Autor Tema: Jelito  (Posjeta: 7308 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Jelito
« : Prosinca 15, 2012, 20:17:32 »
Kako se pravi ili se pravilo kod nas u Čoviću.

Kad se prasci zakoljedu, eli  onda se glavine, ako ima sniga i čvika je bacidu u snig da izvučije nu krv, ko nema sniga onda se u vodu ledenu metnedu i isto dobro. Unda se lipo očistidu, operedu  pobrijedu dlake ako ka ostala  i tako to eli, rasičedu se po pol i onda se utovaridu u veliki kotal da se kuvadu, tote se još kašnje dodadu;  srce, pluća, kožice ča se oderije slanina iž nji za mast topit i to se onda kuva dok ni kuvano, onda se izvadi da se ladi.
E onda se lipo odvoji meso od glavine pa se to sve lipo sriže na manje komade doda se ocvirkov  tako za šaku, dvi (prije su od droba odvajali salo i topili pa se to salo mećalo er su ocvirci bili za ist onako sa kiselin zeljen i palenton) i onda se to sve lipo propušći kroz flajšmašinu,  doda se malo kukuruznog brašna  i tako oko 1-2 dcl krvi radi boje, zalučene vode, ali samo vode u koj je bil samljeven beli luk, soli, papra i paprike sve to po želji ili provanju dotičnih. Nekoga specijalnoga recepta nema.

Onda se to sve zamiša lipo prova jeli dobro i onda se punidu creva, mi smo prije punili debela creva od praseta, a rižedu se na duljinu tako da bi edna familija imala za obrok. Najbolje je kad se gužnjak nadene, to se cenilo. Danas se većinom upotrebljavadu  creva iz mesnice.

E onda kad se Jelito nadene onda se ta dva kraja spojidu i zavežedu sa dretvon. Kad su sva nadenuta, onda se sa žbicon, iglon ili čačkalicon (danas) malo pobockadu, to se radi da ne puknedu, a iz nji izajde zrak i del masnoće.  U kotlu se zakuva voda baci se čaka soli i polako se onda utovaridu Jelita, mišadu se polako, kad se počmedu dizad  na vrv onda su gotova. Povadidu se van da se oladidu i onda drugi dan se obisidu u sušaru da se prodimidu dva-tri dana.
Prije je to bilo ilo do Božića, malo ki je imal kašnje Božića, a danas  se metnedu u škrinju pa se ima i preko cele godine.
Jelita se moredu ist, friška,(jer su svi sastojci već prokuvani), kuvana i pečena na domaćoj masti.

Meni osobno su najbolja pečena i krunpir  kuvan ucelo,   mmmmmm.

Riječ "Jelito" dolazi iz slovačkog i poljskog jezika, a znači jednostavno "crijevo" ili , ako mislite da nije tako molim ispravak.

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Odg: Jelito
« Odgovori #1 : Prosinca 15, 2012, 20:26:32 »
Kod nas se kažu krvavice. I ja ih volim pečene sa krumpirom. Znala sam ih radit sa rižom, ne bi stavila kukuruzno brašno nego rižu skuhanu u onoj tekućini gdje su se kuhale glave i koža...

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #2 : Prosinca 15, 2012, 21:49:36 »
E Mile kod nas kaže se ČURKA, nije ćurka, tuka ili pura, to je isto što i kod vas jelito, sastojci su isti, postupak rada je potpuno isti.
Kažu da je to delikatesa u restoranima i da je dosta skupo. Mi volim pečenu sa pire krumpirom i kiselim kupusom. 
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Jura

• Stariji Ličan/ka
    • http://www.rakovica.com
« Odgovori #3 : Prosinca 16, 2012, 21:27:28 »
Kod nas se isto kaže krvavice, ne znam otkud kod vas ovaj čudan naziv "jelito", to prvi put čujem, znaš li otkud dolazi taj naziv.
Evo i mojih od neki dan, znam kako se prave i što ide u takve kobasice pa ih ne jedem  :wink:

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #4 : Prosinca 16, 2012, 21:34:37 »
Neznam Jura, kod nas se tako divani, a gore sam napisao da koliko znam rijec jelito potjece iz Slovacke i Poljske, a znaci crijevo. Otkuda kod nas pojma nemam.  razmisljam
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #5 : Prosinca 17, 2012, 20:28:01 »
 kekek; kekek; Jure  a zašto ih ne voliš???

Offline Jura

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #6 : Prosinca 18, 2012, 18:54:17 »
Ako baš hoćeš da ti pričam sastojke: sirova krv (onanko želatirana kad se malo stisne), svinjske kože, srca, pluća, neki lošiji komadi mesa, riža ili kukuruzno brašno i još ponešto. Pa kad se to samelje na mašini za meso..ufff...želudac mi je u grlu. Ja to pravim, ali ne jedem. Ima stvarno dosta ljudi koji to vole jesti, ja im ne zamjeram ali nije moja hrana.

Ja se radije držim ovoga

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #7 : Prosinca 18, 2012, 19:31:02 »
 hoho hoho hoho ooo Jura i ja volim kobase više nego krvavice, jelito ili ti čurke = sve je to isto!

Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #8 : Prosinca 18, 2012, 19:41:07 »
Ooooooooo šta je ovo dobro,od sada ne jedem više krvavice kekek; kekek; samo kobasice kekek; kekek;

Offline Jura

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #9 : Prosinca 18, 2012, 20:07:45 »
Ooooooooo šta je ovo dobro,od sada ne jedem više krvavice kekek; kekek; samo kobasice kekek; kekek;
;lala ;lala

Back to top