Autor Tema: Matovina  (Posjeta: 7037 )

0 ÄŒlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lipice

• Senior ÄŒlan
  • Spol: MuÅ¡ki
    • klikni tu
Matovina
« : Kolovoza 17, 2009, 22:37:02 »
Prezime: Matovina

Mjesta:

Jezerce
Plaški
PlitviÄka jezera
Poljanak
Saborsko
Smoljanac

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Draža

• Super Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
Odg: Matovina
« Odgovori #1 : Rujna 21, 2011, 16:48:16 »
Matovina

Matovine su Hrvati, najvećim dijelom iz Saborskog u okolici Ogulina. Razmjerno najviše Matovina u proteklih sto godina rođeno je u Saborskom, gdje se svaki deveti stanovnik prezivao Matovina. U Hrvatskoj danas živi oko sedamsto Matovina u više od dvjestopedeset domaćinstava (966. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno petsto, pa se njihov broj do danas povećao za nepunu polovinu. Glavni migracijski pravci Matovina u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Saborskog u Ogulin, iz Saborskog u Rijeku te iz Saborskog u Zagreb. Matovine su prisutne u gotovo svim hrvatskim županijama, u ukupno 63 općine i 88 naselja, pretežito u urbanim sredinama (56%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (130), Saborsku kraj Slunja (80), Ogulinu (60), Rijeci (60) i u Suhopolju kraj Virovitice

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • LiÄki/a sokol/ica
« Odgovori #2 : SijeÄnja 23, 2012, 11:53:07 »
Moje djevojaÄko prezime je Matovina. Oni s kojima ovdje kontaktiram već znaju da živim u Virovitici a roÄ‘ena sam u selu Levinovac sada Općina Suhopolje. Selo je naseljavano LiÄanima i ima nekoliko obitelji Matovina. Dok sam joÅ¡ bila uÄenica ne rijetko se deÅ¡avalo da mi prezime krivo izgovore Äak i uÄitelji, s naglaskom na prednji dio prezimena "Mato". Tada sam mislila da je nastalo od nekoga Mate koji je uživao ispijajući vino. Nisam baÅ¡ bila u pravu. Moj tata ispriÄao mi je da naÅ¡e prezime nije od uvijek bilo Matovina već Balenović. JoÅ¡ je govorio da je Mate od svećenika dobio prezime Matovina jer je želio promijeniti prezime zbog ruganja. Nisu ih zvali Balenović već rugajući se Balegovnović. Navodno mu je svećenik ponudio vina : „Mato, vina!“ i tako nastade Matovina.
U svojoj knjizi "Saborsko i uža okolica" Josip Krizmanić kazuje da su Matovine doselili iz PazariÅ¡ta, ali ne kao Matovine već kao Balenovići. S obzirom da LiÄani upotrebljavaju rijeÄi uvećanice kao na primjer: Joso = Josarda ili Janko = Jankina, tako je Mate postao Matovina i tako su upisana sva njegova pokoljenja.
Danas nas ima posvuda. Raseljeni smo diljem Hrvatske no svi znamo da su nam korijeni u Lici. Neki viÅ¡e, neki manje trude se da zabilježe poneÅ¡to o porijeklu naÅ¡eg prezimena kao i mjestima od kud potjeÄemo a i gdje sada obitavamo.

Tekst je izvoran, od nikoga prepisan, znaÄi nije ukraden, ni kopiran pa molim lijepo NE DIRAJ!!!
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Draža

• Super Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #3 : SijeÄnja 23, 2012, 16:39:22 »

;vrag; ;vrag; Matu  neću dirat,ali vina hoću smjeh smjeh smjeh

Offline Moje ognjište

• Stariji LiÄan/ka
« Odgovori #4 : SijeÄnja 23, 2012, 17:42:54 »
 Vera, Prezime Balenovic ne potjece iz Pazarista  ,vec iz Brizovog Polja koje se nalazi izmedju Klanca i Smiljana. A i Pod Otesom koji je u Klancu je postojala jedna familija Balenovic, Balenovic  obadva Balenovica su isli sa menom u osnovnu skolu u Klancu jedan od njih je ovdje u Canadi.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • LiÄki/a sokol/ica
« Odgovori #5 : SijeÄnja 23, 2012, 19:21:20 »
OgnjiÅ¡te, mislim da bi morala ispraviti gospodina Äiju sam knjigu Äitala, on napisa da su doÅ¡li iz PazariÅ¡ta.
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Moje ognjište

• Stariji LiÄan/ka
« Odgovori #6 : SijeÄnja 23, 2012, 20:45:05 »
U stvari ima i u Pazaristima par kuca ,Ali kokliko sam cula da su porjeklom iz primorja.

Offline Moje ognjište

• Stariji LiÄan/ka
« Odgovori #7 : SijeÄnja 27, 2012, 20:33:08 »
Mala zabuna. Da i u Pazaristu ima par kuca  Balenovic. Koliko mi je poznato da su Balenovici doselili u Pazarista vec davno iz Primorja.

Back to top