Autor Tema: Plivnjak  (Posjeta: 7132 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Plivnjak
« : Veljače 29, 2012, 18:29:16 »
PLIVNJAK

ila_rendered
Plivnjak

Plivnjak  je djelomično može svrstat u neku vrstu građevine.A kako je bio građen u siromašnijih domačinstvima ,a to da nisu imala dovoljno prostora  u drugim objektima,vrijedi ga spomenuti.Plivnjak je građen u kotarini (negdje  pri rubu dvorišća ili na kako su kod nas govorili guvnu gdje se sadivali stogovi)i po vanjskom  izgledu sliči stogu sijena.Sama gradnja  plivnjaka  je da se tako  u zemlju ukopa  stožina i na udaljenosti od 2 metra  od nje uokrugu pozabiju  jaki kolci visine oko 2 m .Između kolaca se plete  plot od liskovine  ili duljih grabovih grana.Na upleteni plot  postavljaju se desetak ili više  deblji šćapi (štapa)i pričvrščuju  u vidu blagoga  stošca  uz stožinu.Na šćape se sadiva sloj bujadi ili pazdira ,može i slama koji čine plivnjak nepromoćivim.A na drugoj strani  u plotu,,plivnjak ima vrata ili lesu(lisu).U plivnjaku se drži pliva,odakle  mu i naziv,ili slama u onim domaćinstvima koja su imala male pojate.Plivnjak bi ljeti bio ispražnjen,a ukućani su u njemu noćivali ,jer je bilo ugodno prohladno.

Izvor:Otočac 5
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Odg: Plivnjak
« Odgovori #1 : Veljače 29, 2012, 18:58:41 »
Kod nas se pliva trpala na štalu, a onda po potrebi (nisam siguran, raspitam se još) se trpala u vriću za plivu i vozilo da se samelje. Onda se to davalo prascima sa kuvanim krompirom i ribanom blitvom i tako je tada  bilo, jer se ni imalo drugog. Poslije su došle "Posije" koje su se kupovale u trgovini za tov svinja.
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #2 : Veljače 29, 2012, 19:03:14 »
 huhu;jj E i kod nas se pljeva stavljala na štalu, iznimno tko je imao pored štale kakvu prostoriju od daščina sklepanu držalo se u njoj. Inače s pljevom se hranila stoka i svinje. Pravio se napoj ili se miješalo s ribanom repom.
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #3 : Veljače 29, 2012, 19:49:06 »

Pliva  od sijena je lijek,znam da ju je mama parila i stavljala za obloge,a zašto točno ne znam,budem ju pitala..

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #4 : Veljače 29, 2012, 20:24:22 »

Pliva  od sijena je lijek,znam da ju je mama parila i stavljala za obloge,a zašto točno ne znam,budem ju pitala..

Od sijena se zove trina  ili turina, barem kod nas se tako zove.

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #5 : Veljače 29, 2012, 20:51:09 »
Ja ne znam kako je kod vas ali i kod nas se kaže za sitno od sijena trina. Pljeva ili pliva smo zvali sitno od mašinanja žita i zobi. Pljeva ili pliva se je odvajala, posebno je išla pljeva od zobi jer je bila bolja za hranjenje stoke.
Sjećam se da je tata za konje i krave u zimi naribao korpu repe, zatim donio korpu pljeve i sve to izmješao s malo vode zatim im nasuo to u jasle i to je bilo obično ujutro zimi.
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Moje ognjište

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #6 : Ožujka 01, 2012, 03:44:42 »
E dragi moji, kod mene se trina stavljala u slamnice za krevet i to ona od jecma koja je imala ostrije i duze osi. Pa kad se legne na slamnicu ond se obavezno preko noci vise puta poskakivalo gori doli, ada ni ne spominjem cesanje. spavati  huhu;jj

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #7 : Ožujka 01, 2012, 13:15:07 »
Pliva je pliva od sijena kad se ručno kupilo sijeno,i bacalo u štalu,a u zimska doba kad se sijeno rušilo blagu,pliva bi ostajala kraju ili bi je upotrebljavali za  prostirat ispod blaga.

Back to top