« : Srpnja 04, 2010, 14:24:18 »
Pozdrav svim Ličankama i Ličanima ma gdje bili! Naravno,i svima onima koji nisu Ličani, ali vole Liku kao što sam naprimjer ja, Ivek, rođeni purger i zagrepčanec. Moram priznati da slabo poznam Liku, ali i ono malo kaj sam videl (izvor Gacke,Plitvice,Otočac,Sinac) toliko me oduševilo da sam, na trenutak, ostao bez teksta. Sjećam se, da sam već kao mali dječak, pučkoškolac, od starijih čuo dosta viceva na račun Ličana pa sam se, kako sam rastao, često znao zapitati: Bože, kakvi su to nespretnjakovići kad o njima kruže tolike šale. Zato sam svojeg najboljeg prijatelja Josu(Ćosa), rođenog Ličanina, ali odraslog u Zagrebu, često znao zadirkivati i pitati da li i on spada u tu kategoriju. Naravno,sve su to bila tinejdžerska, bezazlena prepucavanja bez ikakvih posljedica. Mnogo godina kasnije, u Berlinu, upoznao sam Hrvate podrijetlom iz Like, sprijateljio se s njima i došao do spoznaje da su vrijedni i nadasve pošteni ljudi. Čini mi se, da su vicevi o zaostalim Ličanima bili dobro smišljeni gaf jugosrpske diktature kojima je smetalo sve što je hrvatski disalo. Pogotovo što je Lika dala "oca Domovine", dr.Antu Starčevića i čitav niz istaknutih hrvatskih pučkih tribuna i rodoljuba. Posljedica prve i druge jugorepresije i teškog života, natjerale su tisuće Ličana da napuste rodnu grudu i pođu u svijet trbuhom za kruhom pa nije čudo što je Ličkosenjska županija najslabije naseljena od svih županija lijepe naše domovine. U domaćem tisku, često se može pročitati kako je Lika neiskorišten raj na zemlji kojoj, na žalost, prijeti izumiranje i zaborav. Međutim,to nije samo lički problem već je to problem cijele Hrvatske, a vremena za odgodu rješavanja problema-naprosto nema. Zato sam i dao naslov ovom, uvodnom, tekstu upoznavanja naslov -Lika, neiskorištena hrvatska oaza sa željom da se smanje mnoge administrativne prepreke na najmanju moguću mjeru, kako bi se Ličani i njihovi potomci počeli vraćati kako bi gradnjom, ulaganjima i otvaranjem novih radnih mjesta spriječili da ponosna i junačka Lika postane mrtvo slovo na papiru. Pozdrav do sljedećeg javljanja, vaš Ivek.