Autor Tema: Senj kroz povijest  (Posjeta: 4723 )

0 ─îlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dra┼ża

 • Super Moderator
 • Li─Źki/a sokol/ica
 • *****
 • Points: 675
 • Postova: 1756
 • Karma: +68/-2
 • Spol: ┼Żenski
 • Ljubi bli┼żnjega svoga,kao samoga sebe..
Senj kroz povijest
« : Rujna 11, 2010, 16:28:44 »
SENJ KROZ POVIJEST


Senj je stari grad nastao u podno┼żju  visokih planina(KAPELE I VELEBITA).Kroz povijest Senjom su vladali ILIRI, RIMLJANI.HRVATI,A poku┼íavali su ga stolje─çima  zauzeti Mle─Źani i Turci.Stara tvr─Ĺava Nehaj ,ponos i simbol grada ,uspjela je o─Źuvati  Senj od  mnogih neprijatelja.
Najstariji spomen Senja zabilje┼żen je u dijeli  gr─Źkog pisca Pseudosklilaka u 4. st.Pr.Kr., a spominju ga mnogi drugi  anti─Źki pisci kao nap.Plinije Stariji u 1. st.Po.Kr. Klaudije Ptolomej u 2. st. Po. Kr..Osim  iz ovih zapisa  o ranijoj  povijesti Senja saznajemo iz bogate arheolo┼íke gra─Ĺe.U prapovijesno vrijeme podru─çje Grada Senja  nasaljevaju plamena ILIRA (liburni i J apodi) te razvoj njihove kulture mo┼żemo pratiti  od bron─Źanog doba  kroz ┼żeljezno doba,sve do dolaska Rimljana.Senia je naziv za gradinu n a brdu KUK  iznad dana┼ínjeg SENJA,a to ime kod Ilira zna─Źi "staro mjesto"
Prema arheolo┼íkim nalazima zaklju─Źeno je da se vlast Liburna  i Jopada  na ovome podru─Źju  izmjenjivala vjerovatno zbog va┼żnosti Senja kao luke i raskri┼żja putova prema unutra┼ínjosti.
Trajna uspostava rimske vlasti U iliriku  mogla je zapo─Źeti  nakon uspjeha Rima u Ilirsko-panonskoom  ustanku(6.-9.god.po.Kr.).Napu┼íta se gradina na brdu KUk ,te  gradi novo nasrlje  uz more anti─Źka Senia.O va┼żnosti grda govori nam  postojanje gradske vije─Źnice , carinskog ureda za ILirik,gradsko kupali┼íte,te ostala obilje┼żja rimskog grada(forum, hram i javne zgrade....)A osim toga Senia je prikazana kao va┼żna lika i raskri┼żja putova na kartama rimskih cesta(nap.Peutingerova karta).Zlatno doba rimske Senie trajalo je od 4. st kada je Rimsko carstvo  podijelilo  na zapadno i Isto─Źno.Senia dijeli sudbinu ostalih gradova RC, opada joj gospodarska mo─ç i smanjuje se broj ┼żitelja te je u barbarskim provalama grad oplja─Źkan i spaljen.
U ranijoj srednjovjekovnoj povijesti Senja gotovo je da nema arheolo┼íkihi povijesnih izvora ,tako da to vrijeme Senja ve┼żemo uz povjest hrvatskog Sjevernog primorja.U vrijeme dolaska Hrvata(7,st,) ovo poru─Źje priznaje  vrhovnu vlast Bizanta,a krajem 8.st. podpada pod vlast Franaka sve do 9.st. kad se hrvatska podru─Źja osamostaljuju i ulaze u sustav Hrvatske dr┼żave.Nakon 1102.god i ulaska Hrvatske u zajednicu s Ugarskom,Senj dobiva ststus  kraljevskog grada i postaje  va┼żan ─Źinbenik  u politi─Źkom  ┼żivotu Ugarsko-hrvatskog kraljevstva.
Senj je  va┼żan  i u crkvenoj hirarhiji jer 1169..Postaje sredi┼íte obnovljene Senjske biskupije .Senj je  i kao glagolja┼íki  centar
,o ─Źemu svjedo─çi  Senjska glagoljska plo─Źa kao dokaz hrvarske glagolja┼íke  pismenosti te pismo pape Inecenta.U Senju je djelovala SEnjska  glagoljska tiuskara. U njoj je tiskano 7 kniga...
Frankopani su od 1271do 1469 god.vladali Senjom ,┼íto je zna─Źilo  gospodarski procvat graa. GArad je pro┼íiren izgra─Ĺen mnogi crkveni i profani objekti nap.KUla ┼áabac,gradski ka┼ítel vje─Źnica,crkve...
Ivan Frankopan s bratom STjepanom izdao je 5.svibnja1388 Statut  grada Senja i osniva Senjsku  kapetaniju  za obranu od Osmanlija koji ve─Ź naveliko zauzimaju prostore jugoisto─Źne Europe.
Nakon pada Klisa 1537 pod vlast Osmanlija ,uskoci koji su tamo ┼żivjeli  bje┼żei naseljavaju podru─çje Senja .U Seanju  su izgradili KULU NEHAJ 1558god. i uspje┼íno su  branili ovaj prostor od Osmanlija I Mle─Źana.kOD NEPRIJATELJA SU  SU SVOJOM POJAVOM  IZAZIVALI STRAH  PA SU NASTALE  MNOGE IREKE ..
Kao kr┼í─çani su bili  odani vjeri  i tradiciji ,a posebno su cijenili  slobodu i obitelj.Uskoci su morali napustit Senj te su raseljeni u Ludenice.Brinje,┼Żumberak,Pazinsku grofoviju...
Od sredine 15.st.do┼ílo je do ratova izme─Ĺu Frankopana i okoline velika┼ía,a Venecija se krenula do─çepati Senja i Primorja.Da se u Senju  ne bi utvrdili Mle─Źani ILI Turci kralj Matija Korvin  poslao je kapetana Bla┼ża Ma─Ĺara koji je oduzeo Frankopanima SEnj.Grad je oslobo─Ĺen ,no postaje vojnim  grdaom tj. dolazi u sustav Senjske  kapetanije  posebno  vojne oblasti koja  je obuhva─Źala Senj i cijelo Primorje.Od god.1578. podru─Źje grad a i okolice  nazibva se Primorska krajina ,a kapetanija Primorska kapetanija.
Za  vrijeme vladavine MARIJE TEREZIJE(1740-1780god.)SEnj sve vi┼íe  postaje civilnim gradom a i njen sin Josip  promi─Źe gospodarski i trgova─Źki razvoj grada .Godine 1779. pu┼ítena je u promet nova Jozefinska cesta koja povezuje Senj s Karlovcem.Ovakva situacija  zadr┼żala se sve do 1871god. kad su Senju vra─Źene  povlastice i uklju─Źen  je u civilnu Hrvatsku.Me─Ĺutim  nakon izgradnje ┼żelje┼żni─Źke pruge ZagrebRijeka dolazi do pada mo─çi Senja.
Senj je poznat po borbi  i juna─Źkim djelima svojih sinova ,ali i kao kolijevka  hrvatske kulture.U Senju  se od 10.st. Rabila glagoljica,o tome svjedo─Źi Senjska glagoljska plo─ça i djela Senjske glagoljske tiskare.Kroz povijest u gradu su djelovali poznati  umjetnici i znanstvenici  me─Ĺu kojima su  najpoznatiji:  Vjencislav Novak, JOSIP DRA┼ŻENOVI─ć MILAN OGRIZOVI─ć MILUTIN  CHLAR-NEHAJEV,S.S.STRAHIMIR KRAN─îEVI─ć,BLA┼Ż BAROMI─ć, NIKOLA JURI┼áI─ć,IVAN SENJANIN,VIRGIL DEV─îO─ć, GRGUR ORLOVIT I mnogi drugi....
Glagoljica prvo hrvatsko pismo...   


Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Krizma

 • Mladi Li─Źan/ka
 • **
 • Points: 15
 • Postova: 63
 • Karma: +15/-4
 • Spol: Mu┼íki
Odg: Senj kroz povijest
« Odgovori #1 : Lipnja 03, 2012, 10:55:48 »
SENJ KROZ POVIJEST


.....U Senju je djelovala Senjska  glagoljska tiskara. U njoj je tiskano 7 kniga...MISSALE GLAGOLITICUM .....prva tiskana knjiga u Hrvatskoj, tiskana u Senju (1494.)

ila_rendered
Senj kroz povijest


Ovaj (najbolji) primjerak je u Budimpešti. Ima još 1-1 primjerka u St. Petersburgu (Rusija) i na otoku Cresu.

 


Back to top