Autor Tema: Zaboravljeni način pravljenja sira škripavca  (Posjeta: 7676 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Zaboravljeni način pravljenja sira škripavca
« : Veljače 20, 2014, 19:51:21 »

Nekad nije bilo sirišta za kupiti, pa su se ljudi sami morali snalaziti kako da dođu do sirišta. Znamo da je blaga bilo, teladi i tako bi se tele zaklalo i ona mrena potrbušna, bi se odvojila odmah. Rastegla bi se na dva liskova štapa i ostavila da se suši. Kad bi se osušila onda bi se rezao komadić te teleće mrene i stavljao u vodu da pusti tu svoju kiselinu koju bi onda potom stavili u mlijeko da naprave sir škripavac. Kažu da je to bilo najprije, a potom da se i jogurtom, octom i sirištem. A onda ću jednom prilikom i uslikati kako to moja mama još uvijek radi. Morala sam to podijeliti s vama jer sam i sama ostala iznenađena kako su to nekada radili. Kažu da je bio savršen škripavac.

Guests can not give points :(
point 2 Points

Users who gave points in this topic » Ive (2) 

Offline Snježana

• Stariji Ličan/ka
Odg: Zaboravljeni način pravljenja sira škripavca
« Odgovori #1 : Veljače 20, 2014, 20:32:25 »

Pričala mi pokojna baba Anka da se i kod nas umjesto sirišta nekad koristilo ti isto. Nekad se sve od zaklanog dalo iskoristiti. Ljudi su bili snalažljivi, a niti nije bilo dućana u to vrijeme.
...još nas ima....

Offline Marija Perišić

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #2 : Veljače 21, 2014, 16:50:46 »
Za jogurt nisam čula, al odličan je!

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #3 : Veljače 21, 2014, 19:22:36 »
Eto, kod nas je to vako bilo, ja se još toga sićan onako kaj kroz maglu, da je bila neka bočica stajala stalno sa strane, sa nekom vodon žućkastom i u toj vodi neki komadići onako kaj da je neko meso. E, al' u toj bočici je bila ta voda što se s njon sir siril, a to sve se dobivalo, evo moral sam provirit preko  toli foli  kad se zakolje kokoš s nediljon za gozbu, onda se zame želudac ili kako mi Gačani zovemo taj del kokoši "Prpnjavac" pa se taj Prpnjavac oguli te se ona oguljena kožetina nako žućkasta operije dobro i metne se u tu bocu i naljije vodon. Onda kad bi se išal sir pravit eli, onda se u mliko ili kako već naljalo te vodije, valjda je bila kisela malo od toga želuca iliti prpnjavca i onda bi se sir usiril. To ča je bilo u toj bočurini baba je to zvala "Počin" i vikala iden sir počinit. Neznam dali su ovi navodi točni, još ću provjerit..  ;naklon

E, a kad bi se babe po selu svađale onda su edna drugoj još i vikale u tom svom zanosu svađe pored svi drugi sočni kletvi i ovu "Vrag ti Počin pujl"  kekek; da nemore sir napravit eli. Eto tako je to bilo u ta doba, u dobra stara vremena.
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Snježana

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #4 : Veljače 21, 2014, 19:54:54 »

Bome si me gazda razveselio i nasmijao svojom verzijom priče o škripavcu. No, sve je tako bilo pa je zato priča još bolja!  ;super ;super ;vesel
...još nas ima....

Back to top