Autor Tema: Potkivanje konja  (Posjeta: 28989 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
Odg: Potkivanje konja
« Odgovori #10 : Travnja 11, 2012, 19:12:51 »
 ;ljubav Željko za ovako napisano i objašnjeno čista petica. Stvarno si opiso što se veli od A do Ž. Samo tamo nastavi i u drugim temam a vidim da ih ti imaš. Da se lipo sičaš tih dana kad je Bog oda po zemlji, barem tamo se kaže u nas.  huhu;jj huhu;jj huhu;jj huhu;jj
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #11 : Travnja 11, 2012, 19:54:35 »
U no je vrime u Čoviću bilo tri kovača istovremeno, gore navedeni Mate Dujmović (Cigo), Toma Šantić i još jedan čini mi se da se zvao Ćako al' moran još provjerit.
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #12 : Travnja 11, 2012, 19:59:36 »
Potkivanje konja nekada,kao danas vulkanizer... kekek; kekek; kekek;

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #13 : Travnja 17, 2012, 07:13:01 »
Konjska potkova je načinjena od željeza od 2 cm širine i 0,50 cm debljine.Na krajevima su nešto ojačane a sprijeda je bio štitnik koji je prelazio na vanjsku stranu kopita.Potkove su imale po  sredini rupice za zabijanje čavli.Čavli koji su se koristili za kopita bili su drugačiji od ostalih,mekši,da ih se lakše siječe.Pored potkova koje su pokrivale samo vanjski dio kopita na kojem konj hoda postojala je još jedna vrsta potkove koja se nazivala "ploče".Pločom bi se pokrivalo kopito,a imala je oblik kopita.Ploča je bila također iskovana od kvalitetna željeza,oko kraja su bile su rupe kroz koje su se zakivali čavli u kopito.Ploče su bile nepraktične,jer su se jako konji u njima klizali i često bi one pucale.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #14 : Travnja 17, 2012, 08:18:06 »
Juče pričam sa mojim svekrom o Lici, o njegovom rođenju u Vratniku, pa onda kako se tamo živilo i radilo i saznam da su radili sa volovima. Nebi to bilo ništa čudno ali kaže njegov djed i njegov otac su mu pričali da su se i volovi kao i konji obavezno potkivali. Za rad u šumi - izvlačenje balvana a i za hod uopće po cesti moralo se da bi zaštitili papke i da bi bili snažniji. Potkivanje volova je drugačije od potkivanja konja Oni se potkivaju s jednom malom potkovicom na svaki papak. to je 8 potkovica po volu, 16 za par. puno posla.
Eto od starijih se puno može doznati.
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #15 : Travnja 17, 2012, 15:10:57 »
Draga Vera dobro su ti oni pričali kako su volovi bili potkivani i da su izvlačili iz šume trupce, meni je to moja pokojna baka pričala, ali ova slika je dokaz da su volovi to radili i eto kojim slučajem točnu u Vratniku malo poviše crkve sv.Mihovila. Na slici je Mile Biondić (LARMA) moj svekar, njegov sin Marko Biondić (Crni Kal-Larma) i Nikolaš (ne znam ime) to je  nadinak. Marko Biondić je odmah do volova ispod njega je njegov pokojni otac Mile Biondić.

ila_rendered
Potkivanje konja

Offline Snježana

• Stariji Ličan/ka
« Odgovori #16 : Lipnja 03, 2013, 22:58:53 »
Sve pročitah, tema odlična! Željko, ma bolje nisi mogao objasniti, i ja se svega upravo tako sjećam, a i toga da se volove potkivalo. Kao što je Draža opisala potkovu je sasvim točno, a ne kako Vera reče da su potkove bile od lima.
...još nas ima....

Back to top