije slanina iž nji za mast topit i to se onda kuva dok ni kuvano, onda se izvadi da se ladi.
E onda se lipo odvoji meso od glavine pa se to sve lipo sriže na manje komade doda se ocvirkov tako za šaku, dvi (prije su od droba odvajali salo i topili pa se to salo mećalo er su ocvirci bili za ist onako sa kiselin zeljen i palenton) i onda se to sve lipo propušći kroz flajšmašinu, doda se malo kukuruznog brašna i tako oko 1-2 dcl krvi radi boje, zalučene vode, ali samo vode u koj je bil samljeven beli luk, soli, papra i paprike sve to po želji ili provanju dotičnih. Nekoga specijalnoga recepta nema.
Onda se to sve zamiša lipo prova jeli dobro i onda se punidu creva, mi smo prije punili debela creva od praseta, a rižedu se na duljinu tako da bi edna familija imala za obrok. Najbolje je kad se gužnjak nadene, to se cenilo. Danas se većinom upotrebljavadu creva iz mesnice.
E onda kad se Jelito nadene onda se ta dva kraja spojidu i zavežedu sa dretvon. Kad su sva nadenuta, onda se sa žbicon, iglon ili čačkalicon (danas) malo pobockadu, to se radi da ne puknedu, a iz nji izajde zrak i del masnoće. U kotlu se zakuva voda baci se čaka soli i polako se onda utovaridu Jelita, mišadu se polako, kad se počmedu dizad na vrv onda su gotova. Povadidu se van da se oladidu i onda drugi dan se obisidu u sušaru da se prodimidu dva-tri dana.
Prije je to bilo ilo do Božića, malo ki je imal kašnje Božića, a danas se metnedu u škrinju pa se ima i preko cele godine.
Jelita se moredu ist, friška,(jer su svi sastojci već prokuvani), kuvana i pečena na domaćoj masti.
Meni osobno su najbolja pečena i krunpir kuvan ucelo, mmmmmm.
Riječ "Jelito" dolazi iz slovačkog i poljskog jezika, a znači jednostavno "crijevo" ili , ako mislite da nije tako molim ispravak.
[attachimg=1]
-
Kod nas se kažu krvavice. I ja ih volim pečene sa krumpirom. Znala sam ih radit sa rižom, ne bi stavila kukuruzno brašno nego rižu skuhanu u onoj tekućini gdje su se kuhale glave i koža...
-
E Mile kod nas kaže se ČURKA, nije ćurka, tuka ili pura, to je isto što i kod vas jelito, sastojci su isti, postupak rada je potpuno isti.
Kažu da je to delikatesa u restoranima i da je dosta skupo. Mi volim pečenu sa pire krumpirom i kiselim kupusom.
-
Kod nas se isto kaže krvavice, ne znam otkud kod vas ovaj čudan naziv "jelito", to prvi put čujem, znaš li otkud dolazi taj naziv.
Evo i mojih od neki dan, znam kako se prave i što ide u takve kobasice pa ih ne jedem :wink:
[attachimg=1]
-
Neznam Jura, kod nas se tako divani, a gore sam napisao da koliko znam rijec jelito potjece iz Slovacke i Poljske, a znaci crijevo. Otkuda kod nas pojma nemam. razmisljam
-
kekek; kekek; Jure a zašto ih ne voliš???
-
Ako baš hoćeš da ti pričam sastojke: sirova krv (onanko želatirana kad se malo stisne), svinjske kože, srca, pluća, neki lošiji komadi mesa, riža ili kukuruzno brašno i još ponešto. Pa kad se to samelje na mašini za meso..ufff...želudac mi je u grlu. Ja to pravim, ali ne jedem. Ima stvarno dosta ljudi koji to vole jesti, ja im ne zamjeram ali nije moja hrana.
Ja se radije držim ovoga
[attachimg=1]
-
hoho hoho hoho ooo Jura i ja volim kobase više nego krvavice, jelito ili ti čurke = sve je to isto!
-
Ooooooooo šta je ovo dobro,od sada ne jedem više krvavice kekek; kekek; samo kobasice kekek; kekek;
-
Ooooooooo šta je ovo dobro,od sada ne jedem više krvavice kekek; kekek; samo kobasice kekek; kekek;
;lala ;lala