Autor Tema: Veliki Skočaj  (Posjeta: 17002 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mlinka

• Novi Ličan/ka
  • *
  • Spol: Muški
Veliki Skočaj
« : Ožujka 06, 2010, 08:33:02 »
 Evo malo o mom kraju i o njegovoj povijesti

Naša župa Zavalje broji 7 sela : Veliki Skočaj, Mali Skočaj, Međudražje, Zavalje (središte župe), Veliki i Mali Baljevac, Vučijak, sve čista lička i hrvatska sela. Počinjemo se doseljavati 1754. godine iz Gornje Like točnije od Pazarišta, Vratnika, Krmpota, a ponajviše iz velikog mjesta između Vratnika i Gorskog Kotara po imenu Lič, koji je u to doba kad su naši pradjedovi selili brojao oko 6 tisuća stanovnika...
Pošto naši krajevi nisu bili pod turskom već pod austrijskom vlašću selili su se tamo gdje su bili bolji uvjeti za život. Naši pradjedovi ratovali su zajedno sa austrijskom i francuskom vojskom i u to vrijeme otkrili su divna mjesta podno ličke Plješevice koja su bila nenastanjena, a dio su Like i Hrvatske. Tada je donešena odluka da se presele u taj nadasve lijepi i za život pogodan kraj.
 Dolaskom naši pradjedova na ova područja, odnosno istočne granice Like, već tada nalaze vojarnu zvanu "Kvartir" smještenu u području Velikog Skočaja, a sagrađenu od strane Austrijsko-Francuske vojske u čijim redovima je bilo i naših ljudi. Vojarna je u to doba brojala 188 vojnika svih rodova, 7 topova razorne moći i 50 konjanika. Sagrađena je 1732. godine.
Ujedno sa naseljavanjem naši pradjedovi se uključuju u aktivnu vojnu službu i to ljudi od 18 do 45 godina. Zapovjednik vojarne bio je Karlo Mlinarić iz Krmpota, a pomoćnici u to doba bila su 2 austrijska i 1 francuski časnik.
Povećanjem nataliteta sela su se vrlo brzo širila, te je nastala velika potreba za izgradnjom školske ustanove. Tako je 1836. godine na Zavalju sagrađena i prva škola sa učiteljem Pavom Mlinarićem iz Velikog Skočaja.
U mom Velikom Skočaju škola je sagrađena 1874. godine, a prvi učitelj bio je Ivan Devčić iz Otočca.
Naša župna crkva Sv. Franje Asiškog sagrađena je 1791. godine, a crkva u Velikom Skočaju 1912. godine.
Sama župa Zavalje od postanka pa sve do današnjih dana, dakle gotovo 210 godina pripadala je biskupijama i to redom : Krbavskoj, Modruškoj, Riječkoj, te u novije vrijeme Gospićko-Senjskoj biskupiji pod patronatom preuzvišenog biskupa dr Mile Bogovića.
Vratimo li se 100 godina unatrag vidjet ćemo da je naša općina Zavalje 120 godina bivala uvijek u Hrvatskoj i u Lici, naš kotar bio je u Korenici do 1937. godine, naš vojni okrug bio je Otočac sve do 1945. godine, da bi nakon toga dragi prijatelji došla nova neprirodna država zvana SFR Jugoslavija.
Župa Zavalje prije 2. svjetskog rata brojila je 4200 duša, a pogledajte sada što se dogodi od 1945. ? 1948. godine. Župa ostade bez svoje mladosti jer poginu 780 ljudi, što civila, što vojnika. Pobiše ih ?spasitelji? na čelu sa najvećim ratnim zločincem Titom, od Bleiburga  križnim putevima.            
 Svi znamo da je prije 2. svjetskoga rata u Lici bilo 70% Hrvata i  30% pravoslavaca, pa vidite što napravi Tito i najveća Lička izdajica po imenu Jakov Blažević od 1945. ? 1953. godine. Dragi naši ličani taj isti Blažević zajedno sa Bakarićem i Titom dogovaraju s tadašnjim vodstvom Bihaća na čelu sa Đurom Pucarom Starim, da naših 7 sela ispod Plješevice velikodušno daruju odnosno pripoje Bosni i Hercegovini. Kao glavni razlog navodi da ne žele Ustaše iz podplješevičkog kraja u Hrvatskoj.          
Taj lički izrod Jakov Blažević zabija nož u srce hrvatskom narodu poklonivši BiH sve naše šume, oranice, polja, sela, naše ličke običaje, kao da su njegova očevina .
Dana 17.09.1947. godine naši krajevi zvanično postaju dio BiH.
Na kraju ovog sažetka povijesti sela podplješevičkog kraja želio bih napomenuti još jednu podmuklost komunističke bande. Naime godine 1946. raspisan je referendum s jednim pitanjem : "Dali ste za Liku i Hravatsku ili Bihać i BiH". Naravno, odgovor je bio 99% za Liku i Hrvatsku, no crvena banda je rezultat prikazala obrnuto, dakle 99% za Bihać i BiH.
Od tog trenutka počinje iseljavanje iz tog kraja diljem Lijepe Naše i cijeloga svijeta, jer znate, teško je živjeti tamo gdje ni običajima ni govorom ne pripadaš.

>>Ja san momak iz ličkoga kraja,
Ličan pravi iz sela Skočaja.
Mene vole žene i curice,
Odrasta san podno Plješevice ....<<      smijem

Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline uskok

• Novi Ličan/ka
  • *
Odg: Veliki Skočaj
« Odgovori #1 : Svibnja 17, 2010, 11:06:59 »
kad tako lažeš ni ne pripadaš..
tu sam rodjen i još sam tamo.....
a ajde sad lipo priznaj da smo pripojeni bosni da se srbi nebi iživljavali nad nama....
jer smo ostali jedini hrvati okruzeni srbendama u toj "tvojoj lici"..
i samo da znas lika je geografski pojam tako da ja sad živim u skočaju , lici i bosni i hercegovini, imam svoje porijeklo, svoj jezik i ponosim se što sam ličanin i skočajac za razliku od tebe, koji si izgleda neki auslender....
p.s. nitko ne plače za vama..

Offline Mlinka

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #2 : Srpnja 14, 2010, 10:10:09 »
kad tako lažeš ni ne pripadaš..
tu sam rodjen i još sam tamo..... smijem
a ajde sad lipo priznaj da smo pripojeni bosni da se srbi nebi iživljavali nad nama....
jer smo ostali jedini hrvati okruzeni srbendama u toj "tvojoj lici"..
i samo da znas lika je geografski pojam tako da ja sad živim u skočaju , lici i bosni i hercegovini, imam svoje porijeklo, svoj jezik i ponosim se što sam ličanin i skočajac za razliku od tebe, koji si izgleda neki auslender....
p.s. nitko ne plače za vama..
šta ja lažem  ????????? ... ajde mi pokaži samo jednu rečenicu šta sam ja ovdje slagao ....

Evo šta kaže župnik ....
Moramo priznati da je bilo i još su aktualna neka nastojanja da se isprave nepravde nanešene ovom puku Božjemu kroz dugi niz godina. Naime, ovo područje, ajmo reći poslije Austrije, stalno je otuđivano, prisvajano i tako je ovdje učinjena nepravda koja je 1947. sankcionirana izdvajanjem iz korpusa Hrvatske i pripajanjem Bosni i Hercegovini.
Granica je ne samo nepravedna, nego je i neprirodna. I dan danas se znade gdje su «linije» i «prekolinije» i slični nazivi koji su jasno odvajali lički dio od bosanskoga, a nalaze se ispod naselja koja čine rimokatoličku župu, a nekad i općinu Zavalje. Sva naselja župe nalaze se na cesti Karlovac - L. Petrovo selo – Zavalje – Nebljusi – Lapac, a otkada su istrgnuta sela Veliki i Mali Baljevac, Vučjak, Zavalje, Međugorje, Mali i Veliki Skočaj, granica se od Željave do Meljnovačke drage vere iznad navedenih mjesta strminama i gudurama Ličke Plješevice. To je za nas granica nesreće i propasti. Tvrdnja presmiona, ali nažalost istinita.
Uzalud zadnjih godina sva pisanja, zahtjevi, kontakti, razgovori, ankete, promemorije, kad su gluhi oni koji bi trebali čuti naše vapaje.
Za komunističke vladavine agitatori na konferencijama po selima na protivljenje naroda odgovarali su: hoćete i morate! Sada nam savjetuju: integrirajte se! Tko, s kim, kako? Visoki dužnosnik hrvatske vlade reče: granice su utvrđene! Ali, po leđima ovog naroda, a to boli. Aktualni hrvatski predsjednik reče da ne treba ratovati zbog granice. I ne treba, ali po važećem ustavu RH i on (i vlada) dužan je brinuti se za pravičan položaj Hrvata u BiH.
Žalosno je i sramotno od današnjih političkih moćnika da ne daju nikakvu važnost činjenici da ova župa od svog osnutka - preko 200 godina - pripada biskupiji, koja je u srcu Hrvatske: Krbavskoj, Senjsko-modruškoj, Riječko-senjskoj i sada Gospićko-senjskoj» - kaže župnik Mile Ivančić

Evo šta kaže u svojoj knjizi Dujmović :  I. DUJMOVIC “POVIJEST ZAVALJSKE ZUPE ...

Knjiga donosi sadrzajan zemljopisni prikaz kraja i tamosnjih sela (Skocaj, Zavalje i Baljevac), opcu i crkvenu povijest Zavalja, opis gospodarstva, tekstove o skolstvu, bastini, govoru i stradanju Hrvata Zavalja. Zavaljani su zivjeli od poljodjelstva i stocarstva, te strpljivo gradili svoj drustveni zivot i njezno cuvali svoju kulturu i bastinu. Tome u prilog govori podatak da je ondje prije 110 godina osnovan ogranak Matice hrvatske. Citatelj koji nema izravna dodira s Unsko-koranskom zaravni, zahvaljujuci Dujmovicevu trudu i ljubavi, stjece dojam da je temeljito upoznao sjeveroistocno podnozje licke Pljesivice.
Zavaljska zupa nekad je bila dio Vojne krajine. U crkvenom smislu i danas je dio Rijecko-senjske nadbiskupije. Godine 1931. pripojena je Vrbaskoj banovini, a poslije 1946. BiH vlast zadrzala je Zavalje, unatoc naslijedjenoj legislativi i zahtjevima stanovnika da pripadaju Hrvatskoj. Taj okvir izlozio je zupu Zavalje svakojakim nevoljama, koje su se, sto je vrijeme polazilo, sve vise mnozile. Stoga je knjiga o zupi Zavalje, nazalost, jos jedno tuzno otkrice hrvatske historiografije.
Upecatljiv pokazatelj o zivotu tamosnjih ljudi u posljednjih stotinu godina svakako su demografski podatci: godine 1890 zupa je brojila 2714 stanovnika, 1931. brojcani je vrhunac od 3119 stanovnika. Godine 1948. godine zabiljezeno je 2773 stanovnika, da bi godine 1997. u cijeloj zupi bilo 303 osobe.
Da su Hrvati tamo teze prolazili autor dokazuje i slijedecim cinjenicama: hrvatsko selo Baljevac iseljeno je 60-tih godina, navodno zbog izgradnje vojnog aerodroma Zeljava, premda je srpsko selo Zeljava, jos blize aerodromu, nastavilo normalnim zivotom.
U najnovije vrijeme cetnici su izvrsili agresiju na taj kraj u kojoj su hrvatska sela popaljena i opustosena. Za vrijeme Domovinskog rata na svojim je ognjistima ubijeno devet civila iz zupe Zavalje, dok je na bojisnicama smrtno stradalo deset hrvatskih bojovnika.

P.S.  ajde reci svoje ime ako živiš u Skočaju ????   ;pusim

Offline Ivan69

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #3 : Prosinca 25, 2010, 23:32:14 »
Moj čaća je rođen i sa braćom živio u Malom Baljevcu a iseljen je u vrime kada se radio aerodrom - gdje po njegovoj priči samo su se mogli zaposlit srbi i komunisti tako da je iseljen tih godina.
Baka pokojna je sa Zavalja, Luca Žagar a strina iz Međudražja Ana Peša.

Offline bb

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #4 : Prosinca 28, 2010, 21:50:37 »
Neznam koji si "Mlinka", ali ti moram reći da mi se čini da ti je pismenost i školovanje malo tanja strana, i da bi bar kad hoćeš nešto javno da kažeš morao biti svjestan činjenice da na ovom "Svijetu" ima ljudi ili stvorova koji bar malo više znaju od tebe, i vide kad izgovaraš i pišeš neprimjerene laži.

Usput da ti kažem  da  naziv sadašnjeg polja "Linije" nije značila granicu između Bosne i Hrvatske, Nego Austrougarske i tadašnjeg Otomanskog carstva, a ljude (i Hrvate i Srbe Prečane pa i Skočajce ) je naselila na rubove "Krajine" da sprečavaju  nadiranja Turaka na teritoriju svoje države (tadašnje Austro-Ugarske). I tako je tadašnja država poklonila zemlju tim ljudima koji su joj radi toga morali čuvati granice i ratovati u Njeno ime.Usput bi morao znati da je na ta područje navedena država slala i naseljavala i druge svoje "podanike", Čehe, Slovake, Rusine, i one koje smo mi zvali"Švabe", i td. a neki od njih su ostali živjeti na Zavalju i do sedamdeset i nekih godina.
 Moja preporuka je da zamoliš nekoga da ti pokaže stare Austro-Ugarske  gruntovne knjige( makete, skoce i nacrte) pa ćeš spoznati povjest naseljavanja podplješevičkih mjesta i znat ćeš na koje načine su nastajala  Podplješevička mjesta, i vidjet ćeš do kud se Lika kao geografski pojam prostirala (Vjeruj mi daleko više nego ti možeš zamisliti i shvatiti). I još ću ti reći da je taj Dujmović došao na Zavalja  kod velečasnog Mile  i on mu je ispričao  povijest. Napominjem te da u Bihaću ima mnogo onih koji su iskoristili dati trenutak i pisali o sličnim događajima i knjige su dobro unovčili, a masa tih su završili neke "Škole" u periodu 92-2000" pa ih čitaj i lupaj njihove istine.A vi svi koji ste mislili i brinuli se o nama koji smo ostali ovdje da obranimo svoja ognjišta, organizovani u dobroprofitabilni klub "Plješevica", "Una" i druge klubove, nemojte nam pomagati i učiti nas takvoj povjesti, i nemojte u ime nas govoriti što mislimo i što bi nam bilo bolje.Neki su iselili sa Skočaja poslije onoga rata i nisu bili u Skočaju tri puta u životu, ali im je napravljena vikendica na Skočaju, ili u nekom Podplješevičkom selu.Nekako ste mi svi prebogati poslije ovog rata a prije rata da ste bili i blizu tog bogatstva najvjerovatnije bi bili počeli praviti kuće i vikendice tad.

Offline Veliki Skočaj

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #5 : Prosinca 31, 2010, 10:35:53 »
Bog "Mlinka"...

...i moj tata (kao i mama) su rođeni u Skočaju, ali se sa prvim dijelom tvoga posta neslaže...
Moj interes je, skočasku povijest saznati od početka.  razmisljam

Offline Veliki Skočaj

• Novi Ličan/ka
  • *
Veliki Skočaj
« Odgovori #6 : Prosinca 31, 2010, 10:49:16 »
Nekoliko dana mira godišnje samo se može nači u Velikom Skočaju  smijem ;sunce

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #7 : Lipnja 04, 2012, 21:20:28 »
Dali netko zna, koja prezimena prevladavaju u Velikom Skočaju?

Back to top