« Odgovori #2 : SijeÄnja 23, 2012, 11:53:07 »
Moje djevojaÄko prezime je Matovina. Oni s kojima ovdje kontaktiram već znaju da živim u Virovitici a roÄ‘ena sam u selu Levinovac sada Općina Suhopolje. Selo je naseljavano LiÄanima i ima nekoliko obitelji Matovina. Dok sam joÅ¡ bila uÄenica ne rijetko se deÅ¡avalo da mi prezime krivo izgovore Äak i uÄitelji, s naglaskom na prednji dio prezimena "Mato". Tada sam mislila da je nastalo od nekoga Mate koji je uživao ispijajući vino. Nisam baÅ¡ bila u pravu. Moj tata ispriÄao mi je da naÅ¡e prezime nije od uvijek bilo Matovina već Balenović. JoÅ¡ je govorio da je Mate od svećenika dobio prezime Matovina jer je želio promijeniti prezime zbog ruganja. Nisu ih zvali Balenović već rugajući se Balegovnović. Navodno mu je svećenik ponudio vina : „Mato, vina!“ i tako nastade Matovina.
U svojoj knjizi "Saborsko i uža okolica" Josip Krizmanić kazuje da su Matovine doselili iz PazariÅ¡ta, ali ne kao Matovine već kao Balenovići. S obzirom da LiÄani upotrebljavaju rijeÄi uvećanice kao na primjer: Joso = Josarda ili Janko = Jankina, tako je Mate postao Matovina i tako su upisana sva njegova pokoljenja.
Danas nas ima posvuda. Raseljeni smo diljem Hrvatske no svi znamo da su nam korijeni u Lici. Neki viÅ¡e, neki manje trude se da zabilježe poneÅ¡to o porijeklu naÅ¡eg prezimena kao i mjestima od kud potjeÄemo a i gdje sada obitavamo.
Tekst je izvoran, od nikoga prepisan, znaÄi nije ukraden, ni kopiran pa molim lijepo
NE DIRAJ!!!