Autor Tema: Tabla  (Posjeta: 8154 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
  • Spol: Muški
    • www.nasa-lika.com
Tabla
« : Prosinca 29, 2011, 19:54:23 »
Klikni na slike i povećaj

Za vrijeme  ljetnog čišćenja kuće i okolo kuće naišao sam i na ovu tablu

ila_rendered
Tabla

koja je sedamdesetih godina prošlog stoljeća davala do znanja da se naprijed nalazi trgovina sa malom gostionicom. I ja se još dobro sjećam toga, lijevo je bila trgovina, a u sklopu trgovine desno mini gostionica, ali se ove table ne sjećam, no kažu da je stajala odmah poslije mosta preko Gacke na ulazu u Čoviće,
kao što sam pokušao dočarati na donjoj slici.

ila_rendered
Tabla

Trgovina sa nekim izmjenama i adaptacijom postoji i dan danas, no nema te male gostionice negdje, ako se dobro sjećam od sredine osamdesetih. No ako nema gostionice pije se po običaju pred trgovinom  zivio
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.
Guests can not give points :(
point 0 Points

This topic did not receive points.

Offline Vera

• Lektor Foruma
  • Lički/a sokol/ica
  • Spol: Ženski
Odg: Tabla
« Odgovori #1 : Prosinca 30, 2011, 09:51:38 »
 huhu;jj a da ti staviš tu tablu na njeno staro mjesto ?????  hoho hoho hoho hoho hoho
Volim Liku a Lika daleko!!!

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #2 : Prosinca 30, 2011, 11:08:46 »
A moglo bi se možda, ali nema više Buffeta unutra  zivio, a to jedan bitan  čimbenik, onda ni tabla nema smisla  kolce;
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
  • Ljubi bližnjega svoga,kao samoga sebe..
« Odgovori #3 : Prosinca 30, 2011, 13:03:32 »

Lijepo djetinjstvo..... pozz: pozz:

Offline Čovićanka

• Novi Ličan/ka
  • *
« Odgovori #4 : Prosinca 30, 2011, 14:31:04 »
Mile,po običaju u Čoviću pije se i danas pred trgovinama....... zivio zivio ;ljubav ;ljubav ;ljubav

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #5 : Prosinca 30, 2011, 14:33:44 »
E pa e, ali se unda ni pilo, nego je bil Buffetić pa se unutri pilo ki je bil za pit, a danas ne moreš doć u trgovinu u selu a da pred njon ne sidi par  besposleni ki čekadu žrtvu da im plati pivu  Pije;.
Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #6 : Rujna 05, 2012, 11:01:43 »
 hoho hoho Nasmijala sam se Mile tvom "BUFETIĆU"  kekek; ,ma nisu prije žene zvale Bufetić nego "Birtija" hoho hoho eno ga u sidi u birtiji i Pije; .

Offline Mile

• Admin
  • Lički/a sokol/ica
  • *
    • www.nasa-lika.com
« Odgovori #7 : Rujna 05, 2012, 19:00:41 »
  eno ga u sidi u birtiji i Pije; .
Kod nas su žene vikale "eno vraga u Birtiji sidi i loče"  zivio.

Dobro to da mi riješimo problem "Bufetić".
Dakle Buffet je kao recimo neki veci prostor, a ovo je bilo nešto malo kako sam i gore opisao nekin možda 10-ak m2, pa sam ga po tome nazval Buffetić.

Birtija bi bila kad se zasedne za stol, a i stane za šank nikoga noge ne bolidu staja pa ako treba i celi isusov dan. Pa se nezna dignut do fajrunta ni iza stola, a ni odmaknut od šanka el treba se i pridržavat zeru, tura turu stiže, nikome se ne žuri ma orilo, gorilo ima se vremena, e pa unda kad malo udrije uglavu onda se i zapiva, al najprije nako iz pol glasa el, e unda  kad ovi drugi podvatidu ki će bolje ma milina za slušat kažen ti ja. E, al se ponekad zna i pošaketat pa komu opanci, komu obojci.

Dobro da se mi vrnemo Buffetiću, riječ Buffet nam dolazi iz Vrancuske i u 17 st. se proširila po celoj Europi, jerbo je Napoleon tada tražio da se gosti služe kad dođu na stojeći, to bi danas odgovaralo Šveckom stolu eli. Bilo da je to za doručak, ručak ili večeru. E sad ovako bi to izgljedalo normalo kaj na voj sliki doli, ako ako pritisneš na sliku povećat će se, pa će ti se otvorit apetit el.

ila_rendered
Tabla

E a, sad ja koliko se sićan nako kaj kroz san bilo je i kod nas par ti Buffeta ili Bifea kako oš, ali koliko se opet sićan tote ni bilo nešto vakovo kaj na vomu stolu eli, nego ako si naručil kilu janjetine ili odojka sa kapulicon, ili fažol sa kobasicon, a bilo je i dije pisala tabla BUFFET, ali nisi mogal pojist ni pod nokat koliko stane, ali zato tekućineeee  zivio.

Eto Dražo puno ti ja toga sad natrabunja, nako zbrda, zdola, a valja ćeš razumit ča san ti til kazat.  ;naklon

Aoj Liko kamena državo,
tebe mi je ostaviti žao.

Offline Draža

• Super Moderator
  • Lički/a sokol/ica
« Odgovori #8 : Rujna 05, 2012, 19:23:00 »
 razmisljam razmisljam ajme cila istorija o Buffetiću, ma ja razumila bez problema ali birtija je birtija ma kadi god se toći i  Pije; .

Offline Željko

• Mladi Ličan/ka
  • **
« Odgovori #9 : Rujna 05, 2012, 20:13:24 »
 ovde; haha od mene je bufet ili bufetic isto mile koliko sam puta išal po starog u bufet kad mu budi plaća  hahahaha zviz; zviz; zviz; zviz; zviz; zviz;

Back to top