Autor Tema: Brinje  (Posjeta: 43612 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sanja

• Veteran Član
  • Spol: Ženski
  • Ličanka sam govor me odaje...
Odg: Brinje
« Odgovori #10 : Kolovoza 08, 2007, 17:00:02 »
ila_rendered
Brinje
   ila_rendered
Brinje

Offline Sanja

• Veteran Član
« Odgovori #11 : Kolovoza 08, 2007, 17:00:59 »

Offline Sanja

• Veteran Član
« Odgovori #12 : Kolovoza 08, 2007, 17:02:53 »

Offline Sanja

• Veteran Član
« Odgovori #13 : Kolovoza 15, 2007, 13:20:28 »

Offline Lipice

• Senior Član
  • Spol: Muški
    • klikni tu
« Odgovori #14 : Kolovoza 23, 2007, 01:33:04 »
Brinje moje

Dokumentarni film iz Brinja

Brinje Moje (1dio)
A, tu je taj i prvi diel tuog filma!
Vriedi ga vidit

Offline Lipice

• Senior Član
    • klikni tu
« Odgovori #15 : Kolovoza 29, 2007, 00:51:35 »
Ulomak natpisa nadgrobne ploče, s datumom: 15. svibnja 1518.

Brinje, Župna crkva Blažene Djevice Marije

Offline Lipice

• Senior Član
    • klikni tu
« Odgovori #16 : Rujna 13, 2007, 16:50:12 »
Nezapamćena poplava zatočila čitava naselja

Stanje je u jednom trenutku bilo kaotično, ugroženo je gotovo 200 kuća, a još se ne može do Letinca, Blažana, Lučana, ugroženi su i Rajkovići, Lokmeri, Hobari... Voda se danonoćno ispumpava iz podruma i prizemlja kuća, a u pomoć su stigli i vatrogasci

BRINJE – Voda se još uvijek značajnije ne povlači s područja Općine Brinje koje su jučer obišli potpredsjednik Sabora RH mr. Darko Milinović i ličko-senjski župan Milan Jurković sa suradnicima, a o stanju ih je detaljnije upoznao načelnik Općine Ivan Lokmer.
    – U svega nekoliko sati došlo je do izljeva kiše, ponori nisu mogli gutati goleme količine vode iz Gate, Jabučice i Brodića, te se voda počela vraćati natrag dok se druga još slijevala s okolnih brda. Palo je 205 litara kiše po četvornom metru. Stanje je bilo kaotično, poplava takvih razmjera nije zabilježena u zadnjih 100 godina. Podrumi i donji katovi kuća našli su se pod vodom, te je ugroženo između 150 i 200 kuća. Prometnice isto tako – ne može se do Letinca, Blažana, Lučana, najugroženiji su i Rajkovići, Lokmeri, Hobari. Županijska cesta u Siničićima je uništena, voda je digla asfalt, velike su štete i na drugim cestama, s lokalnih je odnesen nasuti materijal. No, uspostavili smo kontakt i osigurali ljude. Nema unesrećenih, odmah smo organizirali stožer, a našim vatrogascima došla je pomoć i iz DVD-a Otočac. Cijeli dan i noć vatrogasci obilaze ljude i pomažu im ispumpavati vodu iz kuća i dvorišta. Do nekih se još ne može, ali smo uspostavili kontakt. Voda iz vodovoda i dalje nije za piće. Štete su teško procjenjive, više će se znati tek kad se voda povuče. A da će biti višemilijunske, govori i potopljeni prečistač za otpadne vode, gdje šteta iznosi 8 milijuna kuna, rekao je Lokmer.

Dovikivanje preko vode

Milinović i suradnici obišli su najugroženija područja, a po prvi put vatrogasnim vozilom probili su se kroz poplavljenu cestu do Blažana. Stanovnici toga zaseoka već dva dana ne mogu izaći iz kuća, no srećom, telefonske linije nisu prekinute pa imaju vezu sa svijetom. Tako je i Mira Krznarić pred goste mogla izaći samo na balkon, a razgovarali su dovikujući se preko vode. Milinovića je zanimalo nedostaje li što, a odgovor je glasio da je zasad dobro.
    – Nisam očekivao ovakve razmjere poplave, ne dvojim da će iznosi biti milijunski. Brinju će pomoći i premijer Sanader koji me zvao sinoć u pola noći raspitujući se za stanje, a obećao je pomoć za sanaciju šteta. Želio bih posebno zahvaliti vatrogascima na požrtvovnosti koju su i ovdje pokazali, i čestitati im na odličnoj koordinaciji. Uključila se i služba 112 koja je dopremila strojeve za isušivanje, a dopremit će i čamce. I nadležne zdravstvene službe su u pripravnosti, i ukoliko se ukaže potreba reagirat će, rekao je Milinović, dodajući i da će Županija žurno DVD-u Brinje isplatiti pomoć za nastale troškove, što je potvrdio i župan.

Vatrogasci bez predaha

Inače se preko državne ceste na ulazu u Brinje iz pravca Žute Lokve slijevaju vode, pa se otežano prometuje. Ispred gotovo svake kuće radi pumpa za izbacivanje vode, a vatrogasci bez prekida dežuraju. Mnogi su mještani također na rubu snaga. Tako su Vranići cijelu noć i dan izbacivali vodu iz ukopanog prizemlja kuće, ali je voda neprestano nadirala. Jučer popodne već krajnje posustali kažu kako gube bitku s vodom. Iznijeli su namještaj u iščekivanju što će donijeti noć. Kuća obitelji Šegota našla se također u jezeru, a nešto su pčelinjih košnica uspjeli izvaditi iz vode. I njihovi susjedi »plivaju«, voda je poplavila podrum i staju više od metra. Bašte su potopljene, sve okolne drage pune su vode, a pješčani nasip koji su jučer mještani podigli uz glavnu cestu voda je brzo probila. I dalje se ne smije piti voda bez prokuhavanja.

Manja KOSTELAC - GOMERČIĆ

Offline Sanja

• Veteran Član
« Odgovori #17 : Studenoga 15, 2007, 22:45:27 »
   Zemljopisni Smjestaj     

Brinjski kraj, smjestaj je izmedu planinskih masiva Mala Kapela na jugoistoku i Senjskog bila na zapadu, te Velike kapele na sjeveru isjeverozapadu i Skamnice na jugu. Vise naselja nalazi se uz samu Jozefinsku cestu, gradenu u godinama 1775.-1779.g. koja spaja Karlovac i unutrasnjost Hrvatske, preko Velike Kapele i Male Kapele i Vratnika sa Senjom. Ta je cesta kadsto nazivana i josipov drum. Naselja uz cestu i njihovi zaselci od istoka prema zapadu jesu kako slijedi :  Jezerane , Krizpolje, Brinje i Prokike. juznije od spomenute ceste nalaze se naselja : Stajnice, Lipice, Letinac i Glibodol, zatim Drazenovici i Rapajin Klanac. Svima njima pripada po nekoliko zaselaka. Sjeverno od magistralne ceste leze Kriz Kamenica, Brinjska Kamenica, Lucane i Vodotec, opet s po neoliko zaseljka.  Broj naselja doseze brojku 14, a dijelova naselja, zaselaka vise od 90.

Nadmorska visina pojedinih naselja i Brinjskom kraju varira pa za samo Brinje ona iznosi 481m, sto je i najniza vrijednost, dok se letinac nalazi na visini od 630m. Polozaj ostalih naselja s obzirom na istu visinu krece se izmedu tih brojki.

Kroz ovo podrucje s Brinjskim, Jezeranskim, Stajnickim i Crnackim poljem, uz koja su nastala i vec istoimena naselja, tece nekoliko potoka, To su Maljkovac, Radotic, Holjevac, Pecina, Gatg-Jaruga (Jeruga), Brodic, Stajnicica, Krbavica, Jabucica i dr.  U znatnom dijelu godine ti su potoci siromasni vodom te slijevaju u ponore na jugu Brinjskog kraja. No, zimi i s proljeca ponori ne mogu primiti vece kolicine vode najednom pa se cesce dogadaju poplavoe koje znaju potrajati duze vrijeme te pojedine nizinske predjele pretvaraju u praca jezera. Opce je obiljezje tla u Brinjskom kraju da ono sadrzi nedovoljno vapna, da je propusteno pa ne zadrzava zimsku vlagu ni podzemne vode , te su stoga suse ceste vec i nakon sto nema kise 14 dana.

Snjezine oborine biljeze se ovom kraju obicno od mjeseca studenog pa potraju sve do travnja. Visina snijega doseze i do 70cm, a kise padane godisnje i do 1300-1400mm. Zime su duge i hladne, ljeta pak kraca i vruca.

Izvor;  Brinjski kraj - prošlost i sadašnjost

Offline Sanja

• Veteran Član
« Odgovori #18 : Studenoga 15, 2007, 22:52:02 »
    SOKOLAC     

U sredini se samog mjesta (Brinja, op.S.K.) nalazi brdo Sokolac (502 m ) odakle je lijep pogled na Brinjsku kotlinu, Veliku i Malu Kapelu, Skamnicu, Staro Brinje i na Vodotecka brda.Na brdu se nalaze ostaci nekadanjeg frankopanskog grada "SOKOLAC". Danas je sacuvana samo gotska kapelica Presv. Trojstva, ta jedinstvena i njaljepsa gotska gradevina kasnijeg gotskog doba. Od starog grada samo se jos vidi ostaci i rusevine glavne kule. Osobito je sa "Sokolca" lijep pogled na brdo i sumu Skamnice koja je zasadjena u glavnom crnogoricom.

U Blizini "SOKOLCA" je brdo Huma  (564 m ) .... S jugoistoka okruzuje Brinje brdo i suma "Skamnica"   Preko Skamnice vodi cesta u Brlog. ta je cestu 1762.g. probijena.
To je najkraci put s Brlogom i Gackom dolinom.
Za planinare bi trebalo taj put makirati ... na  putu se dolazi na najvisi njezin vrh zarin (829 m). S njega se lijepo vidi citava Gacka dolina, licka pruga od Vrhoina do jesenica lickih i ogranci Senjskog Bila.

Brinjaci osobita vole Skamnicu. U nju najvise i prave izlete. Sam ju je  narod tako zavolio, da ju je uzeo za refrain svoje pjesme o brinju i Sokolcu;

Offline Sanja

• Veteran Član
« Odgovori #19 : Studenoga 15, 2007, 22:53:10 »

KAMENICA BRINJSKOJ 

Kamenica Brinjskoj  pripadaju dijelovi naselja kako slijedi: Barska Draga, Borici Brinjski, Bukovlje Brinjsklo i Radotici, gdje se 1981.g. nahldilo 213 mjestana hrvatske narodnosti.

Back to top