« Odgovori #92 : Lipnja 01, 2013, 20:36:17 »
Jadro, upiši u google " zimzelen" pa ćeš vidjeti sliku. Zimzelen, višegodišnja biljka, puzava, baš ta na Verinoj slici, a i inače je to i narodni naziv. Pod "narodni" mislim najčešći, vjerojatno postoje i drugi narodni lokalni nazivi.

Zimzelen se zove jer je i zimi zelen. To je trajnica koja raste u prirodi po cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj uz rubna područja šuma, a nekada je bio omiljeno cvijeće naših baka i prabaka i bilo ga je posađeno ispred svake kuće. U zadnjih dvadesetak godina se može nabaviti i kultivar krupnijih šarenih listova, a i obični zimzelen ne samo plavih nego i ljubičastih i bijelih cvjetova. Ja imam i taj šarenih listova, a i ovaj starinski obični sam si posadila koji sam donesla od svoje bake.

Ko cura se sjećam da mi je baba pričala kako se i kod nas dok još nije bio običaj svatove kitit ružmarinom ( svadba je običaj kad se goste kiti nečim što je cijelu godinu zeleno, uz more zimzelen ne raste pa je tamo vazda zelen ružmarin, a na kontinentu zimzelen, jer svatovi mogu biti u bilo koje doba godine (osim u korizmi

), i kod nas u buket stavljao zimzelen, a kasnije kad se u dućanu pojavio krep papir, zimzelen se upotpunjavao sa ružicama od krep papira.