Autor Tema: LiÄki grah  (Posjeta: 3355 )

0 ÄŒlanova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Draža

  • Super Moderator
  • LiÄki/a sokol/ica
  • *****
  • Points: 675
  • Postova: 1756
  • Karma: +68/-2
  • Spol: Ženski
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
LiÄki grah
« : Prosinca 07, 2011, 19:17:42 »
3 šalice graha=fažola
300g suvih rebara
400g suve slanine
2 glavice luka
domaća mast
ljuta paprika
žlica brašna
zaÄini po želji

Tri Å¡alice graha (zelenÄek, treÅ¡njevac,...) prokuhajte nekoliko minuta i ocijedite vodu. Isperite grah. Operite i prokuhajte 15-tak minuta 400g suve slanine narezane na komade, 300g suvih svinjskih rebara ili nekog drugog suhog mesa. Ocijedite i operite meso. U lonac stavite grah, sitno narežite dvije srednje glavice luka, složite meso i nalijte vode toliko da sve prekrije. Nemojte soliti jer će meso pustiti sol.

Ako kuhate u exspres loncu trebalo bi 30-40 minuta biti dovoljno, a ako kuhate u obiÄnoj posudi potrebno je oko sat i pol do dva, ovisno o vrsti graha. Ako kuhate u obiÄnom loncu, povremeno dolijte vodu, da se grah uvijek kuha u dovoljno vode.

Kad je grah kuvan napravite zaprÅ¡ku – glavni sastojak graha na starinski naÄin. U tavi zagrijte žlicu domaće svinjske masti i u njoj uz mijeÅ¡anje zlatno ispržite vrhom punu žlicu braÅ¡na. Kad se poÄne Å¡iriti miris zaprÅ¡ke naglo je uspite u grah koji lagano kuha, promijeÅ¡ajte i provjerite je li dovoljno slano. U grah možete dodati po ukusu i ljute paprike, sitno narezanoga ÄeÅ¡njaka, timijana,...

Dobar tek! ;super ;masem; pozdrav;


Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

 


Back to top