« : Rujna 05, 2010, 20:42:17 »
Jesen je najljepÅ¡e godiÅ¡nje doba. Obiluje plodovima koje treba samo ubirati i spremati na pravi naÄin da bi se oÄuvalo i bilo za upotrebu. Od svih plodova jeseni ja sam se ovih dana bavila Å¡ljivama.
Oko Male Gospe zriju Å¡ljive pekmezarke koje su najbolje za spremanje domaćeg pekmeza a naravno ni rakija od njih nije loÅ¡a. Da bi uopće bilo pekmeza prvo je potrebno zasukati rukave i potresti Å¡ljive, pokupiti ih, iskalati, samljeti na maÅ¡inu sa sitnijom reÅ¡etkom (ruÄni multipraktik).
Za kazan od 50 litara potrebno je;
50 kg šljiva
2 l vinskog octa
7 kg šećera
10 vrećica vanili šećera
Kada Å¡ljive u kazanu provriju potrebno je zbog bržeg zguÅ¡njavanja uliti 2 litre vinskog octa. Dobro mijeÅ¡ati Å¡ljive da se nigdje ne zapali. Kada se nakon 3 – 4 sata Å¡ljive poÄnu zguÅ¡njavati dodati Å¡ećer (po vlastitom ukusu – ja sam stavila 7 kg), vanili Å¡ećer. MijeÅ¡ati i peći do željene gustoće.
Za ovu koliÄinu od 50 kg, potrebno je na dobroj vatri peći oko 5 sati da bi pekmez bio dobar i da ne dolazi do kvarenja.
Pekmez vruć stavljati po malo u flašice, da bi se one zagrijale i da staklo ne prsne. Zatvoriti celofanom ili poklopcem.
Ovako me je uÄila moja mama, ako netko zna bolje neka slobodno doda.
Evo malo i slikica kako sam to radila!

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva

Pekmez od šljiva