« : Ožujka 21, 2011, 14:23:23 »
»Sreća je tamo gdje si ti« ili priÄa o Valeriji i Benjaminu
Valentina RubÄić iz ÄŒovića kraj OtoÄca napisala je svoj prvi ljubavni roman.Na poÄetku sam mislila da će to ispasti neÅ¡to bez veze, no kako se radnja poÄela razvijati, odluÄila sam nastaviti do kraja, a u godinama kada maÅ¡ta radi sto na sat, kaže nam mlada autorica.Prva otoÄka srednjoÅ¡kolka koja je napisala roman od gotovo 200 stranica zove se Valentina RubÄić, a živi u ÄŒoviću kraj OtoÄca i polazi 3. razred zanimanja ekonomist. Roman »Sreća je tamo gdje si ti« ljubavne je tematike, a radnja se odvija na prepoznatljivim lokacijama u ÄŒoviću, OtoÄcu, Gospiću. Treba li reći da su Valentinina omiljena literatura romani autorica Sandre Brown, Susan Elizabeth Phillips i Danielle Steel, u kojima je i pronaÅ¡la potrebnu inspiraciju. Razgovarali smo s Valentinom, a ona nam je otkrila djelić svoga unutarnjeg svijeta. – PoÄela sam pisati roman iz Äiste ...
znatiželje, htjela sam probati mogu li i ja tako neÅ¡to napisati. Na poÄetku sam mislila da će to sigurno ispasti neÅ¡to bez veze, no kako se radnja poÄela razvijati, odluÄila sam nastaviti do kraja. Budući da sam, kako se kaže, u tim godinama kada preispitujem samu sebe, i kada maÅ¡ta radi sto na sat, mogu reći da je inspiracija dolazila sama od sebe. MladenaÄki inat Å to Äini okosnicu radnje tvoga romana? – U srediÅ¡tu radnje je dvoje mladih ljudi koji tijekom nekoliko godina nastoje prijeći prepreke koje se neprestano pojavljuju na njihovu putu do zajedniÄke sreće. Iako se Valerija i Benjamin bezgraniÄno vole, Äini se kao da to nije dovoljno u sudaru njihovih temperamenata, u mladenaÄkom inatu i ponosu, ali i upletanju drugih ljudi. Na kraju, naravno, ljubav pobjeÄ‘uje. Radnja se odvija na lokacijama koje postoje u stvarnosti.
Kako to? – Dok sam Äitala druge romane, primijetila sam da se spominju uglavnom one lokacije iz kojih potjeÄe sam autor. Zato sam i ja odluÄila u roman staviti moj kraj. ImaÅ¡ li afiniteta prema drugim oblicima literarnog izražavanja ili je to iskljuÄivo ljubavni roman? – Jako volim Äitati i nijedan mi žanr nije stran, ali najviÅ¡e mi se sviÄ‘aju ljubavne priÄe. Ako nastavim pisati, bit će to samo ljubići jer ne vidim sebe kao autora nekog dobrog krimića poput Agathe Christie. Bilo bi lijepo kad bih i dalje pisala jer mi se doista sviÄ‘a osjećaj dok nastaje djelo koje će i drugi moći proÄitati.
TeÅ¡ki epovi A inspiracija u djelima iz Å¡kolske lektire? – Tek su zapravo djela iz doba realizma zanimljiva, na primjer »Ana Karenjina« i »ZloÄin i kazna« lijepo se Äitaju, a to je tek u 3. razredu. U 1. razredu su epovi »Ilijada« i »Odiseja« zbilja teÅ¡ki za Äitanje većini srednjoÅ¡kolaca. Tko bi mogla biti tvoja ÄitalaÄka publika? – Svatko tko se osjeća mladim u duÅ¡i i koji nosi dovoljno ljubavi u sebi prema svakome. Naravno, i svi koji vole Äitati. U Å¡koli se sigurno proÄulo o tvome djelu. Jesi li popularna? – Ne mogu reći da sam popularna jer se niÅ¡ta u mom životu nije promijenilo.