Autor Tema: Palenta  (Posjeta: 9898 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vera

  • Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 615
  • Postova: 1285
  • Karma: +25/-2
  • Spol: Ženski
Palenta
« : Veljače 22, 2012, 13:20:11 »
Palenta je zauzima značajno mjesto u ishrani Ličana od davnina. Često se u ličkoj kući varila, a kad se kuvala, od nje je mirisalo po' sela. Jela se suva, začinjena, sa polijevkom (začinom, varenikom, mlijekom...) ili kao prismoka sa drugom 'ranom (kupusom i mesom, džigericom, graom, pečenkom)
U Lici se za palentu koristilo uglavnom domaće kukuruzno brašno od domaćeg kukuruza, samljevenog na žrvnju ili vodenici, a rijetko proseno brašno. Varila se obično u kotlu, koji je bio zemljeni ili bakreni, a mješala se drvenom mješajom napravljenom najčešće od javorovog ili bukovog drveta. Pripremala se tako da se u kota' ili neki drugi sud ulije voda i posoli. Kukuruzno brašno se prosije. Kad voda zakuva brašno se istrese u vodu. Mješajom se površinski sloj brašna prekriži i na sredini se napravi rupa, do dna kotla, kako bi voda (kaša) mogla izlaziti i kvasiti brašno. Ako se palenta duže vari, onda je kaša za začinu ukusnija. Palenta se može miješati u „bote" i u „prpu", što zavisi od odlivene kaše. Ako se odlije manje kaše onda se palenta umješa u bote, a ako se odlije više, onda se umješa u prpu. Vatra mora biti jača kad se palenta počne miješati, a kasnije slabija, tako da se polagano umješa i da se razabere. Palenta se može i začiniti, na način da se mast „ugori" ili „ucvrči", pa se njom polije palenta, i tom prilikom cvrči. Eto da se ne zaboravi, isprobajte tko još nije, odlična je!!!
Moja mama je ovdje, u Slavoniji kuhala uvijek mrvanu palentu i kašu uvijek odljevala prefino je bilo ali je bio i domaći kukuruh osmoredac, samljeven u mlinu. Posebno je mirisala.
Volim Liku a Lika daleko!!!
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Draža

  • Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 675
  • Postova: 1756
  • Karma: +68/-2
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Odg: Palenta
« Odgovori #1 : Veljače 22, 2012, 16:01:27 »
Ojjjj palento rasla na kamenu,ja te volim jesti začinjenu....

Offline Josa

  • Novi Ličan/ka
  • *
  • Points: 7
  • Postova: 37
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Muški
Palenta
« Odgovori #2 : Ožujka 09, 2013, 21:28:49 »
Palenta zauzima značajno mjesto u ishrani „našije starije" Ličana od davnina. Često se u ličkoj kući „varila", a kad se kuvala, od nje je mirisalo „po sela". Jela se suva, začinjena, sa polijevkom (začinom, varenikom, mlijekom...) ili kao prismoka sa drugom 'ranom (kupusom i mesom, džigericom, graom, pečenkom, žmarama i si.) Obično se varila u sagon tj. kad se blago dogoni kući ili kad se nije imalo vremena nešto ozbiljnije spremiti. Znalo se reći: „Idem za čas zera palente svariti".
U Lici se za palentu koristilo uglavnom domaće kukuruzno brašno od domaćeg (brdskog) kukuruza, samljevenog na žrvnju ili vodenici, a rjetko proseno brašno. Varila se obično u kotlu (bronzinu), koji je bio zemljeni ili bakreni, a mješala se drvenom mješajom ili mješajicom napravljena najčešće od javorovog ili bukovog drveta. Priprema se tako da se u kota' ili neki drugi sud ulije voda i posoli. Kukuruzno brašno se prosije. Kad voda zakuva brašno se „izaspe" u vodu. Mješajom se površinski sloj brašna prekriži i na sredini se napravi rupa, do dna kotla, kako bi voda (kaša) mogla izlaziti i kvasiti brašno. Ako se palenta duže vari, onda je kaša za začinu ukusnija. Palenta se može mješati u „bote" i u „prpu", što zavisi od odlivene kaše. Ako se odlije manje kaše onda se palenta umješa u bote, a ako se odlije više, onda se umješa u prpu. Kad se palenta počne mješati onda vatra mora biti jača, a kasnije slabija, tako da se „istija" umješa i da se razabere. O palenti su nastale mnoge pjesme i šale, koje se i dan danas pjevaju i spominju, kao: „Palenta je narod održala, zapjevajmo, najljepša joj hvala"... U Dalmaciji je zovu pura, a u Srbiji kačamak. Palenta se može i začiniti, na način da se mast „ugori" ili „ucvrči", pa se njom polije palenta, i tom prilikom cvrči (vidjeti šaljivu priču: „Strina i začina"). Kad je Ličanin doša' u miliciju i raspoređen u Dalmaciju, konobar mu predloži da uzme za jelo puru. Ličanin ga posluša ne znajući da se radi o palenti. Kad je konobar donio, on reče: „Neću, br'te, palenta me oćerala od kuće i amo doćerala" ili ,,'Esi proša' s palentom" ili „Proša kud i palenta"...
Josa

Offline Josa

  • Novi Ličan/ka
  • *
  • Points: 7
  • Postova: 37
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Muški
Odg: Palenta
« Odgovori #3 : Ožujka 09, 2013, 21:30:06 »
Kad se pristavi kuvati palenta onda se u odgovarajući sud odlije kaša (kukuruzno brašno i zakuvana voda). U drugi sud metne se zera masti i crnog luka (kapule), a može i „perja" od ljutike (sadi se u jesen), pa se ugori. Zatim se doda basa, napravljena sa skorupom, pa se u to ulije kaša. Može se u kašu i jaje „ukapati". Nekoliko minuta kaša treba da prokuva i začina je gotova za poljevanje palente.
Josa

 


Back to top