« Odgovori #2 : Ožujka 09, 2013, 21:28:49 »
Palenta zauzima značajno mjesto u ishrani „našije starije" Ličana od davnina. Često se u ličkoj kući „varila", a kad se kuvala, od nje je mirisalo „po sela". Jela se suva, začinjena, sa polijevkom (začinom, varenikom, mlijekom...) ili kao prismoka sa drugom 'ranom (kupusom i mesom, džigericom, graom, pečenkom, žmarama i si.) Obično se varila u sagon tj. kad se blago dogoni kući ili kad se nije imalo vremena nešto ozbiljnije spremiti. Znalo se reći: „Idem za čas zera palente svariti".
U Lici se za palentu koristilo uglavnom domaće kukuruzno brašno od domaćeg (brdskog) kukuruza, samljevenog na žrvnju ili vodenici, a rjetko proseno brašno. Varila se obično u kotlu (bronzinu), koji je bio zemljeni ili bakreni, a mješala se drvenom mješajom ili mješajicom napravljena najčešće od javorovog ili bukovog drveta. Priprema se tako da se u kota' ili neki drugi sud ulije voda i posoli. Kukuruzno brašno se prosije. Kad voda zakuva brašno se „izaspe" u vodu. Mješajom se površinski sloj brašna prekriži i na sredini se napravi rupa, do dna kotla, kako bi voda (kaša) mogla izlaziti i kvasiti brašno. Ako se palenta duže vari, onda je kaša za začinu ukusnija. Palenta se može mješati u „bote" i u „prpu", što zavisi od odlivene kaše. Ako se odlije manje kaše onda se palenta umješa u bote, a ako se odlije više, onda se umješa u prpu. Kad se palenta počne mješati onda vatra mora biti jača, a kasnije slabija, tako da se „istija" umješa i da se razabere. O palenti su nastale mnoge pjesme i šale, koje se i dan danas pjevaju i spominju, kao: „Palenta je narod održala, zapjevajmo, najljepša joj hvala"... U Dalmaciji je zovu pura, a u Srbiji kačamak. Palenta se može i začiniti, na način da se mast „ugori" ili „ucvrči", pa se njom polije palenta, i tom prilikom cvrči (vidjeti šaljivu priču: „Strina i začina"). Kad je Ličanin doša' u miliciju i raspoređen u Dalmaciju, konobar mu predloži da uzme za jelo puru. Ličanin ga posluša ne znajući da se radi o palenti. Kad je konobar donio, on reče: „Neću, br'te, palenta me oćerala od kuće i amo doćerala" ili ,,'Esi proša' s palentom" ili „Proša kud i palenta"...