« Odgovori #3 : Veljače 21, 2014, 19:22:36 »
Eto, kod nas je to vako bilo, ja se još toga sićan onako kaj kroz maglu, da je bila neka bočica stajala stalno sa strane, sa nekom vodon žućkastom i u toj vodi neki komadići onako kaj da je neko meso. E, al' u toj bočici je bila ta voda što se s njon sir siril, a to sve se dobivalo, evo moral sam provirit preko

kad se zakolje kokoš s nediljon za gozbu, onda se zame želudac ili kako mi Gačani zovemo taj del kokoši "Prpnjavac" pa se taj Prpnjavac oguli te se ona oguljena kožetina nako žućkasta operije dobro i metne se u tu bocu i naljije vodon. Onda kad bi se išal sir pravit eli, onda se u mliko ili kako već naljalo te vodije, valjda je bila kisela malo od toga želuca iliti prpnjavca i onda bi se sir usiril. To ča je bilo u toj bočurini baba je to zvala "Počin" i vikala iden sir počinit. Neznam dali su ovi navodi točni, još ću provjerit..

E, a kad bi se babe po selu svađale onda su edna drugoj još i vikale u tom svom zanosu svađe pored svi drugi sočni kletvi i ovu "Vrag ti Počin pujl"

da nemore sir napravit eli. Eto tako je to bilo u ta doba, u dobra stara vremena.